Proprietăţi

România a adus 2% din afacerile Wienerberger

Autor: Andreea Neferu

23.02.2011, 23:44 93

Producătorul austriac de materiale de construcţii Wienerberger aînregistrat anul trecut afaceri de aproape 35 mil. euro în România,adică 2% din afacerile totale ale grupului la nivel mondial, cares-au cifrat la 1,74 miliarde de euro.

Comparativ, Wienerberger a înregistrat în 2009 prin intermediulfirmei Wienerberger Sisteme de Cărămizi afaceri de 39,2 milioane deeuro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor existente la RegistrulComerţului, astfel că afacerile pe piaţa locală au înregistrat în2010 un declin de circa 11% raportat la 2009.

"Wienerberger a înregistrat venituri mai mici din cauzadeclinului preţurilor medii. România s-a confruntat din nou cu odatorie externă mare şi cu deficit comercial ridicat în 2010, iarincertitudinea în ceea ce priveşte consumul şi disponibilitatealimitată de finanţare a condus la o contracţie de aproape 20% apieţei construcţiilor rezidenţiale private", se arată în raportulfinanciar pe 2010 al Wienerberger. În acest moment, tendinţa pecare o va urma piaţa materialelor de construcţii în 2011 este greude estimat, potrivit aceluiaşi raport.

În ceea ce priveşte afacerile la nivel de grup, Wienerberger aconsemnat un profit operaţional (EBITDA) de 210,8 milioane de euro.Atât în Europa Centrală şi de Est, cât şi în Statele Unite,compania apreciază că există puţine resurse pentru a estimatendinţele viitoare ale pieţei.

Wienerberger a intrat pe piaţa românească în 1998 şi în 2003 aachiziţionat de la producătorul de materiale de construcţii CEMASibiu o fabrică de cărămizi în cadrul unei tranzacţii cu o valoaretotală de 9 milioane de euro.

În prezent, compania deţine în România trei fabrici, şi anume laGura Ocniţei (Dâmboviţa), la Sibiu şi la Triţenii de Jos (Cluj).

Grupul austriac Wienerberger, cu peste 200 de unităţi deproducţie în toată lumea, este cel mai mare producător de cărămizidin lume, iar circa jumătate din profit este generat de afaceriledin statele emergente din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO