Proprietăţi

Întoarcerea la lux: Dezvoltatorii din Bucureşti au reluat construcţia de locuinţe în zone centrale, care atrag costuri mai mari

Întoarcerea la lux: Dezvoltatorii din Bucureşti au...

Autor: Cristina Cuncea

14.01.2015, 11:29 1551

În aceste condiţii, dezvoltatorul lituanian estimează că stocul de apartamente noi livrate în piaţă anul trecut este mai valoros, în condiţiile în care după o pauză de aproximativ patru ani, în 2014 în Bucureşti au apărut mai multe proiecte amplasate în zone centrale sau pe artere considerate foarte valoroase, faţă de anii anteriori când se construia în cartiere mărginaşe sau în localităţile din imediata apropiere a Capitalei.

De asemenea, în 2014 au fost livrate proiecte dedicate segmentului de lux şi celor din clasa medie superioară. Preţul mai mare al terenurilor este factorul cel mai important care a dus la creşterea sumelor investite de dezvoltatori pentru realizarea unor ansambluri noi. La aceasta se adaugă utilizarea unor materiale de construcţii de calitate superioară care conferă clădirii atribute tehnice superioare.

Dezvoltatorul estimează că, în aceste condiţii, valoarea investiţiilor pe metru pătrat construit în Capitală a crescut cu cel puţin 10% în 2014.

"În cazul construcţiilor realizate în zone centrale, preţul terenului are o pondere de peste 30% în investiţia totală. Comparativ, pentru clădirile realizate la periferia Capitalei, terenul putea avea şi o pondere de doar 10%", explică Mindaugas Valuckas, directorul executiv Hanner Holding.

Compania lituaniană a dezvoltat proiectul The Park la intrarea sudică spre Parcul Tineretului, proiect care atrage investiţii de circa 37 milioane euro.

"Până în 2014 majoritatea dezvoltatorilor au căutat să livreze în piaţă imobile care să poată fi achiziţionate prin creditele garantate de stat cu programul Prima Casă. Există acum o categorie importantă de clienţi mult mai interesată de calitatea produsului final decât de preţul de achiziţie", adaugă reprezentatul dezvoltatorului lituanian.

Hanner Group este cel mai mare dezvoltator imobiliar din Lituania, având un portofoliu care cuprinde active şi dezvoltări în valoare de aproximativ un miliard de euro. Proiectele cele mai reprezentative sunt localizate în Lituania, Letonia, Rusia, Ucraina şi România. Următoarele pieţe vizate sunt cele din Germania şi Marea Britanie. Principalul segment pe care activează compania este cel al dezvoltărilor rezidenţiale, unde au fost direcţionate mai mult de jumătate din investiţiile totale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO