Proprietăţi

Un grup de investitori libanezi controlează în România teren agricol de dimensiunile Bucureştiului

Un grup de investitori libanezi controlează în România teren agricol de dimensiunile Bucureştiului

Autor: Gabriel Razi

08.07.2011, 09:22 3977

Grupul de oameni de afaceri libanezi care controlează companiileMaria Trading şi Agro Chirnogi deţine în România în judeţulCălăraşi peste 20.000 de hectare de teren, conform datelorMinisterului Agriculturii. Suprafaţa este egală cu cea a Capitaleişi reprezintă 4% din întreaga suprafaţa judeţului Călăraşi.

Investitorii libanezii de la Maria Trading deţin în România atâtferme unde produc grâu, porumb sau floarea soarelui, cât şi fermede ovine şi bovine unde cresc peste 70.000 de animale pe care letrimit la export atât în ţările din Uniunea Europeană cât şi ţărilearabe precum Siria, Iordan, Liban, Egipt sau Libia.

Libanezii de la Maria Trading sunt prezenţi în România de 16 aniînsă până în 2000 s-au concentrat pe afacerile din zootehnie pentruca ulterior să îşi extindă business-ul şi către culturile de grâusau porumb. În urmă cu doi ani compania Maria Trading a pus bazeleunuia dintre cele mai mari abatoare din România unde sacrificăcabaline, ovine dar şi bovine.

Investitorii din Liban sunt una dintre cele mai binereprezentate comunităţi de oameni de afaceri din Liga Arabă de pepiaţa locală în condiţiile în care business-urile cu acţionariatlibanez derulează afaceri de 2 miliarde de euro în România.

Printre cele mai puternice companii în care au investitlibanezi, pe lângă Maria Trading şi Agro Chirnogi, se numărăA&D Farma, una dintre cele mai puternice companii de pe piaţafarmaceutică locală, Top Brands Distribution, cu afaceri îndistribuţia de bunuri de larg consum dar şi producătorul demezeluri Caroli.

Discuţia privind prezenţa investitorilor străini în agriculturadin România a fost readusă în atenţia opiniei publice recent deministrul de externe Theodor Baconschi, care s-a declarat"îngrijorat" de interesul străinilor pentru terenurile agricole dinRomânia.

Ministerul Agriculturii nu deţine o evidenţă centralizată acompaniilor cu acţionariat străin care deţin teren agricol înRomânia, însă suprafeţele au fost estimate la câteva sute de mii dehectare în total.

Investitorii din zona ţărilor arabe sunt interesaţi deinvestiţiile în agricultura românească pentru că terenurile de aicisunt şi de 40 de ori mai ieftine decât cele din Occident. Arabiiinvestesc puternic în agricultură în străinătate în condiţiile încare economiilor lor importă mai mult de două treimi dinalimente.

Suprafaţa agricolă a României este de 14,7 milioane de hectare,dintre care 9,4 milioane hectare teren arabil, 3,3 milioane hectarepăşuni, 1,5 milioane hectare fâneţe, 218.000 hectare vii şi 206.000hectare livezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO