• Leu / EUR4.9255
  • Leu / GBP5.6013
  • Leu / USD4.5904
Proprietăţi

Gaura dată de chiriaşii neînregistraţi la Fisc: 30 mil. euro

Gaura dată de  chiriaşii neînregistraţi la Fisc: 30 mil. euro

Autor: Cristi Moga

07.02.2011, 23:59 2786

"Aş fi interesat de apartamentul cu două camere din Militari, dela Apusului. Vreau să îl închiriez, dar am nevoie de contract.""Proprietarul nu face contract nici măcar dacă plăteşte chiriaşulimpozitul. A mai avut un client care a cerut contract, dar nu adorit să îi facă. Spune că este prea mare tam-tamul pentru a-lînregistra şi apoi scoate contractul de la AdministraţiaFinanciară."

Dialogul de mai sus a avut loc ieri, sunând întâmplător la oofertă de pe site-ul anuntul.ro, în care era scos la închiriat unapartament cu două camere din Militari, confort 1, la un preţ de270 de euro/lună.

Cazul nu este nici pe departe unul singular. "Căutam unapartament cu două camere pentru a-l închiria şi am lăsat datele decontact la cel puţin cinci agenţii imobiliare, care iniţial mi-autrimis câte 3-4 oferte într-un singur mail. Din momentul în care amprecizat că voi avea nevoie de contract de închiriere, situaţia s-aschimbat radical şi nu am mai primit niciun mail. Şi în discuţiilecu proprietarii, totul decurgea normal, primeam toate informaţiiledespre apartament, despre cheltuielile lunare, dar întrebarealegată de contract reprezenta practic sfârşitul negocierii. Amcăutat trei săptămâni şi am dat câteva zeci de telefoane până săgăsim un proprietar dispus să înregistreze contractul", spune AlinaV., 28 de ani din Capitală.

Pe segmentul mediu, consultanţii apreciază că maximum o treimedin locuinţele închiriate au contract înregistrat la autorităţilefiscale. Pentru veniturile din închirierea imobilelor se plăteşteun impozit pe venit de 16%, care poate fi redus la 12% pentruproprietarii cu mai puţin de cinci contracte de închiriere, carepot beneficia de o deducere de la plata impozitului pentru 25% dinsuma încasată, în contul cheltuielilor pentru întreţinereabunului.

ANAF a răspuns ieri unei solicitări formulate de ZF în urmă cudouă săptămâni privind numărul contractelor de închiriere delocuinţe înregistrate la administraţiile fiscale. Răspunsul oferăînsă date despre toate imobilele închiriate de persoane fizice şiarată numărul de contracte de închiriere semnate de persoane fizicedomiciliate în Bucureşti cu proprietăţi în diverse zone şi nu allocuinţelor efectiv închiriate în Capitală.

Din datele oferite de ANAF reiese că aproape 63.000 debucureşteni persoane fizice au contracte de închiriere pentruaproape 84.000 de bunuri imobile (apartamente, spaţii comerciale,terenuri sau alt gen de clădiri) pentru care au încasat în 2010venituri brute de 304 milioane de euro, circa 300 de euro lunar perimobil.

În Bucureşti sunt în prezent circa 850.000 de locuinţe, din careconsultanţii estimează că aproximativ 15% sunt închiriate, adicăaproape 130.000, un număr aproape dublu faţă de datele raportate deANAF privind închirierile înregistrate de persoanele fizice. Deunde această diferenţă?

"Pe segmentul mediu-lux şi lux, de la 500 - 700 de euro chiriepe lună, numărul de locuinţe închiriate prin contract şi cel alcontractelor declarate la autorităţi este mai ridicat decât cel alcontractelor nedeclarate. (...) Pe segmentul mediu al locuinţelor,estimez că maximum o treime din locuinţele închiriate sunt cucontract sau cu contract declarat la autorităţi", spune CătălinŞerbănescu, managing partner al agenţiei imobiliare Coldwell BankerBanu Manta.

În aceste condiţii, la nivelul Bucureştiului, numărulapartamentelor închiriate ar putea fi dublu faţă de cel declarat,ceea ce înseamnă impozite neîncasate de circa 30 de milioane deeuro, potrivit estimărilor ZF, în condiţiile în care ANAF încaseazăanual circa 33-35 de milioane de euro de la bucureştenii care auproprietăţi oferite spre închiriere.

Consultantul de la Coldwell Banker spune că proprietarii delocuinţe scumpe aleg mai des să înregistreze contractele deînchiriere datorită unei diferenţe de cultură, dar şi ca urmare afaptului că numeroşi chiriaşi ai apartamentelor de lux au bugetpentru chirie stabilit din partea angajatorului, care deducecheltuielile pe firmă. În aceste condiţii, pentru apartamentele de200-300 de euro scade apetitul de înregistrare la AdministraţiaFinanciară a contractului de închiriere.

"Este, în primul rând, un alt tip de cultură, atât în ceea ce îipriveşte pe proprietari, cât şi pe chiriaşi. În al doilea rând, pesegmentul mediu veniturile din chirie sunt mai mici şi proprietariinu doresc să plătească impozit pe aceste sume. De asemenea, peacest segment înţelegerile dintre proprietari şi chiriaşi sefinalizează mult mai rapid sau mai brusc, iar un contract declaratar îngreuna plecarea chiriaşului - ar trebui să se mai facă uneledrumuri la autorităţi. Acesta este un alt motiv pentru care nu seîncheie contracte - sau nu se declară", mai spune Şerbănescu.

La nivel naţional, persoanele fizice din România au încasat anultrecut venituri brute de circa 670 de milioane de euro dinînchirierea proprietăţilor, ceea ce înseamnă impozite anualeplătite de circa 80 de milioane de euro.

Datele imobiliare.ro, cel mai vizitat site de anunţuriimobiliare, arătau ieri că doar în Bucureşti erau scoase laînchiriat circa 4.600 de locuinţe doar pe acest portal, chiriilesolicitate pornind de la 160-175 de euro pentru garsonierele dinRahova sau Militari. Cine urmăreşte dacă proprietarii acestorlocuinţe îşi înregistrează contractele? Reprezentanţii ANAF nu auoferit niciun fel de informaţii privind măsurile luate pentrucombaterea evaziunii realizate prin închirierea unor locuinţe fărăforme legale.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9255
Diferență: 0,0833
Ieri: 4.9214
Azi: 4.5904
Diferență: 1,4453
Ieri: 4.5250
Azi: 5.6013
Diferență: 0,6867
Ieri: 5.5631
Azi: 4.9881
Diferență: 1,0269
Ieri: 4.9374