Proprietăţi

Telekom România a primit oferte pentru Palatul Telefoanelor, unde statul are drept de preempţiune

Telekom România a primit oferte pentru Palatul...

Autor: Adrian Dumitrache

24.11.2014, 19:21 1147

"Romtelecom a primit nişte oferte de cumpărarea a Palatului Telefoanelor. Ofertele sunt verificate în privinţa sustenabilităţii şi, dacă acestea respectă cerinţele din caietul de sarcini, vor fi transmise în scris Ministerului Culturii şi se va solicita exprimarea dreptului de preempţiune. Conform procedurii, Ministerul Culturii îşi poate exprima acest drept în termen de 30 de zile de la data primirii documentaţiei. În cazul în care nu va exercita acest drept, instituţia va transmite documentaţia către Primăria Capitalei, care are la dispoziţie 30 de zile să se decidă dacă va cumpăra sau nu imobilul situat în Calea Victoriei", a declarat luni ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea.

Telekom România Communications (fosta Romtelecom) a anunţat, în septembrie, că a scos la licitaţie Palatul Telefoanelor din Bucureşti şi alte două proprietăţi din apropiere la un preţ de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fără TVA, ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietăţi imobiliare. Activele imobiliare vor fi vândute la pachet.

Cu un preţ de pornire de 10,7 milioane de euro, Palatul Telefoanelor este construit în stilul art deco şi are un teren de 1.893 metri pătraţi şi o suprafaţă utilă de 12.000 metri pătraţi.

Licitaţia pentru clădirea Tandem (situată în imediata apropiere a Palatului Telefoanelor) începe de la un preţ de 10,9 milioane de euro. Clădirea are o suprafaţă totală construită la sol de 2.030 metri pătraţi şi un teren aferent de 5.039 metri pătraţi. Proprietatea din Strada Matei Millo, inclusă în preţul de pornire al clădirii Tandem, este un teren cu o suprafaţă de 1.783 metri pătraţi.

Termenul pentru depunerea ofertelor a expirat la 20 octombrie.

Palatul Telefoanelor se află pe lista monumentelor istorice din anul 2004.

Potrivit legii, clădirile monument istoric pot fi vândute numai după permiterea exercitării dreptului de preempţiune al statului. În cazul în care Ministerul Culturii exercită acest drept în termenul prevăzut de legislaţie, dreptul se transferă autorităţii locale.

Ministerul pentru Societatea Informaţională deţine un pachedt de acţiuni reprezentând 45,99% din capitalul social al Telekom România Communications, restul titlurilor revenind grupului elen OTE.

În acţionariatul OTE, pachetul de control este deţinut de grupul german Deutsche Telekom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO