Proprietăţi

Metropola Center, inca putin si incep constructiile

24.03.2004, 00:00 50



Rand pe rand, aproape toate constructiile din Bucuresti incepute inainte de 1989 si ramase in paragina isi gasesc cumparatori. Hotelul Marriott sau Bucuresti Mall sunt doua dintre simbolurile "Occidetului" care au fost ridicate pe scheletul unor cladiri "comuniste". In perioada imediat urmatoare va incepe si constructia celui mai mare proiect imobiliar din Romania care are la baza o fosta constructie dinainte de 1990 - Metropola Center.



La un an de la semnarea parteneriatului dintre Ministerul Transportului si un consortiu format din compania turceasca Mimeel Insaat si cea britanica Orb Estates, problema finantarii a fost rezolvata, urmatorul pas fiind inceperea lucrarilor.



"Vom incepe lucrarile de constructie in luna mai, cel mai tarziu" spune Coskun Erginer, directorul general al companiei Dambovita Center Srl, compania care dezvolta proiectul Metropola Center.



Potrivit acestuia, valoarea totala a complexului este de 130 de milioane de euro si acesta va include un centru de afaceri, centru comercial de tip mall, hotel, complex rezidential, centru de sanatate, spital si parcare supraetajata.



"Mai intai vom construi patru dintre sectiunile principale ale complexului: shopping mall, business center, sports center si parcarea supraetajata. Dupa aceea vom dezvolta si restul - hotelul si apartamentele rezidentiale" adauga Coskun Erginer.



Potrivit acestuia, din suprafata totala a complexului, shopping mall-ul va avea o suprafata de aproximativ 36.650 metri patrati si o suprafata de inchiriat de 24.500 metri patrati (comparativa cu cea a complexului Bucuresti Mall) intinsa pe cinci etaje. "Aceasta va fi prima sectiune care va fi lansata, in 2005, si va gazdui printre altele atat marci celebre de moda locale cat si internationale" completeaza Erginer.



Centrul de afaceri din cadrul complexului va avea, potrivit agentului exclusiv, compania imobiliara Colliers International, o suprafata de aproape 18.000 de metri patrati. "Aceasta suprafata va fi configurata pe doar trei niveluri, ceea ce este o noutate pe piata romaneasca, unde spatiile Clasa A variaza in general intre 500 si 1.500 de metri patrati pe nivel" spune Ilinca Paun, broker in departamentul comercial al Colliers. Potrivit acesteia, spatiul de birouri din cadrul complexului Metropola va fi concentrat la etajele 4,5 si 6, fiecare nivel oferind intre 5.500 si aproape 5.900 de metri patrati.



"Suprafata mare a etajelor asigura flexibilitate si reprezinta in acelasi timp un raspuns pentru companiile care au nevoie de spatiu pe un singur nivel" adauga Paun.



Locurile de parcare reprezinta la randul lor un element de diferentiere pentru orice complex de afaceri, mai ales in conditiile in care acesta este amplasat in centrul orasului.



"Zona are un caracter mixt, fiind un cartier rezidential de lux care a fost imbogatit in ultima vreme cu noi si moderne cladiri de birouri. Pe langa acestea, alte proiecte noi se afla in constructie, fapt care va atrage un numar mai mare de companii. Datorita imprejurimilor si deschiderilor foarte mari, panoramei, diverselor mijloace de transport ca si prezentei companiilor locale si internationale importante, credem ca aceasta zona reprezinta o oportunitate comerciala si de afaceri" completeaza Erginer..



Metropola Center este primul parteniat-public privat din Romania. Investitorii sunt compania turceasca Mimeel Insaat sI Orb Estates din Marea Britanie. Mimeel Insaat este una dintre cele mai importante firme de constructii din Turcia, in timp ce Orb Estates este o companie de servicii financiare din Marea Britanie. In luna martie a anului trecut, consortiul format din cele doua companii a semnat un parteneriat cu Ministerul Transporturilor, care a pus la dispozitie terenul si imobilul aferent - Casa Radio - evaluate la 19 milioane de dolari.





"Circurile foamei", la mare cautare





Poate cele mai cunoscute constructii incepute inainte de 1990 si ramase neterminate au fost asa-numitele "circuri ale foamei". Doua dintre acestea, amplasate in zonele Vitan si Lujerului au fost cumparate de catre investitori turci "la pachet", pentru 6 milioane de dolari. Prima constructie ce a fost upgradata la stadiul de complex comercial de tip occidental a fost cea din zona Vitan, care s-a transformat in Bucuresti Mall, in urma unor investitii ajunse in prezent la 45 de milioane de dolari. Complexul comercial a fost inca de la deschiderea sa in toamna anului 1999 luat cu asalt atat de chiriasi cat si de clienti. in aceste conditii, Anchor Grup, compania care administreaza Bucuresti Mall a decis ca este momentul sa inceapa si constructia celui de-al doilea complex de tip mall pe locul constructiei din zona Lujerului. Noul mall, care are o suprafata cu mai bine de 50% superioara celui din Vitan se va numi Plaza Romania, si va fi deschis in aceasta toamna in urma unei investitii de 45 de milioane euro. Si acesta se prefigureaza a fi o investitie reusita avand in vedere ca gradul de ocupare al complexului este deja, potrivit oficialilor, de peste 80%, cu mai multe luni inainte de deschidere.



Alte "circuri ale foamei" precum cel din zona Rahovei au intrat la randul lor in vizorul investitorilor. Chirigiu Mall se afla in faza de obtinere a autorizatiilor de constructie. Complexul va fi construit de grupul Miami, detinut de investitori libanezi. In cadrul grupului intra in prezent mai multe companii din industrii diferite, cum ar fi hoteluri si restaurante (prin intermediul Euro Hotels & Suites), zootehnie si agricultura (Green Land Farm), imobiliare, Internet si jocuri pe computer, outdoor (Miami Advertising). De asemenea, grupul mai include o retea de magazine Bueno Panduri si este dealer Orange Romania, pentru care distribuie cartele prepaid si editeaza revista Femeia.





Inainte de Marriott...





Complexul The Grand, cel care include hotelul Marriott, a fost la randul sau dezvoltat pe structura unei consturctii inceputa inainte de 1990. Complexul hotelier Grand, care incude pe langa spatiile destinate activitatii hoteliere, o galerie comerciala cu o suprafata de 4.500 de metri patrati, la care se adauga circa 10.000 de metri patrati de birouri, un cazino si un centru de recreere, a necesitat o investitie de peste 150 milioane dolari. Finantarea proiectului a fost asigurata de un consortiu international de banci, agentul fiind Erste Bank din Austria. Pe langa creditul principal, asigurat de consortiu, asociatii din cadrul societatii mixte au participat la finalizarea investitiei cu fonduri de peste 40 milioane dolari. Actionarii societatii Companiile Hoteliere Grand sunt ONT Carpati (30%), Alliance Overseas SRL (15%), Bau Holding Strabag AG din Austria (51%), Grand Hotels Interests Ltd din Marea Britanie (4%). Compania a realizat in anul 2002 o cifra de afaceri de 23 de milioane de dolari.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO