• Leu / EUR4.7601
  • Leu / GBP5.4034
  • Leu / USD4.2755
Proprietăţi

Marii jucatori din real estate au stat departe de piata locala anul acesta

Marii jucatori din real estate au stat departe de piata locala anul acesta

Un numar mai mic de proiecte imobiliare incepute, in special, in cea de-a doua jumatate a anului, si tranzactii semnificative numarate pe degetele de la maini au fost doua caracteristici ale pietei imobiliare anul acesta, in care nici marii jucatori internationali nu s-au mai ingramadit sa intre pe piata.

Singurele companii de mari dimensiuni care au realizat anul acesta prima achizitie pe piata locala sunt italienii de la Immobiliare Grande Distribuzione (IGD), care au cumparat centrele comerciale Winmarkt, si fondul britanic HSBC, care a preluat complexul Expo Market Doraly din Capitala. Negocierile pentru cele doua tranzactii incepusera insa de anul trecut, cand perspectivele pentru o scadere accentuata a pietei nu erau pronuntate.
Un alt mare jucator care a realizat anul acesta o investitie semnificativa pe piata locala este fondul RREEF, administrat de Deutsche Bank, care a preluat proiectul UpGround din nordul Capitalei, insa compania nu se afla la prima investitie pe piata locala, avand participatii si in ansamblurile rezidentiale FeliCity si Rose Garden dezvoltate de catre Globe Trade Center (GTC) in Capitala.
In plus, in piata au intrat o serie de companii israeliene, precum Dimri International, Afik Group sau Shapir Group, care se concentreaza pe dezvoltarea de ansambluri rezidentiale.
Spre comparatie, anul trecut, primul dupa aderarea la Uniunea Europeana si cel mai bun al pietei, tinand cont de volumul tranzactiilor, a adus pe piata locala divizii de real estate ale grupurilor ING, General Electric, Natixis si AIG, precum si alti jucatori puternici, precum Heitman, DEGI, Sonae Sierra sau o companie a bancherilor Rothschild.
Cu toate acestea, majoritatea acestor jucatori au avut o activitate destul de redusa in acest an, putine fiind companiile care au realizat noi investitii. Printre acestea se numara DEGI, care a realizat cea de-a doua achizitie de pe piata locala, cumparand centrul comercial Iris Shopping Center din Titan si Sonae Sierra, care s-a asociat cu Caelum Development pentru realizarea unui mall in acelasi cartier Titan, si anume ParkLake Plaza.
Anul viitor insa ar putea aduce in piata un alt val de investitori puternici, de aceasta data companii care isi propun sa profite de pe urma dificultatilor pe care le vor resimti o parte dintre dezvoltatorii prezenti si sa cumpere astfel proprietati la preturi substantial mai mici, asa-numitele "distressed assets".
Deja, o serie de investitori straini, dar si locali, si-au anuntat intentia de a cumpara proprietati pentru care ar fi dispusi sa acorde intre 20 si 50 de centi pentru fiecare dolar al proprietarilor.
 
850 mil. euro in sase tranzactii
 
Cele mai importante tranzactii imobiliare din 2008
  • Deutsche Bank a preluat pentru 340 de milioane de euro proiectul Upground din nordul Capitalei, format din birouri si locuinte;
  • Italienii de la IGD au platit 182,5 milioane de euro pe reteaua de centre comerciale Winmarkt a fondului Broadhurst;
  • DEGI a preluat pentru 147 de milioane de euro centrul comercial Iris Shopping Center din Titan, dezvoltat de Avrig 35;
  • HSBC a preluat complexul Expo Market Doraly din Capitala intr-o tranzactie estimata la mai mult de 70 de milioane de euro;
  • Grecii de la Raptis Kavouras au cumparat pentru 68 de milioane de euro un lot de 1,63 ha din Satul Francez;
  • Sonae Sierra a cumparat 50% din proiectul ParkLake Plaza, intr-o tranzactie estimata la aproximativ 50 de milioane de euro.

 

 

Cele mai citite ştiri
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7601
Diferență: -0,0504
Ieri: 4.7625
Azi: 4.2755
Diferență: 0,2744
Ieri: 4.2638
Azi: 5.4034
Diferență: 0,0185
Ieri: 5.4024
Azi: 4.2363
Diferență: 0,3601
Ieri: 4.2211