Proprietăţi

Scadere sigura la apartamentele vechi

Scadere sigura la apartamentele vechi
14.08.2008, 20:42 23

Preturile apartamentelor vechi din Capitala au scazut intre 4% si 13% in perioada ianuarie-iulie, in conditiile in care indicele Colliers arata o micsorare cu 4% a preturilor, iar, potrivit analizei site-ului magazinuldecase.ro, preturile sunt mai mici cu 13%.
Totodata, indexul ZF, realizat pe baza ofertelor de pe site-ul anuntul.ro, arata un pret de vanzare cu 5% mai mic in iulie fata de ianuarie pentru apartamentele de trei camere construite intre 1980 si 1990.
Pe piata imobiliara locala nu exista o statistica oficiala a preturilor apartamentelor. Institutul National de Statistica stabileste in prezent metodologia in vederea realizarii acestui indice, dupa modelul celorlalte state din Uniunea Europeana. Aceasta lipsa a determinat mai multi jucatori de pe piata imobiliara sa realizeze o statistica a preturilor. Ziarul Financiar realizeaza de circa doi ani un index al pietei imobiliare pe baza anunturilor vanzatorilor. Preturile afisate la vanzare pot fi insa si cu 20% mai mari decat cele la care se incheie tranzactia propriu-zisa.
Potrivit Colliers, cele mai mari scaderi ale preturilor apartamentelor vechi s-au inregistrat in lunile aprilie-mai, in timp ce lunia iulie a adus o crestere de 1%. Astfel, pre?turile apartamentelor vechi au oscilat in primul semestru intre minus 5% si plus 4%.
Totodata, cresterea de 1% in iulie nu a fost una uniforma. Indicele Colliers arata variatii de la plus 8% la minus 6%. Astfel, sectorul unu prezinta un avans spectaculos, de 8%, ajungand la 2.250 euro/mp, fata de 2.061 euro/mp, cat inregistra in luna mai. La polul opus se afla sectorul sase, care a suferit o reducere de 6% a pretului mediu/mp, atingand in aceasta luna 1.525 euro/mp. Fata de inceputul anului insa, locuintele vechi s-au depreciat cu 4%, in timp ce pretul apartamentelor noi au crescut cu 10% pe fondul evolutiei ascendente din primul trimestru, afirma Colliers.
Indexul realizat de ZF arata o scadere a apartamentelor vechi din Bucuresti de 5% in perioada ianuarie-iunie, in timp ce site-ul magazinuldecase.ro afirma ca pretul acestora a scazut cu 13% fata de ianuarie 2008.
Potrivit indexului ZF, preturile apartamentelor de trei camere din Capitala construite intre 1980 si 1990 au scazut in medie cu 3% in luna iulie, pretul mediu pe metrul patrat ajungand la 1.920 de euro, fata de 1.976 de euro in luna iunie. Dupa explozia preturilor din ultimii doi ani, 2008 a inceput cu cresteri minore, de 2%-3% pe luna, iar iulie si iunie au adus scaderi intre 3% si 5%. Indexul ZF arata astfel o scadere de 5% a preturilor comparativ cu inceputul anului, scadere sustinuta de lunile iunie si iulie 2008 - primele luni din ultimii ani in care s-au inregistrat scaderi la preturile cerute de vanzatori, potrivit analizei ZF.
Si site-ul magazinuldecase.ro arata in perioada ianuarie-iulie o scadere a valorii medii a pretului la apartamentele vechi din Bucuresti de 13%, pana la 116.999 de euro. In luna ianuarie a anului 2008 valoarea medie a unui apartament vechi a fost de 133.628 de euro. Totodata, fata de luna precedenta, in luna iulie pretul mediu a scazut cu aproximativ 3%, potrivit reprezentantilor magazinuldecase.ro.
Potrivit reprezentantilor de pe piata imobiliara, tendinta de scadere, observata inca de la inceputul anului, vine atat pe fondul crizei financiare internationale, care a dus la o reducere a numarului de tranzactii inclusiv pe piata locala, dar mai ales ca urmare a cresterii dobanzii de referinta de catre Banca Nationala.
Cu toate ca preturile apartamentelor vechi au inregistrat scaderi, potrivit surselor mai sus citate, numarul de tranzactii de pe piata locala este in continuare scazut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO