Proprietăţi

Opt companii mari mută 10.000 de angajaţi în birouri noi. Renault, ING, Deloitte, Enel, UPC, WPP, BNP Paribas şi Medicover sunt printre companiile care îşi vor schimba sediile de birouri în acest an. Care sunt proiectele anului 2019

Opt companii mari mută 10.000 de angajaţi în birouri...

Autor: Bogdan Alecu

06.03.2019, 00:08 43262

Împreună cele opt companii au semnat contracte pentru 100.000 mp de birouri.

 

Companiile din IT&C, banking şi consultanţă, trei domenii care au o pondere semnificativă în profilul chiriaşilor de birouri din Bucureşti, sunt şi printre cei mai activi în ceea ce priveşte tranzacţiile de schimbare a sediului.

Noile clădiri din zona de centru-vest a Capi­talei vor atrage cei mai mulţi chiriaşi în acest an, urmate de cele din Floreasca şi bd-ul Expoziţiei, potrivit consultanţilor imobiliari, pe măsură ce mii de oameni urmează acum să-şi schimbe biroul.

„Anul trecut dezvoltatorii au finalizat proiecte de birouri noi care au totalizat 145.000 de metri pătrati, în condiţiile în care suprafaţa închiriată prin intermediul consultanţilor imobiliari a fost de 335.000 de metri pătrati, din care 45% (150.000 mp) reprezintă cerere nouă (preînchirieri, contracte noi, extinderi de suprafeţe existente şi relocări din alte imobile decât clădiri de clasă A şi B)“, a spus Marius Scuta, Head of Office Department & Tenant Representation în cadrul companiei de consultanţă imobiliară JLL. Dacă sunt luate în considerare şi tranzacţiile directe între chiriaşi şi proprietari, suprafaţa închiriată depăşeşte cu mult mai mult oferta nouă pusă pe piaţă de către dezvoltatori. „În plus, parte din spaţiile livrate în 2018 erau deja contractate din anii anteriori. Pentru finele anului estimăm un grad de neocupare de 8,9%“.

Potrivit datelor JLL, gradul de neocupare a atins la finele anului trecut un minim istoric de 6,6%, pe fondul livrărilor reduse de noi spaţii şi al menţinerii unui nivel semnificativ al cererii.

Printre proiectele ce urmează a fi livrate în de­cursul acestui an se numără Business Garden Bucharest dezvoltat de Vastint pe Calea Plevnei (aprox. 41.000 mp), Expo Business Park lângă Romexpo dezvoltat de Portland Trust (38.000 mp), Anchor Plaza Metropol proiect ce urmează a fi finalizat de Anchor Group pe b-dul Timişoara 37.000 mp), Oregon Park C construit de Portland Trust şi vândut către Lion’s Head (25.000 mp), Equilibrium - faza I (20.000 mp), Globalworth Campus III la Dimitrie Pompeiu (30.000 mp) şi Timpuri Noi Square, dezvoltat tot de Vastint - faza III (20.000 mp).

„Dacă toate aceste proiecte sunt livrate la timp, stocul total al spaţiilor de birouri de clasă A şi B va depăşi pragul de 3 milioane de metri pătraţi la sfârşitul anului 2019“, explică Horaţiu Florescu, Chairman & CEO al companiei de consultanţă imobiliară Knight Frank România.

Prima mare mutare din acest an va fi cea a birourilor Renault, care începe luna aceasta şi se vă încheia la jumătatea anului. În noul sediu Renault Bucharest Connected dezvoltat de Globalworth vizavi de West Gate pe str. Preciziei grupul francez va muta actualele birouri ale Group Renault România alături de cele ale Renault Technologie Roumanie şi ale centrului de design.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO