Proprietăţi

De ce nu mai face Radulea mall in Sema Parc

De ce nu mai face Radulea mall in Sema Parc

Ion Radulea, presedinte si actionarul majoritar al River Invest: Probabil ca vor mai fi cresteri si scaderi. In momentul de fata este cerere suficient de mare pentru birouri, in timp ce rezidentialul s-ar putea sa mearga la fel ca toata piata.

06.10.2008, 20:23 195

Compania de dezvoltare imobiliara River Invest, controlata de omul de afaceri Ion Radulea, a renuntat la dezvoltarea centrului comercial de tip mall din proiectul Sema Parc din Bucuresti si a decis sa schimbe intregul concept al proiectului care va atrage investitii de 1,3 mld. euro.
"Suprafata totala construita a crescut la 980.000 de metri patrati, la care se adauga circa 400.000 de metri patrati de parcare. Am renuntat la zona de mall, dar vom avea spatii comerciale pe arterele stradale cu aceeasi suprafata, aproximativ 60.000 de metri patrati. Exista mult prea multe malluri in Bucuresti si cred ca este un concept putin depasit. Daca am fi realizat un mall, aceasta zona ar fi murit dupa orele 10-11 seara", a declarat pentru ZF, Ion Radulea, presedinte si actionar majoritar al River Invest.

Proiectul este dezvoltat pe un teren de aproximativ 42 de hectare de pe platforma uzinei Semanatoarea din zona de centru-vest a Capitalei, si prevedea realizarea de spatii de birouri, rezidentiale si comerciale cu o suprafata de circa 650.000 de metri patrati si parcari cu o suprafata de 350.000 de metri patrati, in urma unei investitii de aproximativ un milliard de euro.

Mallul din cadrul proiectului Sema Parc ar fi trebuit realizat in parteneriat cu compania germana ECE, colaborare la care insa s-a renuntat. Valoarea anuntata initial pentru centrul comercial era de 180 mil. euro.

Proiectul Sema Parc este unul dintre cele mai mari din Bucuresti si din tara, investitii imobiliare in jurul sau chiar peste un milliard de euro fiind anuntate in cazul unui numar redus de proiecte, printre care Baneasa, D=mbovita Center sau Esplanada.

Investitiile realizate pana in prezent in Sema Parc se ridica la aproximativ 100 de milioane de euro, concretizate in doua cladiri de birouri, preluate intr-un contract de tip forward-purchase de catre fondul austriac de investitii Europolis.

Urmatoarele etape de dezvoltare a proiectului sunt constructia unei a doua faze de birouri, prima parte a zonei rezidentiale, un turn cu o inaltime de circa 120 de metri si destinatie mixta - rezidential, hotel si birouri -, iar din vara anului viitor, spatiile comerciale.

"Suntem avansati cu procesul de obtinere a unui imprumut sindicalizat pentru dezvoltarea etapelor urmatoare. Partea a doua de birouri implica investitii de 105 milioane de euro, rezidentialul, aproximativ 350 de locuinte de 45 de milioane de euro, iar turnul inca 110 milioane de euro. Fiind un proiect integrat, Sema Parc ridica in continuare interes din partea bancilor", spune Ion Radulea, presedinte si actionarul majoritar al companiei de dezvoltare imobiliara River Invest.
Finalizarea tranzactiei cu Europolis este in curs, austriecii detinand in prezent 48% din cele doua cladiri de birouri finalizate de catre River Invest si aflate in proces de predare catre chiriasi. Cladirile sunt inchiriate integral, iar valoarea tranzactiei estimata la momentul incheierii contractului era de 90 de milioane de euro.
"Probabil vom trece de 105 milioane de euro in tranzactia cu Europolis. Pentru vanzarea unor parti din proiect avem discutii lunar, dar momentul nu este unul la care sa se ofere un pret avantajos. Vrem sa ne vedem linistiti de dezvoltare, care va mai dura circa 8-9 ani", a adaugat Radulea.
Sema Parc prevede in prezent constructia a circa 300.000 de metri patrati de locuinte (aproximativ 3.000 de unitati) insa proiectul companiei s-ar putea modifica din nou, in functie de situatia de pe piata.
"Probabil ca vor mai fi cresteri si scaderi. In momentul de fata este cerere suficient de mare pentru birouri, in timp ce rezidentialul s-ar putea sa mearga la fel ca toata piata. Am colaborat pentru noul concept cu unul dintre cele mai mari birouri de urbanism din Europa - Albert Speer & Partner si am castigat o mai mare flexibilitate, astfel ca spatiile pot fi modificate", spune Radulea.
Proiectul Sema Parc este realizat pe unul dintre putinele loturi de teren de asemenea dimensiuni (42 de hectare) disponibil in zona semicentrala a Capitalei, in apropierea complexului studentesc Regie, care poate reprezenta un argument in plus pentru firmele interesate de birouri in zona. "Pozitionarea ne avantajeaza foarte mult. Avem acces la metrou, la Semanatoarea, pe langa noi va trece legatura rutiera rapida intre A1 si A2, podul Basarab si suntem la trei statii de metrou de Gara de Nord, unde va fi realizat un tren direct catre Otopeni, probabil inaintea construirii noului aeroport", declara si Bogdan Desliu, directorul general al River Invest.
Compania are in prezent 35 de angajati, insa alti aproximativ 100 de oameni lucreaza la acest proiect in cadrul firmelor de arhitectura, project management sau consultanta catre care sunt externalizate diferite activitati.
Proiectul Sema Parc este unul dintre cele mai mari din Bucuresti si din tara, investitii imobiliare in jurul sau chiar peste un milliard de euro fiind anuntate in cazul unui numar redus de proiecte, printre care Baneasa, Dambovita Center sau Esplanada.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO