Proprietăţi

Primaria Voluntari: Avem teren liber pentru 100.000 de locuinte, adica un nou oras

30.01.2008, 18:32 627

Primaria orasului Voluntari a anuntat ca in oras, intre zona Voluntari si Pipera, este disponibil un teren de circa 1.250 de hectare pe care s-ar putea dezvolta circa 100.000 de locuinte
"In regiunea centrala a orasului Voluntari este o suprafata de 1.250 de hectare pe care se pot construi, dupa cum mi-au spus unii specialisti, pana la 100.000 de unitati locative. Aici se va construi noul oras", a declarat Florentin Costel Pandele, primarul orasului Voluntari.
Voluntariul este impartit in acest moment in doua extreme, viitorul centru de dezvoltare urmand sa fie pozitionat intre cele doua. In partea de est este situat orasul "vechi", unde circa 75% din populatie beneficiaza de canalizare, si zona Pipera, in vest, unde infrastructura este aproape inexistenta.
Edilul a admis ca ritmul dezvoltarilor imobiliare a depasit capacitatea administratiei de a asigura infrastructura de baza, respectiv drumuri sau canalizare.
Cu o populatie oficiala de 33.000 de locuitori, estimata de Pandele la aproape 80.000 in mod real, orasul Voluntari poate fi considerat cea mai dinamica piata imobiliara din Romania, cu un pret mediu de 500 de euro/mp de teren si cu tranzactii totale de circa 200 mil. euro estimate pentru anul in curs.
Din bugetul local de peste 40 mil. euro estimat pentru anul in curs de catre Pandele, 12,5%, respectiv 5 mil. euro ar putea fi obtinuti numai din impozitul pe tranzactii imobiliare, in cazul in care Guvernul renunta la proiectul conform caruia acesti bani ajung la bugetul de stat. Bugetul local al comunei Voluntari din 2000, inaintea exploziei imobiliare, a fost de circa 500.000 de euro, de 80 de ori mai mic decat cel pentru anul in curs.
Pentru ca nu are bani sa dezvolte infrastructura, Pandele cere ajutorul investitorilor pentru a pune la dispozitie terenurile necesare. El a spus ca unii investitori au acceptat, prezenta infrastructurii urmand sa ridice valoarea terenurilor, acoperind astfel pierderile cauzate de cedarea de teren catre Primarie.

900 mil. euro pentru 2.000 de apartamente

Dezvoltatorul imobiliar britanic Willbrook Management a anuntat ca va investi circa 900 mil. euro intr-un proiect care va cuprinde 2.000 de apartamente si circa 100.000 de metri patrati in spatii de birouri in orasul Voluntari. "O treime din proiect va cuprinde spatii de locuinte, o treime birouri si o treime facilitati", a declarat pentru Mediafax Daiana Voicu, managing director pentru Romania al dezvoltatorului britanic. Cel mai cunoscut proiect romanesc al Willbrook Management este imobilul de birouri Cathedral Plaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO