Proprietăţi

Tehnologia scoate la pensie ghiseul prafuit

09.11.2004, 00:00 42



Raiffeisen a invatat prima sa schimbe valuta automat



Raiffeisen Bank a instalat, la inceputul lunii mai 2004, primul automat de schimb valutar din Romania la agentia sa din cadrul complexului comercial Cora. Automatul permite clientilor sa cumpere lei prin vanzarea de valuta (euro, dolari americani, lire sterline sau franci elvetieni). Suma maxima care poate fi schimbata din valuta in lei printr-o tranzactie este de 6 milioane de lei. Durata maxima a unei tranzactii este de aproximativ un minut. Raiffeisen Bank planificase sa instaleze inca un automat de schimb valutar la agentia sa din magazinul Unirea.





Automat de schimb valutar si la BCR



Banca Comerciala Romana (BCR) si-a instalat in vara primul sau Automat de Schimb Valutar (ASV), la sucursala sa din Piata Universitatii.



Masina permite clientilor sa schimbe valuta contra lei. ASV-ul accepta principalele valute aflate in circulatie in Europa si in lume.



Suma maxima ce poate fi schimbata intr-o tranzactie este de 20 de milioane de lei. BCR nu percepe comision valutar pentru tranzactiile efectuate prin intermediul automatelor de schimb valutar. Pe ecranul aparatului este afisat cursul de schimb, astfel incat clientul poate cunoaste suma exacta pe care o are de primit. ASV - ul ofera clientilor bancii acces la acest tip de operatiuni, 24 de ore pe zi, 7 zile din 7.





ATM-uri "drive in"



Primele bancomate de la care pot fi retrasi bani direct de la volanul autoturismului au aparut si in Romania la inceputul toamnei. Raiffeisen Bank a instalat primele ATM-uri de tipul "drive in" in parcarea restaurantului McDonald's Otopeni si in statia OMV Turzii din Cluj Napoca. In reteaua de restaurante fast-food, proiectul reprezinta o premiera pentru intreaga regiune central-europeana.



O mana intinsa pe geamul autoturismului, parcurgerea tastarilor obisnuite si retragerea de numerar e gata, scutind timpul pierdut cu parcarea masinii si apoi deplasarea pana la bancomat.



Ecranul, tastatura si locul pe unde sunt livrati banii sunt pozitionate in asa fel incat sa fie la indemana soferului. Bancomatul "drive in" cantareste peste o tona si are un metru si jumatate inaltime. Pana la sfarsitul acestui an, Raiffeisen Bank intentioneaza sa instaleze inca un bancomat de tip "drive in".





Masinile pe post de functionar bancar



La zece ani de cand a venit in Romania, banca olandeza ING s-a hotarat sa intre pe piata serviciilor pentru persoane fizice in vara 2004. Iar pentru a recupera timpul pierdut in favoarea concurentei pariaza pe solutii tehnologice de ultima ora care inlocuiesc sucursala traditionala cu doua masini inteligente.



Plata unei facturi, transferul de sume dintr-un cont in altul, inclusiv la alta banca, retragerea de numerar, verificarea situatiei financiare, se pot face prin intermediul a doua terminale electronice, urmarind cu degetul pe ecran un set de instructiuni usor de inteles, care ghideaza fiecare pas al operatiunii. Bancomat+ rezolva operatiunile cu numerar: nu numai retrageri, ca in cazul bancomatelor clasice, ci si depuneri. Masina primeste intr-un sertar bancnotele ca atare, nu incluse in plic, in orice ordine si de valori diferite. Noutatea absoluta o reprezinta cealalta masina, Multimatul. Aceasta se ocupa de operatiunile efectuate direct in conturi, care nu implica numerar - transfer intre un cont deschis la ING si un cont deschis la orice alta banca de pe teritoriul Romaniei prin introducerea numarului de cont dorit, de exemplu, sau un schimb valutar intre conturi. Aceeasi masina permite plata de facturi, la telefon fix si mobil, gaze sau electricitate, prime de asigurare, alte taxe. In caz de nevoie, o linie telefonica directa cu un functionar din banca asigura asistenta necesara.



O prima masina asemanatoare ca principiu, care facilita plata facturilor prin introducerea unei sume de bani in plic, a fost adusa in Romania de Citibank, anul trecut, insa banca a amanat extinderea acestui serviciu practic. Intre timp, sistemul a fost modificat astfel incat banii sunt introdusi direct, fara plic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO