Proprietăţi

Marii retaileri se extind în continuare: H&M, C&A şi Decathlon, chiriaşi în Maritimo Constanţa

Autor: Cristi Moga

25.10.2010, 23:49 1339

Doi dintre primii trei retaileri de îmbrăcăminte din Europa,H&M şi C&A, precum şi una dintre cele mai mari reţele dearticole sportive - Decathlon - continuă să semneze contractepentru extinderea pe piaţa locală, cel mai nou proiect ales de ceitrei retaileri fiind Maritimo Shopping Center din Constanţa,dezvoltat de fondul austriac de investiţii Immofinanz.

Cei trei retaileri se alătură astfel francezilor de la Auchan pelista magazinelor care vor fi deschise în luna septembrie a anuluiviitor în cadrul proiectului denumit iniţial Polus Center dinConstanţa, achiziţionat integral de către austriecii de laImmofinanz în acest an de la compania de dezvoltare imobiliarăTriGranit. Proiectul va avea o suprafaţă închiriabilă de 51.000 demetri pătraţi şi aproximativ 130 de magazine, urmând a fi cel de-alcincilea mall deţinut de Immofinanz pe piaţa locală.

Potrivit informaţiilor ZF, Immoeast, fondul de investiţii cu ceamai mare expunere pe piaţa locală (aproape un miliard de euro)preluat între timp de Immofinanz, a plătit în vara acestui an doarun euro pentru achiziţia a 85% din proiectul Polus, urmând să preiatotodată datoriile de circa 40 de milioane de euro ale firmeidezvoltatoare. TriGranit a început lucrările la proiectul dinConstanţa încă din primăvara anului 2008, dar pe fondul crizeiritmul lucrărilor a fost încetinit.

Immofinanz deţine în prezent în România centrele comercialeEuromall din Piteşti, Armonia Arad şi Polus Cluj şi are în curs definalizare proiectul Gold Plaza din Baia Mare.

Marii retaileri, în România

H&M, C&A şi Decathlon sunt trei dintre cei mai mariretaileri la nivel european care au "descoperit" însă România doardupă venirea crizei, în primăvara anului 2009, iar acum suntprintre puţinii care se extind.

C&A şi Decathlon au deschis primele magazine de pe piaţalocală în aprilie 2009, în cadrul proiectului Militari Shopping dinBucureşti. Ulterior, C&A a mai deschis cinci magazine, în celemai mari malluri din Bucureşti (AFI Palace Cotroceni şi Sun Plaza),dar şi în Buzău (Aurora Mall), Arad (Atrium Center) şi Cluj (PolusCenter).

Decathlon a deschis de asemenea un magazin în mallul PolusCenter din Cluj, dar şi o unitate la Braşov, la intrarea dinspreBucureşti, şi a securizat terenuri şi spaţii pentru noi unităţi înBucureşti (Grand Arena şi Pallady Shopping Center), Iaşi (ERAShopping Park) şi Timişoara.

Pe de altă parte, suedezii de la H&M vor deschide primelemagazine din România în primăvara anului viitor în cadrul centrelorcomerciale AFI Palace Cotroceni şi Băneasa Shopping City dinBucureşti, alte contracte semnate fiind pentru centrele comercialeUnirea Shopping Center, Bucureşti Mall şi Plaza România, potrivitinfromaţiilor existente.

Immofinanz confirmă negocierile pentru achiziţiaAdama

Fondul austriac de investiţii Immofinanz, care a absorbit înacest an subsidiara Immoeast, cel mai mare investitor imobiliar depe piaţa locală, confirmă într-un raport de prezentare a companieifaptul că negociază fie "preluarea controlului integral sauvânzarea acţiunilor" pe care le deţine în compania de dezvoltareimobiliară Adama.

Immofinanz are o participaţie de circa 30% în Adama, companiecare a dezvoltat peste 1.000 de apartamente în România în proiecteprecum Edenia, Titanium, Armonia sau Swiss Cottage din Titan, CopuBellevue în Iaşi sau Orizont Ploieşti.

ZF a scris încă din toamna anului trecut despre negocierilepurtate de Immoeast, printre acţionarii Adama mai aflându-sefondurile Tiger Global, Morgan Stanley şi Lehman Brothers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO