Proprietăţi

Insolvenţa Terra Residence îi costă pe cumpărători zeci de mii de euro: "Am fost naivi de bună-credinţă"

Insolvenţa Terra Residence îi costă pe cumpărători zeci de mii de euro: "Am fost naivi de bună-credinţă"

Autor: Cristi Moga

08.02.2011, 23:58 5437

"Erau refuzaţi oameni grei. Venise un om de afaceri care doreasă cumpere un penthouse pentru fiica lui şi a fost refuzat.Proiectul (Terra Residence - n.red.) este în cea mai frumoasă şiaerată zonă, lângă două păduri. Este linişte, mi s-a promisgrădiniţă, Carrefour, Mega Image. Mi s-a spus chiar că voi fiacţionar într-un restaurant din complex. Ulterior am aflat căaceleaşi promisiuni au fost făcute şi altor clienţi", spunerevoltat Gabriel Dimirule, unul dintre clienţii proiectului TerraResidence din Voluntari, al cărui dezvoltator - firma Terra Vision- se află în insolvenţă, având datorii de 33 de milioane deeuro.

Dimirule, om de afaceri, deţine un apartament într-unul dinblocurile finalizate în cadrul proiectului Terra Residence. În 2008el a mai plătit 80.000 de euro dezvoltatorului, o firmă controlatăde omul de afaceri Daniel Thomas, pentru un apartament de 80 demetri pătraţi în care dorea să-şi mute mama.

"În aprilie 2009 mi-a spus cineva că Thomas a fugit din ţară",spune Corina Nichita, de profesie avocat, care a plătit alături desoţul ei, Gheorghe, fost magistrat, 75.000 de euro avans pentru unapartament de 130.000 de euro, în care dorea să se mute dinapartamentul pe care îl avea închiriat în Dorobanţi cu 700 de eurolunar.

Proiectul a fost blocat, astfel că în loc să se mute în propriulapartament, soţii Nichita au schimbat apartamentul din Dorobanţi peunul din proiectul Terra Residence, unde plătesc în continuarechirie, dar doar 400 de euro lunar.

"După 20 de ani de la revoluţie am crezut că putem da banipentru un apartament. Erau oameni care trăiau fericiţi în primeleblocuri finalizate. Din punctul de vedere legal, prostia este doara mea că am dat nişte bani. BCR (principalul creditor, care are derecuperat 20 mil. euro de la Terra Vision - n.red.) se acoperăfoarte bine de acte. Este doar o problemă morală. Banca trebuia săaibă grijă de felul în care erau folosiţi banii", spune şi VasileIustin, angajat într-o multinaţională, care la rândul său areblocaţi bani în acest dosar de insolvenţă. "Am fost naivi debună-credinţă."

Per total, în jur de 60 de persoane au plătit avansuri de circa2,4 milioane de euro pentru apartamente al căror viitor este înmomentul de faţă incert.

Ce probleme mai au aceşti cumpărători?

Divizia de insolvenţă şi reorganizare judiciară a grupuluiPricewaterhouseCoopers (PwC) a întocmit un plan de reorganizare,votat de către BCR, ANAF şi unul dintre foştii angajaţi ai TerraVision, prin care din cele trei blocuri nefinalizate în cadrulcomplexului două ar urma să fie vândute în stadiul actual, în timpce la un al treilea ar urma să continue lucrările pentru vânzareaapartamentelor către persoanele care au antecontracte.

Clienţii sunt mulţumiţi de acest lucru, deoarece în condiţiileîn care firma ar intra în faliment, cel mai probabil nu ar mairecupera niciun ban, dar preţurile stabilite în planul dereorganizare sunt diferite faţă de cele agreate iniţial de cătreclienţi şi dezvoltatorul imobiliar.

"Am acceptat să fim solidari cu banca pe această pierdere, însensul că prin planul de reorganizare ne mai este recunoscută doar60% din suma plătită. Cred că este primul caz în care se întâmplăaşa ceva. Problema este însă că spaţiile comune, care iniţial nucostau nimic, vor să ni le vândă la 800 de euro/metrul pătrat, întimp ce pentru noii clienţi preţul spaţiilor comune este de 400 deeuro/metrul pătrat. În plus, ne obligă să cumpărăm şi terenul desub bloc, la un preţ de 181 de euro/metrul pătrat, când preţulpentru proprietarii din blocurile finalizate este de 18 euro/metrulpătrat. Care este explicaţia? Ni s-a spus că noi suntem blocaţi înproiect, iar celorlalţi le vinde mai ieftin din motive economice,pentru a-i atrage în proiect", spune Dimirule.

"Planul de reorganizare, întocmit de PwC, a avut la bază ideeade a oferi antecontractanţilor posibilitatea de a achiziţionaapartamentele dorite şi de a recupera o parte importantă dinavansul dat iniţial; alternativa ar fi fost intrarea societăţii înfaliment, situaţie în care antecontractanţii nu ar mai fi pututrecupera nimic din avansul acordat", spune Marius Zidaru, lideruldepartamentului de servicii de restructurare a afacerii în cadrulPwC România.

În aceste condiţii, cumpărătorii şi-au ajustat planurile deachiziţii, motiv pentru care dezvoltatorul va repartiţiona bloculpentru a construi locuinţe mai mici. "Din cei 75.000 de euro pecare i-am plătit îmi mai sunt recunoscuţi 39.000 de euro. În acestecondiţii, am zis că sunt de acord să cumpăr o garsonieră de 40 demetri pătraţi pentru care mi s-a spus un preţ de 39.000 de euro.Ulterior am aflat că în urma preţurilor «ascunse» garsoniera ajungela 45.000 de euro plus TVA", spune Corina Nichita.

Pe de altă parte, clienţii spun că graficul de continuare ablocului în care ar urma să se mute este întârziat, în condiţiileîn care autorizaţia de construire nu a fost obţinută, deşi îndecursul acestei luni ar urma să fie reîncepute lucrările.

În ciuda acestui fapt, procesul de reorganizare a costat până înprezent 1 milion de euro, sumă nejustificată în opiniaclienţilor.

"Acum creditorii spun că au cheltuit 1 milion de euro de la 1iunie 2009 fără a avea vreun rezultat. Au angajat director executivcu salariu de 5.000 de euro pe lună şi secretară cu 26 de milioanepe lună (lei vechi - n.red.). Planul de reorganizare a costat50.000 de euro şi au angajat aceeaşi firmă de contabilitate ca şiînainte, în condiţiile în care în planul de reorganizare estemenţionat că pentru Terra Vision contabilitatea a fost ţinută înmod defectuos", spune şi Gheorghe Nichita, fost magistrat. Ironic,clienţii spun că pentru o perioadă şi Sorin Alexandru Balint,partenerul lui Daniel Thomas în acest proiect, cu o participaţie de10%, a fost angajat de PwC cu un salariu de aproape 5.000 de eurolunar, motivaţia oferită de reprezentanţii PwC fiind că Balint afost angajat "pentru a se obţine informaţii de la el".

"Planul de reorganizare a fost redactat cu respectarea tuturorprevederilor legale în vigoare şi a fost făcut public înainte devotare, astfel încât toate părţile direct implicate au avutposibilitatea să se informeze şi să analizeze prevederile acestuia,precum şi să-şi exprime punctul de vedere în cadrul AdunăriiCreditorilor. Planul de reorganizare a fost votat de AdunareaCreditorilor şi a fost confirmat din punct de vedere al legalităţiide către judecătorul sindic", a mai spus reprezentantul PwC.

Nichita spune că reprezentanţii PwC au dat dovadă de lipsă detransparenţă şi spune că scopul legii insolvenţei este "să ajuteatât creditorii, cât şi debitorii". "Nu ne-a anunţat şi pe noitransparent, pe mail, privind procesul de reorganizare."

"Am încercat să mai vorbim cu reprezentanţii băncii, dar dinaugust nu mai vin în comitetul creditor. Am vrea şi noi să creascămarja recunoscută din sumele plătite de noi de la 60% la 70-80% şisă mai scadă preţul la spaţii comune deoarece nu acesta este preţulpieţei", spune Corina Nichita.

Cine este însă Daniel Thomas, cel care deţine 90% din TerraVision? "Părea un om impecabil, adventist, profesor de religie.Consider că angajaţii din jurul lui au greşit deoarece l-auasigurat că apartamentele se vor vinde ca pâinea caldă. El mai areşi alte apartamente în complex.

I-am cerut să îmi dea şi mie unul şi să renunţ la suma de lamasa credală, dar nu a dorit", mai spune Corina Nichita. DanielThomas nu a putut fi contactat pentru informaţii.

"Eu ştiu că are o insulă şi în schimbul banilor i-am cerut săîmi dea şi mie un procent din ea, dar mi-a spus că insula este 11luni pe an inundată şi s-a păcălit şi el când a cumpărat-o", spuneDimirule.

A făcut însă cineva plângere penală împotriva lui Thomas? "Eu,personal, nu. Dar există un dosar penal la DNA de doi ani. Am făcutmemoriu şi la BNR, care ne-a înştiinţat că va face un controlBCR-ului pentru a vedea cum a fost urmărită executareaproiectului."

De ce nu a făcut personal plângere penală? "Nu am dom'leîncredere în justiţie", conchide Nichita, fostul magistrat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO