Proprietăţi

Wirtschaftsblatt: Casa Poporului "este a nimănui"

Wirtschaftsblatt: Casa Poporului "este a nimănui"

Autor: Ştefan Stan

11.10.2013, 14:42 10852

Palatul Parlamentului (Casa Poporului) din Bucureşti este o moştenire a erei comuniste, o clădire colosală din centrul oraşului, pe care România se chinuie să o întreţină încă din 1989, însă care nu are nici un proprietar de drept, scrie wirtschaftsblatt.at.

Casa Poporului este una dintre cele mai mari clădiri din lume, construcţia ei începând în 1984 şi fiind finalizată în 1997. Structura-gigant a fost ridicată într-o perioadă când cozile la magazine şi restricţiile erau la ordinea zilei.

În prezent, deşi situaţia economică din România s-a schimbat, nu sunt încă destui bani pentru a putea întreţine fără probleme vestigiile comuniste imense rămase în urma regimului lui Ceauşescu. Întreţinerea şi încălzirea Casei Poporului, care a costat 3 miliarde de dolari, se ridică la costuri mult prea mari pentru primăria Capitalei. Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a făcut mai multe apeluri pentru atragerea de fonduri europene care să susţină financiar oraşul şi să împiedice lăsarea în paragină a unor aripi sau clădiri întregi din moştenirea comunistă.

Una din principalele probleme cu care se confruntă în atragerea de fonduri europene este statutul Casei Poporului, care nu figurează nicăieri în registrele Statului, nefiind deţinut de acesta în mod oficial. “Casa Poporului” nu are un proprietare oficial, fiind o clădire a nimănui, ceea ce face imposibilă apelarea la fondurile europene.

În timpul comunismului, întreţinerea şi costurile de construcţie nu erau o problemă, însă după prăbuşirea regimului lui Ceauşescu, clădirea a devenit o povară pe care oraşul trebuie să o poarte. Palatul Parlamentului are 1.100 de camere şi 12 etaje, cu încă 4 niveluri adiţionale subterane. Clădirea are o suprafaţă de 340.000 de metri pătraţi.

Casa Poporului, unul dintre cele mai puternice simboluri ale comunismului, “trona” peste Bucureşti chiar şi înainte de finalizare, fiind punctul dominant al oraşului.Pentru a fi construită, unul dintre cele mai vechi cartiere ale Capitalei, Uranus, a fost demolat. Pentru construcţia Casei Poporului au fost demolate numeroase clădiri din cartierul istoric al bucureştiului, precum şi 19 Biserici Ortodoxe, 6 Sinagogi evreieşti şi 3 Biserici Protestante. Peste 30.000 de oameni au fost mutaţi din fostele locuinţe, care au fost demolate pentru a face loc megastructurii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO