Proprietăţi

Sky Tower, imobilul de birouri de pe Calea Floreasca, prinde contur: „Construim un etaj în şase zile“

Sky Tower, imobilul de birouri de pe Calea Floreasca, prinde contur: „Construim un etaj în şase zile“

Autor: Andreea Neferu

21.04.2012, 11:04 6682

Aproape 500 de oameni muncesc zi de zi pe şantierul clădirilor de birouri Sky Tower şi Floreasca Office, ambele dezvoltate de Raiffeisen Evolution şi construite de Strabag. Lângă cele două imobile de birouri va mai fi construit şi un centru comercial, Promenada Mall, unde la mijlocul lunii martie lucrau 100 de muncitori. În următoarele luni, pentru centrul comercial vor lucra aproa pe 500 de oameni Imobilul Sky Tower va avea în momentul în care structura va fi gata, în luna iulie a acestui an, 137 de metri, 36 de etaje, 5 niveluri la subsol şi 77.000 de metri pătraţi de suprafaţă construită. Sky Tower va fi cea mai înaltă clădire din ţară şi a doua cea mai înaltă dintre cele construite până acum de austriecii de la Strabag, după clădirea Opera Tower din Frankfurt, cu 170 de metri şi 42 de etaje.

"Timpul mediu pentru realizarea structurii unui etaj în cadrul Sky Tower este de 6 zile", spune Paula Rys, responsabil cu comuni area în cadrul Strabag.

Iar acest termen nu este deloc surprinzător, având în vedere că în ultimele luni imobilul s-a înălţat de la zi la zi şi nici măcar în perioada în care Capitala se confrunta cu zăpezi muncitorii nu au părăsit şantierul de pe Calea Floreasca.

Gigantul din Floreasca

În final, proiectul va include 71.000 de metri cubi de beton, 14.000 de tone de armături, 17.000 de metri pătraţi de faţade, 10 lif turi (din care 5 vor circula până la ultimul etaj şi cinci până la al 19-lea etaj), două lifturi pentru subsol şi 12.000 de metri pătraţi de parcări subterane. La ultimele două etaje ale imobilului vor fi construite şi o zonă de conferinţe şi un bar.

Lucrările de structură în cadrul Sky Tower sunt realizate de austriecii de la Strabag, antreprenorul general al proiectului, care are subcontractor pentru partea de instalaţii mecanice şi electrice şi pentru sistemul de management al construcţiei, dar şi pentru faţade.

"Cea mai dificilă parte (în construcţia proiectului Sky Tower - n.red.) a fost cea de a găsi o tehnologie adecvată care pe de o parte să poată fi adaptată la termenul rapid de finalizare, dar şi la bugetul disponibil. Mai mult, logistica în construcţia unui turn este destul de diferită de cea a unui proiect obişnuit de construcţii, pentru că trebuie realizate o serie de transporturi verticale (de materiale de construcţii - n.red.) care necesită o organizare perfectă a şantierului", mai spune Paula Rys.

Zgârie-norii de România

Suprafaţa totală construită a imobilului Sky Tower este de circa 77.000 de metri pătraţi, în timp ce clădirea Floreasca Office are circa 23.000 de metri pătraţi, iar mallul Promenada 114.000 de metri pătraţi.

"(…) Nu putem spune dacă există investitori cu adevărate intenţii în a începe o "modă" a zgârie-norilor în România. În opinia noastră, o astfel de tendinţă nu este fezabilă în viitorul apropiat pentru că piaţa construcţiilor încă se confruntă cu dificultăţi", a mai spus Paula Rys.

Rapiditatea cu care se înalţă clădirea de birouri de pe Calea Floreasca, având ca beneficiar o companie privată, contrastează puternic cu ritmul de construcţie al Pasajului Pipera, construit în imediata apropiere.

Deşi teoretic pasajul era gata încă de la începutul acestui an, traficul nu a fost deschis nici până acum şi nici nu există un termen ferm privind inaugurarea pasajului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO