Romani in afara granitelor

Ion Ţiriac

Români în afara graniţelor. Cel mai bun branding de ţară: cum au construit 20 de oameni unele dintre cele mai puternice poveşti despre România peste graniţe

21.12.2018, 00:08 Autor: Roxana Petrescu

La începutul acestui an, ZF alături de Fundaţia Ion Ţiriac au lansat un proiect editorial, „Români în afara graniţelor“, cu scopul de a identifica şi prezenta o comunitate de oameni care transmit un mesaj altfel despre România peste hotare. Unii dintre ei sunt plecaţi din ţară de ani de zile, dar nu au rupt niciodată legătura cu România. Alţii sunt aici şi contribuie activ la transferul de know-how către generaţiile următoare.  Români care activează pe cele mai înalte trepte academice, care cercetează spaţiul, care umplu săli de concerte oriunde în lume, care operează cazuri medicale la limită, care livrează securitate cibernetică pentru o lume sau care au făcut performanţă în cariera sportivă, toţi au acceptat invitaţia la dialog în acest an de Centenar. La final, „Români în afara graniţelor“ a strâns o comunitate de 20 de membri. Vi-i reamintim pe zece dintre ei şi vă invităm să-i (re)descoperiţi pe toţi pe www.zf.ro. (Roxana Petrescu)

 

Ion Ţiriac - business & sport

Ion Ţiriac, 79 de ani, este singurul român inclus în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume, cariera sa sportivă fiind dublată de un apetit generos de business. Născut în Braşov, face în paralel hochei şi tenis. Alege în cele din urmă tenisul, sport care avea să-i aducă titluri precum Roland Garros alături de Ilie Năstase. La începutul anilor ’90, recent întors în ţară, Ion Tiriac începe mai multe afaceri grupate mai târziu sub umbrela Ţiriac Holdings. Astfel, Ion Ţiriac este în acest moment unul dintre cei mai cunoscuţi români peste graniţe, cu o avere estimată la peste un miliard de dolari, şi este strategul din spatele unui portofoliu complex de business.

 

Nadia Comăneci - sport

Nadia Comăneci a luat primul 10 din istoria gimnasticii, la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal, Quebec, în 1976, tot ce a urmat după acest moment în acest sport fiind eforturi de a-i egala reuşita. Campioana nu s-a separat niciodată de gimnastică, chiar şi după retragerea din sport, fiind şi acum în căutarea copiilor pasionaţi pe care să-i ghideze pe un drum pe care nimeni nu îl cunoaşte mai bine decât ea. „Trebuie să înveţi să te ridici atunci când pierzi şi să continui“, spunea Nadia Comăneci în cadrul interviului pentru „Români în fara graniţelor“.

 

 

Florin Talpeş - business

Florin Talpeş, fondator şi CEO al furnizorului de soluţii de securitate IT Bitdefender, cel mai cunoscut brand românesc hi-tech la nivel internaţional şi cel mai mare producător local de software, spune că mentoratul este cel mai important ajutor pe care îl poate da următoarei generaţii de antreprenori. Astfel, în vara acestui an Bitdefender şi-a lansat propriul incubator. „E vorba mai ales de a împărtăşi expertiza noastră cu aceste start-up-uri. Aceasta este valoarea adăugată ridicată pe care o putem oferi“, a spus Florin Talpeş pentru proiectul „Români în afara graniţelor“.

 

Cătălin Copăescu - medicină

În fiecare an, mai bine de 5% din toţi pacienţii Ponderas Academic Hospital din Bucureşti vin de peste hotare, ma­joritatea români care se întorc să fie trataţi acasă, iar 20% din cei 400 de tineri chirurgi care trec prin cursurile Surgical Training Institute (STI), entitate care face parte tot din Ponderas Academic Hospital, sunt străini. În spatele acestor dezvoltări sunt Cătălin Copăescu, medicul român care în 2011 a fondat spitalul Ponderas, şi echipa condusă de el. „Viitorul este ca un pacient din Bucureşti să beneficieze de experienţa tuturor chirurugilor din lume prin intermediul inteligenţei artificiale şi al informaţiilor stocate în cloud“, spunea Cătălin Copăescu în cadrul campaniei „Români în afara graniţelor“.

 

Nicolae Zamfir - cercetare

Proiectul ELI-NP, cunoscut sub denumirea de laserul de la Măgurele, este cea mai mare investiţie realizată în cercetarea din România după 1990, valoarea proiectului fiind de peste 300 de milioane de euro. În spatele acestui proiect este Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), director de proiect pentru ELI-NP. „S-ar putea crea condiţiile pentru un proces eficient de transfer tehnologic“, a spus cercetătorul în cadrul proiectului „Români în afara graniţelor“.

 

 

Aurora Simionescu - cercetare

„Caracteristica mea principală nu este că sunt astronom, ci faptul că sunt cel mai curios om pe care-l ştiu“, spune Aurora Simionescu, cercetătoarea plecată din Brăila şi a cărei carieră urmează o traiectorie globală.  De la 1 septembrie Aurora Simionescu a devenit profesor asistent în cadrul Institutului de Cercetare Spaţială din Olanda (SRON), după ce timp de cinci ani a ocupat o funcţie similară în cadrul Agenţiei Spaţiale Japoneze (JAXA).

 

Mircea Cantor - artă

Născut în Oradea, Mircea Cantor urmează cursurile şcolii de artă din oraş, pentru ca apoi să-şi continue studiile la Academia de Artă Ion Andreescu din Cluj-Na­poca, actuala Universitate de Artă şi Design. După doi ani de studii, în urma unei dispute pe tema unei lucrări cu profesorii săi, Cantor se decide să plece din ţară, stabilindu-se la Paris. Odată plecat la Paris, cariera lui Cantor se înscrie pe un traseu internaţional, lucrările sale fiind expuse în muzee precum Centre Pompidou sau MoMA (Muzeul de artă modernă din New York). Mai mult, piesele sale au intrat în colecţii private, cum ar fi cea a Louis Vuitton Moet Henessey (LVMH).

„Totul în artă trebuie să fie ca o bombă atomică, să fie mereu acel efect de wow. Rezultatul de multe ori mă ia prin surprindere şi pe mine“, declara în primăvara Mircea Cantor pentru proiectul „Români în afara graniţelor“.

 

Alexandru Tomescu - artă

Alexandru To­mescu (42 de ani) cântă de peste 10 ani la vioara Stradivarius, obiect de patrimoniu naţional la care violonistul a câştigat dreptul de a cânta în urma unui concurs. De atunci însă, Alexandru Tomescu a dus vioara Stradivarius din staţiile de metrou până în biserici sau păduri, din sate până în marile oraşe, într-un efort de educare a publicului român aproape fără precedent. „Am cântat oriunde era cineva dispus să mă asculte“, spunea Alexandru Tomescu în cadrul proiectului „Români în afara graniţelor“.

 

Maximilian şi Daniel Zielinski - arhitectură

Stabiliţi în Londra, Maximilian şi Daniel Zielinski, fraţi gemeni, sunt printre cei mai cunoscuţi arhitecţi români peste hotare, fiind implicaţi în proiecte care au remodelat interacţiunea dintre om şi spaţiu, aşa cum este sediul Apple Park deschis anul trecut.

 

 

Mihaela Noroc - fotograf

Început în 2013, Atlasul Frumuseţii, care include 500 de portrete de femei din toată lumea, a ajuns un reper global în promovarea diversităţii culturale, dar mai ales un proiect care a arătat că frumuseţea nu este un tipar. După apariţii în Wall Street Journal, Forbes sau CNN, Mihaela Noroc, 32 de ani, fotograful care a călătorit prin aproape 60 de ţări pentru prima ediţie a Atlasului frumuseţii, spune că vrea ca acest proiect să meargă mai departe, cu o a doua ediţie în câţiva ani.

 

O campanie Ziarul Financiar la inițiativa X