Proprietăţi

Se scumpesc apartamentele dacă economia revine pe creştere? Cum comentaţi?

Se scumpesc apartamentele dacă economia revine pe creştere?

Autor: Cristi Moga

23.03.2011, 23:50 148

Cel mai "leneş" segment al pieţei imobiliare rămâne cel allo­cuin­ţelor, astfel că în timp ce dezvol­ta­torii de malluri aureînceput investiţiile, iar pe piaţa de birouri sunt semnatetranzacţii noi în fiecare săptă­mână, investitorii în proiecterezidenţiale rămân încă în aşteptare, pentru a vedea ce direcţievor lua preţurile.

În luna aprilie se vor împlini trei ani de când preţurilelocuinţelor au început să scadă, în timp ce economia a trecut prindoi ani de rece­siune. Guvernul, dar şi economiştii se aşteaptă larevenirea pe creştere a PIB-ului în acest an, iar mai mulţiconsultanţi, începând cu şeful ANEVAR, susţin că despre creşteri depreţuri la locuinţe se poate vorbi doar după revenirea economiei.În cazul în care scenariul de reintrare pe creştere economică seade­ve­reşte, ce evoluţie vor avea preţurileaparta­men­telor?

"Există fără îndoială o corelaţie între evo­lu­ţia economiei şipreţurile apartamentelor, în sensul că o perioadă de creştere aPIB-ului este de cele mai multe ori însoţită şi de o apre­ciere avalorilor de tranzacţionare a locuin­ţelor. Aceasta nu este însăimediată, astfel că este puţin probabil să asistăm la o majorarespec­taculoasă a preţurilor chiar după primul trimestru de creşterea economiei. Consider că oamenii se angajează în achiziţii dedurată, cum este cazul locuinţelor, doar după câteva trimestreconsecutive de creştere, care le pot readuce optimismul", spuneAurelian Dochia, analist financiar.

În Bucureşti apartamentele cu două ca­me­re au ajuns la preţuride 50.000 de euro în zone precum Militari sau Titan, la jumătatefaţă de vârful din 2008, în timp ce, potrivit statis­ticiloroficiale, salariile au scăzut cu mai puţin de 10% în acelaşiinterval. Locuinţele au devenit astfel mai accesibile, dar auoamenii curajul de a reintra pe achiziţii?

"În doi ani de criză veniturile nu au scăzut foarte mult, cisunt undeva la nivelul din 2006-2007, când piaţa imobiliară eraîncă pe creş­tere şi mulţi se grăbeau să investească, spe­rând săcontinue trendul ascendent. Probabil oa­menii vor avea o abordaremai prudentă acum. Contează foarte mult cum anticipează că vorevolua preţurile, deoarece dacă au con­vin­gerea că peste 6 lunivor cumpăra mai ieftin, vor prefera să aştepte. Deocamdată nuexistă acea certitudine că preţurile o vor lua în sus."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO