Aleph Story

ALEPH STORY: Vrei să-ţi dezvolţi afacerea, dar nu ştii în ce direcţie s-o apuci? O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

25.02.2021, 18:15 286

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist ZF, şi Dan Pavel, editor-prezentator Aleph News – ŞTIU.

 

Adelina Mihai: Au gestionat echipe de zeci de angajaţi, iar acum se reîntorc la şcoală. Plătesc câteva mii de euro pentru acest lucru şi cererea este în creştere în acesta perioadă. Cum a evoluat piaţa de programe de tip MBA în România?

Dan Pavel: Şi o să te întreb eu mai mult pe tine cum a evoluat, pentru că te pricepi mai bine la subiectul ăsta. Eu văd doar statisticile care vorbesc de nişte lucruri foarte interesante, pe care recunosc că nu le ştiam, că există cursuri de MBA la noi în România, care se plătesc chiar şi cu 39.000 de euro. Asta este limita de sus. 39.000 de euro pe an, preţuri care pornesc de la 7.000 – 8.000 de euro.

 

Adelina Mihai: Pe un an şi patru luni, dar să ştii că preţurile sunt mult mai mici faţă de alte state. Dacă ne uităm la şcolile de business de top din Statele Unite, din Franţa sau din Marea Britanie, costurile ajung şi la 100.000 de euro pe an. La noi e chilipir, dar e adevărat, nici nu regăsim programele de MBA în top 10 Feal National Times M.B. Breaking.

Dan Pavel: Peste 6.000 de români care au făcut programele astea de MBA din 1990 până acum, eu o să spun ce văd eu în jurul meu aşa şi apoi revenim cu discuţia cu tine în plin plan despre MBA. Mi se pare că vedem tot mai des oameni care înţeleg un lucru extrem de important, esenţial. Că nu trebuie să te opreşţi din făcut şcoală după ce ai terminat un liceu sau o facultate. Pandemia cred că a accentuat tendinţa asta şi vedem mulţi oameni care se duc spre tot felul de cursuri de dezvoltare personală, de învăţare de limbi străine, acum e destul de accesibil cu telefoanele, îţi faci un abonament ieftin, câteva zeci de lei  şi poţi să te ţii de o limbă străină.

 

Adelina Mihai: Mie mi se pare un paradox ăsta, că tot am urmărit piaţa programelor de MBA de-a lungul anilor şi mi se părea un paradox că şi în criza de după 2008 şi în criza actuală, de ce creşte numărul de oameni care scot din buzunar câteva zeci de mii de euro, ca să se întoarcă la şcoală? Nu înţelegeam şi după aia mi s-a zis, am observat că de fapt, când tu nu mai eşti atât de ocupat la muncă să faci business developpment, să te duci, să cutreieri munţii ca să câştigi noi clienţi, pentru că nici clienţii nu mai au banii în criză, toată lumea taie bugete de peste tot şi tot ce trebuie să faci este să stai aşa un pic cu business-ul pe linia de plutire. Ai timp să te duci la şcoală şi să înveţi nişte noţiuni pe care tot timpul ai fi vrut să le înveţi şi poate n- ai avut oportunitatea.

Dan Pavel: Dar de fapt cred că o criză mai face un lucru. Pune o frână la un ritm de viaţă foarte alert în care nu ai timp să te gândeşti la lucruri importante pentru că munceşti de dimineaţă până seară în timpul săptămânii, în weekend eşti disperat să pleci, să te distrezi cât mai mult, cât mai mult să ai ce povestii luni dimineaţă la cafea. Şi atunci vine criza şi e un moment în care poţi să stai tu cu tine şi să te gândeşti cam ce trebuie să faci. Şi în momentul ăla îţi dai seama că lucrurile importante sunt astea care ţin de învăţare, de educaţie, ce ştii cu adevărat să faci.

 

Adelina Mihai: Cel mai mare atu al unui program de MBA- Master of Bussines Administration, de unde vine această abreviere, este legat de networkingul pe care îl ai, când te duci la acest program. Practic te întorci la şcoală, ai încă 20 de colegi care provin din industrii diferite, au experienţe diferite. Unii poate sunt antreprenori, unii poate sunt manageri, unii poate sunt consultanţi şi se creează aşa o echipa nouă de oameni foarte experimentaţi în business care învaţă unul de la altul. Şi tot ce mi-au spus cei care au absolvit astfel de programe, e că nu au învăţat neapărat chestii foarte noi sau nu au dobândit competenţe pe care nu le aveau, dar structura acestui program i-a ajutat să-şi pună în ordine experienţele pe care le-au avut şi să ia decizii mai înţelepte în business de atunci încolo. Şi de aceea, după absolvire mulţi au fost promovaţi şi au avut parte de salarii semnificativ mai mari.

Dan Pavel: Te-ai învârtit mult în jurul lor aşa şi ştii şi profilul oamenilor care merg acolo. Eu mă întreb dacă contează cu adevărat o diplomă din asta de MBA după un an şi câteva luni, dacă cu adevărat te ajută diplomă aia la ceva.

 

Adelina Mihai: Dacă ştii să foloseşti cunoştinţele învăţate, evident că te ajută, dacă o faci doar de dragul de a vâna diplome şi a-ţi pune ceva în portofoliu mi-e greu să cred că te-ar putea ajută. Dacă tu termini un MBA şi în continuare faci aceleaşi greşeli pe care le făceai înainte sau nu ştii să împărtăşeşti din experienţa pe care ai dobândit-o şi nu ştii să apelezi la colegii din alte departamente atunci când ai o problemă mai delicată ca să o rezolvi, mi-e greu să cred că te ajută. Headhunterii spun că nu se uită la asta de exemplu.

Dan Pavel: E o diferenţă de bani, spuneai, mare între ce avem noi aici şi ce se întâmplă prin străinătate. E diferenţă şi la cunoştinţe sau la puterea diplomei, ce spun oamenii?

 

Adelina Mihai: Asta categoric, la puterea diplomei este, cum să îţi zic, cei de la Mackenzie, consultanţii, cea mai puternică şi cea mai influentă firmă de consultanţă în management strategic din lume, şi-au creat o adevărată reputaţie, că ei recrutează doar absolvenţi de Hardware Bessines School, Insead, Stanford, şcoli de top la nivel global. Şi de aia au şi preţurile respective şi puterea pe care au dobândit-o de-a lungul timpului. Dar mare atenţie, modul în care se face şcoală în astfel de programe de top din străinătate e diferit. La noi avem un program part time, managerii îşi rup cam un weekend prelungit pe lună pentru a merge la şcoală, acolo trebuie să stai doi ani, zi de zi. Adică să faci o pauză de la job, te duci şi te concentrezi acolo stai în campus, redevii student.

Dan Pavel: Deci aici e mai la fără frecvenţă aşa. Îţi mai pun o întrebare şi gata, se pare că te-am luat eu pe tine la întrebări. 39.000 de euro, cea mai mare taxă. Cine sunt oamenii ăştia care organizează un astfel de MBA?

 

Adelina Mihai: Este un program de 15 ani în România. Este Universitatea de Ştiinţe Economice din Viena. Şi-a dezvoltat acolo în Viena o şcoală de afaceri care se cheamă WU EXECUTIVE ACADEMY, iar această şcoală de afaceri a adus un program de MBA încă din 2007 în România, cred că la acea vreme a adus pentru că, două companii cu acţionariat austriac OMV şi BCR şi OMV PETROM aveau manageri în România pe care trebuiau să îi şi şcolească şi voiau să-i şcolească pe stil austriac. Şi aşa a venit programul în România, cu primii clienţi, cum ar veni, din aceste companii. Au văzut potenţialul pieţei şi au continuat să vină şi să investească. Ei au profesori doar internaţionali, cu o experienţă în business. Mai sunt şi alte programe de MBA locale, sunt trei, de exemplu la Academia de Studii Economice. Acolo sunt în majoritate profesori români. Mai avem un MBA adus de americanii de la Tiffin University în parteneriat cu universitatea din Bucureşti. Mai e Universitatea Sheffield care are un MBA aici.

Dan Pavel: Îşi plăteşte cineva din banii lui programele astea sau sunt suportate de companii?

 

Adelina Mihai: De regulă antreprenorii îşi plătesc singuri, adică cei care trebuie să îşi plătească singuri sunt patroni. O mare parte sunt însă parţial finanţate de angajatori. Dacă la începutul programelor de MBA companiile plăteau integral aceste programe, este din ce în ce mai rar întâlnită această practică, dar cu toate acestea încă mai oferă angajatorii o bursă pentru acoperirea unor costuri din taxa de şcolarizare. Dar atenţie că vine şi cu condiţii, trebuie să mai stai doi ani prin companie.

Dan Pavel: Şi să mai spunem un lucru, ca o concluzie. Nu oricine poate merge să facă un program de MBA. Sunt nişte condiţii, trebuie să ai între trei şi cinci ani cel puţin experienţă managerială, să ştii să manageriezi oameni şi bani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO