Proprietăţi

Site-urile de imobiliare, o sursă bună pentru analiza evoluţiei preţurilor?

Site-urile de imobiliare, o sursă bună pentru analiza evoluţiei preţurilor?

Autor: Dornescu Ioan Valeriu

04.04.2011, 14:42 97

Preţurile de vânzare ale apartamentelor din Bucureşti au scăzutsemnificativ în primul trimestru faţă de primele trei luni din2010, însă datele raportate pentru martie comparativ cu februariede două site-uri de anunţuri imobiliare diferă, unele indicând oscădere de 1-5%, altele o creştere uşoară.

Potrivit unui raport realizat de AnunturiParticulari.ro,plafonul limitat al programului Prima Casa 3 a pus presiune asuprapreţurilor cerute de proprietari pentru vânzarea locuinţelor, careau scăzut în martie cu 1-5% faţă de februarie, iar numărulofertelor a crescut în acest interval.

"Plafonul limitat al programului Prima Casă 3 a făcut capersoanele interesate de achiziţia unei locuinţe să se precipiteşi, teoretic, să pună presiune asupra preţurilor. În acest momentsunt bănci care au terminat plafonul alocat şi sunt blocate sute dedosare depuse de clienţi. Anunţul privind lansarea programuluiPrima Casă 4, în condiţii cel puţin la fel de avantajoase, a dus larelaxarea lucrurilor şi la liniştirea pieţei", se arată înraport.

Autorii raportului notează că în acest moment se poate vorbi deun interes crescut pentru achiziţia de locuinţe, dar care nu a dusla o creştere a preţurilor, ci dimpotrivă.

Pe de altă parte, valoarea medie a indicelui naţionalimobiliare.ro pentru luna martie, de 1.043 euro/mp util, este cu0,9% mai ridicată decât cea înregistrată în februarie. Indicelecalculat de portalul imobiliar a evoluat diferit la nivelulprincipalelor oraşe din ţară. Astfel, au fost înregistrate creşteriuşoare în Braşov şi Bucureşti, scăderi timide de preţ la Timişoara,Cluj-Napoca, Constanţa şi Ploieşti.

Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când indiceleimobiliare.ro indica valoarea de 1.211 euro/mp, preţurileapartamentelor sunt în prezent cu 13,9% mai mici.

Indicele imobiliare.ro pentru Bucureşti indică, pentru lunamartie, o valoare medie de 1.169 euro/mp util (+0,8%) pentruapartamentele noi şi vechi din Capitală, înregistrând, pentru atreia lună consecutiv, o creştere.

"Preţurile au evoluat timid dar diferit în cele şapte oraşe pecare le analizăm, oscilând între -2,5%, cel mai mare procent descădere fiind înregistrat la Ploieşti şi +1,3%, vârf atins desegmentul apartamentelor noi din Braşov. În perioada următoare, vaexista un relativ echilibru pe piaţa rezidenţială întreţinut înbună măsură de aşteptarea unor semnale pozitive concrete pe planeconomic, dar şi de lărgirea adresabilităţii Programului PrimaCasă", a declarat într-un comunicat Adrian Erimescu, directorulgeneral imobiliare.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO