Proprietăţi

INS: Preţurile de tranzacţionare a locuinţelor au scăzut cu aproape 10% de la începutul anului 2009

INS: Preţurile de tranzacţionare a locuinţelor au scăzut cu aproape 10% de la începutul anului 2009

Autor: Marius Radu

20.02.2011, 12:56 35

Locuinţele costau în trimestrul trei al anului trecut, cea mairecentă perioadă de raportare a INS, cu 4% mai puţin faţă detrimestrul anterior şi cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anuluianterior.

Preţurile de tranzacţionare pentru casele din mediul urban auatins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani după o reducere de12%, în special ca urmare a ieftinirii cu peste 6% din trimestrulal treilea din 2010. În mediul rural, casele s-au ieftinit cu circa11%.

400 mld. €, averea imobiliarăa romanilor

În cazul apartamentelor, preţurile au scăzut în ultimii doi anicu peste 9% atât în Bucureşti, cât şi în restul ţării. Întrimestrul trei din 2010 preţurile la apartamentele din Bucureştis-au redus aproape 2%, în timp ce în restul ţării scăderea a fostmult mai accentuată, de peste 6%.

Elaborarea metodologiei de calcul a preţurilor de tranzacţionarea locuinţelor a început în anul 2008 în baza unei colaborări întreINS, Banca Naţională a României, Uniunea Naţională a NotarilorPublici din România, iar colectarea informaţiilor de la birourilenotariale se face din luna ianuarie 2009 şi se realizează de cătreINS cu sprijinul camerelor teritoriale ale notarilor publici.

Indicele măsoară evoluţia trimestrială a preţurilorproprietăţilor rezidenţiale faţă de anul 2009, anul de începere alanchetei. Informaţiile colectate fac referire la valoarea petranzacţie autentificată de către notarii publici.

Pe piaţa românească există mai multe companii care publicăperiodic indici imobiliari. Cei mai recenţi indici au fost lansaţide firma de evaluare Darian şi de divizia imobiliară a grupuluiEurobank EFG, EFG Eurobank Property Services.

Indicele Darian, care urmăreşte evoluţia preţurilor detranzacţionare a locuinţelor în 27 de oraşe din ţară, relevă pentru2010 o scădere medie a costurilor de vânzare-cumpărare de 10% atâtla apartamentele vechi, cât şi la cele noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO