Proprietăţi

Piaţa materialelor de construcţii scade cu 15% în acest an şi cu până la 2,5% în 2011

Autor: Dornescu Ioan Valeriu, Andreea Neferu

22.11.2010, 23:20 419

Piaţa materialelor de construcţii va scădea în acest an cu 15%şi ar putea consemna un regres de 1,5-2,5% anul viitor, a declaratluni preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale deConstrucţii din România (APMCR), Claudiu Georgescu.

Anul trecut, declinul acestui sector a fost de 28% faţă de2008.

Potrivit sursei citate, faptul că sectorul produselor pentruconstrucţii deserveşte în principal piaţa internă, exportul având opondere scăzută, a făcut ca în ultimii doi ani acest domeniu să nupoată compensa scăderea internă şi a pierdut peste 30% dinangajaţi.

"În 2009 şi o parte din 2010 a existat un război acerb pe piaţădin punctul de vedere al preţurilor şi al calităţii", a afirmatreprezentantul asociaţiei.

Printre factorii care au influenţat negativ evoluţia pieţei senumără criza economică, lipsa investiţiilor statului sau private,dar şi disfuncţionalităţi legislative, susţine Georgescu.

În aceste condiţii, pentru ca piaţa să se revigoreze este nevoiede investiţii, de un cadru legislativ adecvat, de cooperarea întremediul privat şi stat, precum şi de elaborarea unei strategiisustenabile în domeniul construcţiilor.

Şeful APMCR a afirmat că piaţa materialelor a fost susţinută înacest an în special de lucrările de reparaţii, iar în absenţalivrărilor pentru proiecte de reconstrucţie în urma inundaţiilordin zona Moldovei piaţa ar fi scăzut şi mai mult.

Referindu-se la evoluţia diferitelor segmente de piaţă,Georgescu a afirmat că materialele a căror producţie necesită multăenergie electrică au avut scăderi în 2010, dar în cazul celor cuvaloarea adăugată ridicată mare s-au constatat creşteri minore.

Declaraţiile lui Georgescu confirmă opiniile exprimatesăptămânile trecute şi de alţi reprezentanţi ai industrieimaterialelor de construcţii, care s-au arătat la rândul lorpesimişti cu privire la piaţa de profil în 2011.

Piaţa cimentului, spre exemplu, ar urma să stagneze anul viitor,în cel mai fericit caz, sau chiar să se contracte cu 5%, potrivitlui Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement şi preşedintelepatronatului producătorilor de ciment.

De asemenea, Rohan, supranumit "tatăl cimentului", care de la 1ianuarie 2011 va preda ştafeta conducerii Carpatcement în favoareaactualului director general al companiei, Florian Aldea, a mai spuscă piaţa cimentului din România va reveni la nivelurile atinseînainte de criză abia peste zece ani.

Consumul de ciment este considerat cel mai important indicatoral evoluţiei pieţei construcţiilor şi se va ridica în 2010 la 7milioane de tone, consemnând o scădere de 10-12% faţă de anultrecut.

Piaţa construcţiilor, în ansamblu, care cuprinde trei segmente,şi anume constructorii de infrastructură, constructorii de clădirişi producătorii de materiale de construcţii, ar putea consemna anulacesta o scădere totală de 20-25%, de la circa 12,6 miliarde deeuro în 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO