Proprietăţi

Immoeast investeste 250 mil. euro in triplarea capacitatii parcului de afaceri Iride

Immoeast investeste 250 mil. euro in triplarea capacitatii parcului de afaceri Iride

In parcul de afaceri Iride au birouri firme mari precum Orange, Raiffeisen, Nestle, Wella sau Whirlpool

21.12.2007, 18:23 501

Fondul austriac de investitii Immoeast, cel mai activ jucator de pe piata locala de real estate, a cumparat un teren in apropierea parcului de afaceri Iride, situat in zona Pipera din Capitala, cu intentia de a extinde spatiile de birouri, in urma unor investitii de circa 250 de milioane de euro.
"Immoeast a achizitionat 42.000 de metri patrati de teren in vecinatatea Iride Business Park, pe care pot fi construite spatii de birouri cu o suprafata de 170.000 de metri patrati. Terenul va permite extinderea parcului de afaceri Iride, care are o suprafata de 90.000 de metri patrati, spatiile de birouri fiind inchiriate in totalitate unor chiriasi de renume, precum Raiffeisen, Nestle sau Whirlpool", se arata in raportul semestrial al Immoeast.
Austriecii au platit circa 60 de milioane de euro pentru teren, 1.500 euro/mp, intregul buget pentru extinderea parcului de afaceri fiind estimat la 250 de milioane de euro, sustin surse apropiate afacerii.
"Dezvoltarea va furniza spatii suplimentare pentru a acoperi cererile chiriasilor Iride care intentioneaza sa se extinda", adauga reprezentantii Immoeast.
Parcul de afaceri Iride are in prezent o suprafata de 86.500 de metri patrati, fiind cea mai mare dezvoltare de acest gen din piata. Immoeast a intrat in proprietatea Iride in 2004, cand a platit circa 65 de milioane de euro pentru proiectul care cuprindea la vremea respectiva aproximativ 35.000 mp de birouri si 20.000 mp de depozite.
Reprezentantii fondului austriac de investitii nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.
Immoeast mai are in portofoliu doua parcuri de afaceri operationale in Capitala - S-Park si Victoria Park, pentru care a platit in acest an peste 160 de milioane de euro.
Alaturi de proiectele din portofoliul Immoeast, mai sunt notabile centrele de afaceri Baneasa Business Park, aflat in portofoliul altor austrieci - CA Immo -, precum si parcurile de birouri din cadrul proiectelor mixte Baneasa si Sema Parc, care vor avea suprafete de peste 150.000 de metri patrati fiecare.
Immoeast detine in prezent 118 proprietati imobiliare in Romania, evaluate la 3,3 miliarde de euro, piata locala fiind principala tinta a investitiilor fondului austriac, cu o pondere de peste 30% din intregul portofoliu al companiei, care este activa si pe alte 12 piete din regiune, precum Cehia, Polonia, Ungaria sau Rusia.
Immoeast a accelerat puternic anul acesta investitiile in Romania, plusand peste un miliard de euro in toate segmentele pietei imobiliare, atat in achizitia unor proiecte finalizate, precum centrul comercial Euromall, pentru care a platit circa 85 mil. euro, cat mai ales in proiecte aflate in dezvoltare, precum Polus Center Constanta (185 mil. euro) sau Gold Plaza Baia Mare (97 mil. euro).
Una dintre cele mai interesante mutari ale austriecilor a fost in 2007 intrarea in actionariatul companiei de dezvoltare imobiliara Adama, cu o participatie de 25%, pentru care a investit 60 de milioane de euro.
Immoeast a obtinut in semestrul fiscal incheiat in luna octombrie a acestui an un profit EBIT de 218,4 milioane de euro, aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand acesta s-a situat la nivelul de 112,6 milioane de euro, fiind cel mai activ investitor in piata imobiliara din Romania si unul dintre cei mai mari jucatori prezenti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO