Proprietăţi

„Piaţa imobiliară a fost un Caritas. Acum doar clinicile şi IT-ul se mai extind“

„Piaţa imobiliară a fost un Caritas. Acum doar clinicile şi IT-ul se mai extind“

Autor: Cristi Moga

10.10.2010, 23:10 57

Marii pierzători de pe urma prăbuşiriipreţurilor în piaţa imobiliară sunt cei care au început săinvestească în 2007-2008, când preţurile terenurilor şi locuinţelorau atins maximele, motiv pentru care consultanţii imobiliaricompară evoluţia pieţei imobiliare cu un joc de tip Caritas, încare primii investitori şi-au multiplicat banii, în timp ce ultimiiau pierdut tot.

"Ce s-a întâmplat în piaţa imobiliară a fost un fel de Caritas.Cei care au aflat pe ultima sută de metri (despre profiturileobţinute de anumiţi investitori - n.red.) şi au început atunci săinvestească au pierdut sume importante. A fost un miraj şi pentru oserie de companii care nu aveau nicio legătură cu imobiliarele",spune George Harpa, managing partner al diviziei comerciale dincadrul firmei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliatesof România.

Numeroşi "investitori târzii" au fost surprinşi de criză cuportofolii semnificative de terenuri sau apartamente al căror preţse deteriora în fiecare zi, astfel că în unele cazuri proprietăţilemai valorează astăzi doar jumătate din investiţia făcută în urmă cudoi-trei ani. De actuala situaţie profită acum firme din industriiprecum farma sau IT, care se pot extinde având costuri mai mici cuînchirierea spaţiilor, spune consultantul.

Harpa gestionează departamentul firmei cu activitate pe piaţa debirouri, spaţii comerciale sau logistice şi a intermediat în acestan contracte precum închirierea de către Lidl a unui spaţiu de3.000 de metri pătraţi în Pipera Business Tower sau mutarea BCRBanca Pentru Locuinţe în clădirea Europe House din PiaţaVictoriei.

"Mare procent din ce se întâmplă pe piaţă sunt relocări şi nu mărefer neapărat la clienţi care caută cu ardoare chirii mai mici.Sunt şi companii cărora le expiră contractele, dar procentul decompanii noi care vin să închirieze spaţii pentru a începe oafacere este în continuare mic. Se mai extind acum doar clinici,companii farmaceutice sau de software, dar şi firme mici deconsultanţă, cum ar fi cele pentru absorbţia de fonduri UE."

Piaţa imobiliară este în "recesiune" de mai bine de doi ani,timp în care preţurile s-au ajustat semnificativ, unele spaţii debirouri noi fiind închiriate şi la valori de 8-10 euro/metrulpătrat. O serie de companii şi-au adaptat afacerile la criză,astfel că pot lua în prezent o decizie precum mutarea sediului debirouri, apreciază consultantul. "Există mai multe intenţii pentruînchirierea unor spaţii de birouri comparativ cu anul trecut.Companiile au început să-şi dea seama ce înseamnă criza, şi-austructurat cheltuielile, ştiu câţi bani au pentru relocare. Departea cealaltă, sunt şi proprietari care au realizat că pentru agăsi clienţi este nevoie să taie din chirii."

În aceşti doi ani condiţiile pieţei s-au schimbat cu 180 degrade. Astfel, dacă în 2006-2008 clădirile de birouri eraupreînchiriate aproape integral la momentul finalizării, motivpentru care chiriile erau foarte puţin negociabile, în prezentdezvoltatorii care au mii de spaţii disponibile se văd nevoiţi săfacă reduceri semnificative pentru a-şi ocupa spaţiile.

"Dacă înainte nu obţineai mai nimic la negocierea unui contractpe piaţa de birouri, acum amenajarea spaţiului de către proprietarişi lunile gratuite de chirie au devenit o practică obişnuită. Noiam avut contracte în care clienţii au obţinut scutire de la platachiriei pentru o perioadă de şase luni, dar am auzit şi decontracte cu opt luni. Scutirea se aplică nu neapărat la începutulcontractului, ci distribuit pe diferite luni din an, în care unorcategorii de firme nu le merg prea bine afacerile şi ar avea nevoiede o reducere a costurilor", spune consultantul de 36 de ani, carelucrează la Coldwell Banker din 2007, la scurt timp dupădeschiderea biroului din Bucureşti.

Firma a ajuns anul trecut la venituri de 3,7 mil. euro dinservicii de intermediere şi consultanţă imobiliară, dar şi dinadministrarea şi mentenanţa proprietăţilor imobiliare. Majoritateafirmelor de profil au înregistrat anul trecut veniturisemnificative ale veniturilor, iar anul acesta nu se anunţă a fiunul mai bun, ţinând cont că perioada dificilă nu a trecut încăpentru piaţa imobiliară. "Consider că unele clădiri de birouri vorrămâne neocupate doi-trei ani de zile, dar criza nu va dura lanesfârşit. Sunt companii la care încă le merge bine, dar acum nu sedezvoltă dintr-o atitudine conservatoare. Ţinând cont de faptul căîn prezent nu se mai construieşte mai nimic, în trei ani s-ar puteasă ajungem din nou la un deficit de birouri."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO