• Leu / EUR4.7619
  • Leu / GBP5.4653
  • Leu / USD4.1988
Proprietăţi

Expansiunea centrelor comerciale va atinge 20 de orase anul acesta

Expansiunea centrelor comerciale va atinge 20 de orase anul acesta

Un numar de cinci orase au intrat de anul acesta in categoria localitatilor cu cate un centru comercial - Arad, Braila, Suceava, Buzau si Focsani -, iar pana la sfarsitul acestui an sunt asteptate primele inaugurari din Deva si Piatra-Neamt.

Pe de alta parte, o serie de orase de mari dimensiuni, precum Craiova, Ploiesti sau Galati, cu peste 200.000 de locuitori fiecare, vor ramane si la sfarsitul acestui an fara un centru comercial modern de mari dimensiuni, arata o analiza a Ziarului Financiar bazata pe informatiile furnizate de catre dezvoltatorii si consultantii imobiliari.
In vreme ce aceste orase nu sunt acoperite de centre comerciale moderne, localitati mai mici precum Bacau, Targu-Mures sau Pitesti au deja cel putin cate doua unitati, fie ca vorbim de malluri propriu-zise (Arena Bacau, Mures Mall sau Euromall Pitesti) sau parcuri de retail (European Retail Park Bacau si Targu-Mures sau Jupiter City din Pitesti).
Totodata, Armonia Center din Arad, European Retail Park din Braila, Shopping City Suceava, Galleria Buzau si European Retail Park din Focsani, toate inaugurate in acest an, au fost primele centre comerciale din aceste orase, insa in fiecare dintre acestea sunt anuntate pentru urmatoarea perioada si alte proiecte.
In plus, pana la sfarsitul anului va fi deschis primul centru comercial din Piatra-Neamt - Galleria -, precum si cel mai mare mall din Deva - Deva Mall -, oras in care mai exista si centrul comercial Ulpia Shopping Center, de dimensiuni ceva mai mici.
Primele centre comerciale moderne au fost Bucuresti Mall, in 1999, Iulius Mall Iasi (2001) si Lotus Market Oradea (2002), fiecare dintre ele trecand printr-un proces de extindere si renovare pentru a se adapta cerintelor actuale de pe piata de retail.
Dupa ce anul trecut au fost inaugurate 10 centre comerciale noi, anul acesta livrarile ar putea ajunge la 20 de unitati, desi mai multe proiecte au fost deja amanate pentru anul viitor.
Stocul de spatii comerciale in centre moderne a depasit un milion de metri patrati in acest an, iar anul viitor este anuntata o noua dublare, tinand cont ca, potrivit companiei de consultanta CB Richard Ellis Eurisko, sunt asteptate 27 de noi inaugurari.
 
Orasele cu cele mai multe centre comerciale operationale
 
  • Bucuresti - Unirea Shopping Center, Bucuresti Mall, Plaza Romania, City Mall, Baneasa Shopping City, Vitantis, Iris Shopping Center;
  • Iasi - Iulius Mall, Moldova Mall, Felicia Shopping Center, ERA Shopping Park;
  • Cluj-Napoca- Polus Center; Iulius Mall;
  • Brasov - Unirea Shopping Center, Eliana Mall, Magnolia Center, MacroMall;
  • Pitesti - Euromall, Jupiter City, Iris Shopping Center;
  • Constanta - Tomis Mall, TOM, City Park Mall.

 

Principalele valute BNR - joi, 13:35
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7619
Diferență: 0,1262
Ieri: 4.7559
Azi: 4.1988
Diferență: 0,1121
Ieri: 4.1941
Azi: 5.4653
Diferență: -0,2591
Ieri: 5.4795
Azi: 4.1953
Diferență: 0,2054
Ieri: 4.1867