Reframe the future

ZF/EY Reframe The Future. De ce ar vrea angajaţii ucraineni să se angajeze în România şi să nu plece spre Germania, Marea Britanie sau chiar Polonia. „Ucraina este recunoscută pentru specialiştii de top din tehnologie, R&D şi IT&C.”

23.05.2022, 09:00 Autor: Răzvan Botea

Cei aproape 1 milion de ucraineni care au intrat în România de la începutul crizei creează şi o bună oportunitate pentru companii de a-şi mai reduce deficitul de forţă de muncă. Întrebarea este însă de ce ar rămâne un ucrainean să lucreze în România şi nu ar merge spre alte ţări din vestul Europei, sau chiar înspre Polonia.

„În primul rând, aş menţiona cadrul legislativ prietenos şi accesul facil la piaţa de muncă din România, având în vedere procedurile de imigrare simplificate implementate de autorităţile române pentru cetăţenii ucraineni – deocamdată până în februarie 2023, dar cu posibilitate de prelungire, dacă situaţia prezentă va continua”, răspunde Claudia Sofianu, partener, liderul departamentului impozit pe venit şi contribuţii sociale al EY România.

Astfel, în comparaţie cu alte naţionalităţi din afara Uniunii Europene – pentru care un proces de angajare poate dura 6-7 luni şi este birocratic şi complicat - cetăţenii ucraineni sunt scutiţi de obţinerea unui aviz şi a unei vize în scop de angajare. În aceste condiţii, au început să apară anunţuri de angajare bilingve: în română şi ucraineană.

„În plus, şi acei cetăţeni care au obţinut o formă de protecţie temporară din partea statului român pot fi angajaţi imediat de către orice angajator român (persoană fizică sau juridică)”, a mai spus Claudia Sofianu, răspunzând la câteva întrebări pentru seria de articole ZF/EY Reframe The Future, un proiect editorial cu ocazia aniversării prezenţei de 30 de ani a firmei de consultanţă şi audit EY în România.

Costul rezonabil al vieţii din România, inflaţia sub cea din alte ţări europene şi infrastructura tehnologică – România are una dintre cele mai mari viteze ale internetului broadband din lume – reprezintă de asemenea avantaje comparative.

„Ucraina era recunoscută (cel puţin înainte de război) pentru specialiştii de top din tehnologie, R&D şi IT&C, de exemplu. Aceste domenii sunt bine dezvoltate şi în România. În consecinţă, ar fi uşoară atât identificarea în practică a slujbelor disponibile pentru astfel de specialişti, dar şi integrarea lor subsecventă”, a mai spus Claudia Sofianu.

Ce categorii de angajaţi sunt cei mai căutaţi de către angajatori şi care ar putea fi nivelul salarial?

„Având în vedere deficitul de forţă de muncă din România, aş putea spune că toate categoriile sunt căutate în acest moment de către angajatorii români. Totuşi, am observat un interes mai mare pentru specialişti în domeniile menţionate şi anume tehnologie, IT&C, R&D, centre de servicii, poate industria automotive, angajatorii fiind dispuşi să ofere salarii foarte atractive.”

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea EY