Proprietăţi

UPDATE: Doamna Ghica Plaza: 70 de familii în 616 apartamente. „Singurul criteriu pentru clienţi rămâne preţul“

Doamna Ghica Plaza: 70 de familii în 616 apartamente. „Singurul criteriu pentru clienţi rămâne preţul“

Autor: Cristi Moga

15.02.2011, 23:50 5057

Dinspre piaţa Obor se circulă destul de lejer către zona DoamnaGhica din Capitală la orele amiezii. Faci dreapta din şoseauaColentina pe strada Doamna Ghica, treci de şantierul blocat de laPlanorama şi intri pe strada Paharnicul Turturea, unde firmaRomfelt Real Estate a ridicat nouă blocuri cu 616 apartamente.

În jur, blocuri vechi cu patru etaje. Pe afişele blocurilor noi,din ansamblul denumit Doamna Ghica Plaza, eşti invitat să admiripriveliştea de la înălţime, în condiţiile în care în proiect seaflă unul dintre cele mai înalte blocuri de locuinţe din Bucureşti,cu 24 de etaje.

Scările exterioare care duc spre intrările în blocuri sunt însăblocate de panouri metalice, inscripţionate cu însemnele firmelorBog'Art şi Mota Engil, care au construit proiectul. Intrarea seface în complex trecând de o poartă de tablă, în spatele căreia seaflă doi paznici, care însă ne întorc din drum, deoareceshowroom-ul proiectului Doamna Ghica Plaza se află în afarablocurilor, într-un spaţiu din imediata apropiere.

Pe lângă blocuri, destul de puţină mişcare, deşi reprezentanţiide vânzări ai proiectului îşi propuneau în toamna anului 2009 catoate cele 616 apartamente ale complexului să fie vândute până lasfârşitul anului trecut; un bărbat de 40 de ani fumează pe balcon,în timp ce un cuplu intră cu un covor în casa scării pe o uşămetalică gri.

"În luna iunie a anului trecut s-au mutat în complex circa 60 defamilii. De atunci s-au mai mutat în jur de zece, astfel că la oraactuală în proiect locuiesc în jur de 70 de familii. Vândute suntîn jur de 200 de apartamente, dar sunt şi investitori sau familiicare au cumpărat pentru copii care sunt încă la liceu", declarăCorina Dordoi, sales manager al proiectului. Planul de vânzări dupăfinalizarea proiectului era de câte o locuinţă pe zi. "Când s-arebranduit proiectul (iniţial denumirea ansamblului a fost RomfeltPlaza - n.red.) vindeam foarte bine. Pe piaţă se vând locuinţe, darîn general apartamente vechi şi la periferie. În continuaresingurul criteriu pentru clienţi rămâne preţul. Degeaba aiapartamente ca la carte. După ce întreabă de preţ nu îi maiinteresează detaliile şi avantajele apartamentelor", spunereprezentantul de vânzări.

Reprezentanţii de vânzări spun că zilnic au circa opt contactecu potenţiali clienţi, fie că este vorba de apeluri telefonice, peinternet, prin intermediul paginii de facebook sau vizite în cadrulcomplexului.

În cadrul Doamna Ghica Plaza însă marea majoritate a locuinţelordisponibile, circa 70%, reprezintă apartamente cu trei camere şi aupreţuri de la 110.000 de euro fără TVA. "Aceste apartamente au osuprafaţă utilă de 80 de metri pătraţi plus balcon de 12 metripătraţi, o suprafaţă construită de 110-115 metri pătraţi şi întotal, cu tot cu spaţiile comune, ajung la 130 de metri pătraţi,adică un preţ de 850-900 de euro/metrul pătrat", prezintăreprezentantul de vânzări oferta.

Cu tot cu TVA-ul de 24% însă, preţul pe metru pătrat util (fărăbalcon, pereţi şi spaţii comune) de apartament ajunge la circa1.700 de euro, în timp ce locurile de parcare subterane costă10.000 de euro.

Pe lângă apartamentele cu trei camere, în complex mai suntdisponibile trei apartamente cu patru camere, patru garsoniere şicâteva apartamente cu două camere. "La începutul lui 2009 am vrutsă facem din trei camere apartamente cu două camere, dar nu se maiputea", spune reprezentantul de vânzări, arătând momentul în caredezvoltatorii au sesizat că apartamentele cu preţuri de peste100.000 de euro vor fi greu de vândut într-o perioadă de criză.

Locuinţele sunt dotate cu aer condiţionat Acson în fiecarecameră, tâmplărie exterioară din aluminiu Brokelmann şi uşiVertical Design, cea de la intrare fiind armată.

Ce mai au în plus apartamentele noi este o taxă de administrare,mai puţin întâlnită în blocurile vechi de pe piaţa locală.

"Taxa de administrare este de 0,2 euro/metrul pătrat construital apartamentului, la care se poate adăuga suprafaţa locului deparcare sau a boxei, dacă este cazul. În această sumă sunt incluseserviciile de grădinărit, paza, curăţenia, deszăpezitul şimentenanţa propriu-zisă a proiectului, în condiţiile în care estecineva la dispoziţia locatarilor 24 de ore din 24", spune Dordoi,care precizează şi faptul că întreţinerea lunară variază între 280şi 380 de lei pentru două camere şi 400-700 de lei pentru treicamere, în funcţie de numărul de persoane şi de consum.

În complex însă, clienţii sunt răsfiraţi, fapt ce poateinfluenţa procesul de încălzire a locuinţelor.

"Nu am vândut pe faze. Blocurile mici, de patru etaje, sunt80-85% populate. La etajele superioare însă aleg apartamente doarclienţii până în 35 de ani şi nici ei întotdeauna. Cel mai suslocuieşte o tânără la etajul 17 (cel mai înalt bloc având 24 deetaje - n.red.), care şi-a dat seama ulterior că locuia aproapesingură la acel etaj. Ulterior s-au mai mutat 10-15 familii înbloc, dar la etaje inferioare", spune reprezentantul de vânzări alcomplexului, care a lucrat anterior venirii în cadrul Doamna GhicaPlaza, în iulie 2009, la firma de consultanţă CB Richard Ellis.

În condiţiile în care apartamentele se vând greu, ce ar trebuisă se întâmple pentru ca acele locuinţe să îşi găseascăclienţi?

"În piaţa rezidenţială este o panică şi nu este ajutată deloc demedia. Cerere există şi va fi întotdeauna în Bucureşti. Proiectenoi nu cred că vor mai fi finalizate prea curând în Bucureşti. Vorrămâne pe piaţă cele ridicate. Iar proiectele noi au multe avantajefaţă de blocurile vechi: de la structură la finisaje şi spaţiicomune, facilităţi, locuri de parcare, siguranţă. Nu cred că se vormai vinde mult timp apartamente fără locuri de parcare înBucureşti", apreciază Dordoi.

Dar preţurile?

"Preţurile nu mai coboară demult. Mai jos de atât nu se poate căne ducem sub preţul de cost. Încă suntem sub ipoteca băncii."

Potrivit datelor de la Arhiva de Garanţii Mobiliare, Alpha Banka finanţat cu 45 de milioane de euro în 2008 dezvoltareaproiectului, banca oferind finanţare şi clienţilor interesaţi deachiziţia de apartamente.

"Alpha Bank oferă finanţare printr-un produs comparabil cu Primacasă. Principalele diferenţe sunt legate de avansul minim, careeste de 15%, în timp ce perioada de creditare este de până la 35 deani."

Un alt bancher, Dan Pascariu, preşedintele UniCredit Ţiriac,este printre acţionarii proiectului. Pascariu, cu 7,38% dintreacţiuni, dramaturgul Adrian Lustig (10,8%), fostul membru alConsiliului de Administraţie al BVB - Cristian Sima (9%) şiavocaţii Călin Andrei Zamfirescu (4,9%) şi Stan Tîrnoveanu (4,9%)controlează aproape 37% din firma Romfelt Real Estate,dezvoltatorul proiectului, în timp ce fondul Aktiva din Sloveniadeţine un pachet de 50%, potrivit datelor de la RegistrulComerţului.

Spaţiile comerciale de la parterul blocului, folosite de cătredezvoltatori în perioada 2007-2008 pentru atragerea clienţilor aurămas însă neocupate în majoritatea proiectelor, iar Doamna GhicaPlaza nu face excepţie.

"Spaţiile comerciale au fost vândute către o companieromâno-italiană, care a preluat şi parcările exterioare. Absolutnimic nu este închiriat", fapt vizibil şi prin geamurile de laparter, prin care pot fi observaţi doar paznicii care se mai ferescde vântul care suflă puternic în Bucureşti în ultimele zile.

Ce încercări mai fac reprezentanţii de vânzări ai proiectului săaducă mai multă viaţă în blocurile din Doamna Ghica?

"Avem o campanie în derulare, prin care închiriem în jur de treiapartamente lunar, am început şi un program rent to buy care larândul său ne ajută. Se poate plăti un avans de 4.000 de euro fărăTVA, o rată lunară minimă de 400 de euro fără TVA, iar după treiani se achită diferenţa până la 110.000 de euro. Dacă mai avem operioadă ca la sfârşitul lui 2009, am putea vinde apartamentele întrei ani. Dar după cum a început acest an..."

Virgil Vraciu, proprietar şi membru în comitetul executiv alasociaţiei de locatari din complexul Doamna Ghica Plaza, şi MihaiPopa, proprietarul unui apartament cu trei camere din proiect,susţin că facturile lunare la întreţinere sunt duble faţă de celeanunţate de reprezentanţii de vânzări, cel puţin în perioada deiarnă.

"Întreţinerea lunară este mult mai mare în realitate. Deexamplu, în luna decembrie întreţinerea variază între 1.000-1.400de lei pentru un apartament de două camere şi 1.100-1.700 leipentru un apartament de trei camere şi 1.500 2.100 lei pentru unapartament de patru camere", spune Mihai Popa.

Locatarii sunt nemulţumiţi deoarece video-interfoanele nufuncţionează, iar intrarea în complex se face pe o poartăimprovizată, drumul de auxiliar de acces nefiind finalizat, în timpce preţul metrului cub de apă caldă este de trei ori mai mare decâtera în vară.

"Metrul cub de apă caldă a fost în lunile de vară aproximativ38lei/mc, iar în decembrie a fost peste 115 lei. Deci, la un consummediu de 6 mc - 8 mc, numai apa caldă a costat 690 - 920 lei.Căldura a variat, în funcţie de consum, în luna decembrie între 300şi 700 lei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO