Proprietăţi

Tranzacţie pe piaţa imobiliară din Bucureşti: americanii de la Heitman au vândut Mercury Logistics Park cehilor de la CTP

Tranzacţie pe piaţa imobiliară din Bucureşti:...

Autor: Cristina Cuncea

25.03.2015, 12:16 456

Tranzacţia a fost intermediată de compania de consultanţă imobiliară JLL, care a reprezentat vânzătorul - administratorul fondului de investiţii Heitman.

JLL nu a indicat numele cumpărătorului, dar surse imobiliare au declarat pentru MEDIAFAX că operatorul ceh CTP, care în 2007 voia să dezvolte mai multe parcuri logistice în România, a cumpărat parcul de la fondul american de investiţii.

Mercury Logistics Park are 34.000 metri pătraţi de spaţii de depozitare şi birouri de clasa A, dezvoltate în trei clădiri, plus un teren de 11,58 hectare. Întreg proiectul se întinde pe un teren cu suprafaţă totală de 19 hectare, cu un potenţial de dezvoltare a 60.000 de spaţii industriale.

Mercury Logistic Park este singurul proiect dezvoltat şi administrat de Heitman în România.

Fondul a mai fost implicat în proiectul rezidenţial Cortina Residence împreună cu Cefin Real Estate, care însă a intrat în faliment şi ulterior vândut unui investitor local.

"Vânzarea Mercury Logistics Park este a doua tranzacţie industrială semnificativă semnată în România în ultimele 6 luni, JLL fiind de asemenea implicat în achiziţia Europolis Park de către P3, tranzacţie record pentru această piaţă. Acest lucru demonstrează în mod clar apetitul tot mai mare al investitorilor pentru proprietăţi industriale / logistice dominante în România", a declarat Troy Javaher, director EMEA Capital Markets, responsabil în CEE în cadrul JLL.

CTP este unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori şi administratori de parcuri industriale din Europa Centrală şi de Est cu un portofoliu de circa 2,5 milioane de metri pătraţi şi venituri din chirii de 120 milioane de euro. Compania anunţa în 2007 că intenţionează să un milion de metri pătraţi de parcuri industriale în România, în acest sens cumpărând terenuri totalizând 60 de hectare în Borş, judeţul Bihor, în Piteşti (Argeş) şi la Turda, judeţul Cluj. Ulterior compania anunţa că nu începe proiectele din România din cauză lipsei de chiriaşi.

Piaţa spaţiilor logistice a revenit în atenţia investitorilor imobiliari începând cu anul trecut, după o lungă perioadă de timp în care a fost ignorată de către aceştia, segment care a adus şi nume noi pe piaţa de investiţii, în afară de fondul sud-african NEPI şi omul de afaceri Ioannis Papalekas.

Anul trecut, pe segmentul industrial s-au înregistrat în total patru tranzacţii, preluarea Europolis Park de către compania P3 fiind cea mai mare dintre ele, în jurul a 100 de milioane de euro.

Celelalte tranzacţii au fost preluarea de către compania Globalworth, controlată de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, a Timişoara Airport Park, a parcului logistic Innovations din Clinceni de către Secure Property Development & Investment (SPDI) din Cipru (12,6 milioane de euro). De asemenea, producătorul german de componente auto, Kromberg&Schubert, a cumpărat de la firma Solvency Project spaţiul în care funcţionează unitatea de producţie din Chişineu Criş (Arad), pe care îl ocupă cu chirie de zece ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO