Proprietăţi

Fondurile de investitii au platit peste 200 mil. ? pe birouri in Piata Victoriei

21.02.2008, 20:21 50

Imobilele de birouri din Piata Victoriei din Capitala au trecut treptat din mana dezvoltatorilor in portofoliul unor investitori austrieci, britanici sau francezi, care au platit sume de ordinul zecilor de milioane de euro pentru a prelua imobile in asa-numitul ?central business district" al orasului.
Pana in prezent au fost vandute cinci imobile din zona Pietei Victoriei - Europe House, Bucharest Corporate Center, Cascade Office Building, America House si Buzesti Business Center -, valoarea totala a tranzactiilor depasind 200 de milioane de euro.
Primele fonduri de investitii care au investit in imobile de birouri din Piata Victoriei sunt cele austriece.
Dupa ce in 2003 Europolis a cumparat cladirea Europe House (sediu al Orange si Eurisko), pentru circa 30 de milioane de dolari (26,5 milioane de euro), Immoeast a platit in 2005 o suma apropiata pentru achizitionarea imobilului Bucharest Corporate Center (sediu al General, Petrom si Wolf Theiss).
Ulterior, britanicii de la Fabian au preluat imobilul Cascade Office Building de pe strada Buzesti, intr-o tranzactie de aproape 13 milioane de euro, pentru ca anul trecut sa fie consemnata cea mai mare mutare din zona, si totodata din intreaga piata de birouri - vanzarea America House pentru 120 de milioane de euro.
Cladirea fusese dezvoltata de compania Globe Trade Center (GTC), care avea in portofoliu si imobilul Europe House, astfel ca israelienii au obtinut aproape 150 de milioane de euro din vanzarea proprietatilor din Piata Victoriei. Printre chiriasii America House se numara firme precum Deloitte, Tuca Zbarcea & Asociatii si Cosmote.
Cea mai recenta tranzactie a fost cea prin care britanicii de la City Capital au platit aproximativ 20 de milioane de euro pentru preluarea imobilului Buzesti Business Center. Printre chiriasii imobilului de 13 etaje se numara austriecii de la Volksbank si compania de consultanta imobiliara Media City.
In Piata Victoriei sunt concentrate o buna parte din imobilele de birouri de calitate din Capitala, stocul actual avand o suprafata de peste 100.000 de metri patrati. In plus, o serie de alte proiecte sunt in stadii avansate de dezvoltare, cum este cazul imobilelor Tower Center sau Premium Plaza, care vor fi livrate in acest an.
Dezvoltatorul Premium Plaza, compania austriaca Premiumred, a inceput lucrarile la o a doua cladire in zona, pe strada Buzesti.
O alta cladire importanta din zona, cea mai inalta dintre cele finalizate, este sediul central al bancii BRD, numit BRD Tower, care are o suprafata de peste 20.000 de metri patrati.
Chiriile medii practicate in cadrul imobilelor din zona sunt de circa 20 euro/metrul patrat/luna, printre cele mai mari de pe piata, datorita accesului facil si a vizibilitatii care o confera firmelor prezente in aceste imobile.


Austriecii, englezii si francezii pun stapanire pe piata Victoriei

Prima achizitie pe piata locala a fondului austriac Europolis a fost preluarea imobilului Europe House, dezvoltat de GTC.
Immoeast a preluat Bucharest Corporate Center in anul 2005, in urma unei tranzactii de circa 26,5 milioane de euro.
Britanicii de la Fabian au cumparat imobilul Cascade Office Building, sediu al ProCredit Bank, valoarea achizitiei fiind de aproape 13 mil. euro.
Cea mai mare tranzactie a fost preluarea America House pentru 120 mil. euro, imobil intrat in proprietatea francezilor de la Ixis.
Britanicii de la City Capital sunt cei mai recenti proprietari ai unei cladiri din Piata Victoriei - Buzesti Business Center - pe care au platit circa 20 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO