Proprietăţi

Electroputere Parc şi Ford B-Max pun Craiova pe harta marilor investiţii în acest an

Aşa ar trebui transfornată o hală industrială de la Electroputere Craiova, care în prezent este prăfuită şi cu zeci de geamuri sparte

Aşa ar trebui transfornată o hală industrială de la Electroputere Craiova, care în prezent este prăfuită şi cu zeci de geamuri sparte

Autor: Cristi Moga

03.03.2011, 23:58 739

Pe străzile oraşului încă se văd "urmele" investiţiei derulatede Daewoo în anii '90 la Craiova, astfel că la semafoarele din oraşaşteaptă printre Dacii şi maşini de zeci de mii de euro mai multemodele Cielo şi Matiz decât în alte oraşe din ţară. Gigantulamerican Ford nu şi-a lăsat încă amprenta asupra oraşului, dar prinlansarea monovolumului B-Max, circa 20.000-30.000 de maşini arputea fi vândute anual doar în România. Lansarea este aşteptatăpentru la toamnă, în aceeaşi perioadă în care doi oameni de afaceribelgieni sunt siguri că vor deschide primul mall din oraş.

La una dintre cele mai importante intersecţii din Craiova,dintre Calea Bucureşti (principala rută de intrare în oraş) şistrada Decebal, pe un imobil prăfuit de aproape 10 etaje încă maistă o siglă veche cu inscripţia Electroputere. Lângă acest bloc,într-o veche hală industrială, cu stâlpi de beton şi pereţi decărămidă roşie, printre geamurile sparte pot fi observaţi câţivamuncitori care îşi aduc deja din utilajele necesare renovăriistructurii care urmează a fi convertită într-un centru comercial cuo suprafaţă închiriabilă de 55.000 mp.

"Vor avea autorizaţie imediat ce vor fi gata toate documentele",ţine să precizeze un reprezentant al Primăriei Craiova prezent laevenimentul de lansare a proiectului. "Craiovenii nu vor mai finevoiţi să meargă la Piteşti, Vâlcea sau Bucureşti când simt nevoiasă intre într-un mall, iar banii vor rămâne în Craiova. Vor fi maimulţi la bugetul local", spune acesta.

Câteva sute de locuri de muncă vor fi create în următoareapentru renovarea clădirii, în condiţiile în care dezvoltatorul adesemnat deja antreprenorul general, respectiv firma N.M. Constructdin Timişoara, cu afaceri de 51 mil. lei în 2009, potrivit datelorde la Ministerul Finanţelor.

În plus, circa 1.500 de locuri de muncă vor fi create dupăinaugurarea centrului comercial, o treime dintre acestea fiindrealizate de către francezii de la Auchan, care au început deja săformeze echipa de management a viitorului magazin din Craiova.

Dar de ce ai mai construi un mall în perioada aceasta? Craiovaeste la ora actuală cel mai mare oraş din România (peste 300.000 delocuitori) în care nu a fost ridicat un centru comercial modern înultimii ani, în condiţiile în care la Cluj, Constanţa sau chiarSuceava sunt cel puţin câte două astfel de proiecte operaţionale.Planuri pentru Craiova au avut şi au în continuare şi alţidezvoltatori.

Din toamnă însă au intrat pe fir şi belgienii Steven van denBossche şi Kris Carton, acţionari şi manageri ai grupului BelRom,dezvoltatorul imobiliar cu cea mai bogată experienţă în realizareade parcuri comerciale pe piaţa locală, cu şase proiecte finalizatepână în prezent, în Sibiu, Târgu-Mureş, Brăila, Bacău, Focşani şiSeverin. Ei au cumpărat, prin intermediul firmei K&S, un lot de12 ha din platforma Electroputere pentru circa 30 de milioane deeuro, potrivit informaţiilor ZF, au vândut 2,5 ha de teren cătregrupul Auchan pentru care vor construi spaţii comerciale cu osuprafaţă de 28.000 de metri pătraţi, în care vor fi deschisemagazine Auchan, Leroy Merlin, Decathlon, Kiabi şi Norauto.

Restul spaţiilor, până la 55.000 mp, vor fi închiriate cătrealţi chiriaşi, printre numele confirmate numărându-se C&A, NewYorker, Altex, Domo sau Deichmann, potrivit firmei DTZ Echinox,agentul proiectului.

"Avem o poziţie foarte bună în oraş şi vrem să deschidem cât derepede posibil pentru a ne poziţiona bine pe piaţă şi a maturizamallul în fiecare an. Dacă situaţia economică îşi revine, înCraiova pot funcţiona şi două centre comerciale. La situaţia dinprezent însă, este greu de crezut", spune belgianul Steven van denBossche, unul dintr acţionarii Electroputere Parc. Mixul dechiriaşi ar urma completat de un multiplex cu 7-8 săli şi unoperator de bowling şi biliard, contracte aflate în curs denegociere.

În Craiova, austriecii de la Immofinanz au la ieşirea spreSeverin o structură de beton gata ridicată pentru mallul West Gate,însă construcţia acestui proiect a fost stopată de mai bine de doiani. Reprezentaţii primăriei Craiova spun că Immofinanz a solicitatrecent o nouă autorizaţie de construire, astfel că proiectul arputea fi reactivat. Pe de altă parte, portughezii de la SonaeSierra au anunţat de la începutul anului mai mulţi chiriaşi pentruproiectul Adora Mall pe care intenţionează să îl construiască laCraiova, precum şi planuri pentru începerea lucrărilor în acestan.

Un element extrem de important în această perioadă estefinanţarea bancară, iar belgienii şi-au asigurat suportul UniCreditpentru circa jumătate din investiţia de la Craiova. "Structurafinanţării este extrem de complexă. Sunt trei credite în total, cuo valoare de circa 45 de milioane de euro", precizează Steven vanden Bossche.

Multe bănci au în prezent bătăi de cap cu împrumuturile acordatepentru construcţia unor centre comerciale, în condiţiile în careunele proiecte valorează în prezent mai puţin decât creditele înderulare. În aceste condiţii, mai sunt profitabile investiţiileimobiliare în această perioadă? Răzvan Sin, directoruldepartamentului de retail al DTZ Echinox, spune că nivelul chirieipoate varia între 12 şi 15 euro/metrul pătrat lunar, dar poateajunge şi la 40 euro/mp în cazul unei "insule" de cinci metripătraţi de pe culoarele mallului.

"Pentru acest proiect, la fel ca şi pentru cele pe care le maiavem în portofoliu, la Bacău şi Focşani, preocuparea noastră estesă achităm creditele către bănci. Noi vom face profit la momentulexit-ului, dar în prezent nu avem planuri în acest sens. Strategias-a modificat. Eu şi domnul Carton (partenerul lui Steven van denBossche - n.red.) ne-am mutat în România şi nu avem de gând săplecăm prea curând", a conchis Steven van den Bossche.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO