România: 20 de ani in IT

Cum colaborează companiile locale şi ce tehnologii folosesc? De la era pagerelor şi a telefoanelor fixe la colaborarea video

18.12.2019, 12:13 Autor: Adrian Seceleanu

De la comunicarea prin telefon fix, fax şi pager - specifică mediului de business din anii ’90 - companiile din România au adoptat masiv în ultimii ani soluţii de comunicare digitală prin conexiuni fixe şi mobile la internet, aplicaţii şi platforme care să uşureze colaborarea între echipele de angajaţi şi între furnizori şi clienţi.

Datele statistice ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) arată cât de mare a fost explozia adopţiei pentru serviciile de internet mobil, în special, în ultimul deceniu: dacă în anul 2009 numărul total de conexiuni mobile la internet de mare viteză era de 2,5 milioane (abonamente şi cartele preplătite), în 2019 doar numărul de conexiuni bazate pe tehnologia 4G era de aproape 11 milioane, iar numărul total de conexiuni de viteză mare era de 17 milioane.

Evoluţia este una firească, în condiţiile în care companiile sunt practic nevoite să devină digitale, explică Vladimir Aninoiu, director tehnologie în cadrul practicii de consultanţă a companiei de audit şi consultanţă Deloitte România.

„Platformele care facilitează colaborarea şi comunicarea - între angajaţi şi între companie şi clienţi - sunt tot mai folosite în lumea corporaţiilor. Motivele sunt evidente: aflate în mijlocul a ceea ce numim Cea de-a patra revoluţie industrială (Industry 4.0), definită drept fuziunea dintre resursele fizice şi tehnologiile digitale precum robotica, inteligenţa artificială, Internet of Things (IoT), digitalizarea şi automatizarea, companiile sunt practic obligate să devină digitale. În plus, modul în care muncim se schimbă – acum se merge tot mai mult pe echipe multidisciplinare, interdepartamentale, care necesită comunicare constantă.

De la CEO sau fondator al unui business, la angajaţii care sunt la început de carieră, cei care sunt activi în mediul de business au nevoie să comunice rapid, în siguranţă şi să fie disponibili aproape oricând, oriunde ar fi - pentru situaţiile de urgenţă, de exemplu. De aceea smartphone-ul şi abonamentele cu date mobile sunt aproape nelipsite.”

Explozia vânzării de smartphone-uri – câte 3,5 - 4 milioane pe an în România - dublată şi de consumul masiv de servicii de internet mobil şi de aplicaţii – a creat noi obiceiuri şi în viaţa personală şi în cea de business, inclusiv din punct de vedere al comunicării şi colaborării.

„În plus, această abordare vine şi ca un răspuns la aşteptările angajaţilor, care, în viaţa personală, au devenit foarte obişnuiţi să folosească social media şi se aşteaptă la un nivel similar de interacţiune la serviciu.

Un studiu Deloitte despre tendinţele din piaţa muncii arată că trei sferturi dintre companiile din întreaga lume consideră că e-mailul nu mai este eficient, iar peste două treimi din acestea cred că angajaţii vor petrece tot mai mult timp pe platformele de colaborare, însă îşi pun şi problema folosirii acestor soluţii pentru a creşte eficienţa, încercând să evite efectele opuse, cum ar fi distragerea angajaţilor sau chiar burnout-ul”, a adăugat Vladimir Aninoiu.

Ştiaţi că...

Creşterea numărului de angajaţi care lucrează de la distanţă determină tot mai multe companii să caute soluţii pentru eficientizarea lucrului în echipă, simplificarea luării deciziilor şi asigurarea confidenţialităţii informaţiilor partajate. 
 
Cisco a integrat în soluţiile sale de colaborare funcţionalităţi unice, pe care alte sisteme de lucru colaborativ nu le au. 
 
Cisco WebEx are două componente principale:
 
Cisco Webex Teams – permite echipelor să creeze „spaţii de lucru” pentru mesaje, apeluri video şi partajare de fişiere. În aceste spaţii, pot fi stabilite întâlniri şi pot avea loc discuţii cu membrii echipei, experţi şi alte persoane din afara organizaţiei. Soluţia este administrată centralizat de departamentul IT, care poate impune restricţii sau privilegii utilizatorilor. De asemenea, comunicaţiile şi documentele partajate sunt criptate, iar întâlnirile pot fi înregistrate pentru vizionare ulterioară.
 
Cisco Webex Meetings – facilitează organizarea de întâlniri virtuale, persoanele invitate putând participa oriunde se află şi indiferent ce dispozitive utilizează, folosind fie aplicaţii dedicate, precum WebEx Meetings, fie un simplu browser web. Programarea unei întâlniri sau participarea la o reuniune virtuală se face foarte simplu, prin apăsarea unui singur buton.
 
Recent, Cisco a lansat Cognitive Collaboration, un instrument de colaborare extrem de util în cazul întâlnirilor online cu un client nou, de exemplu. Sistemul oferă un profil complex al interlocutorului sau al companiei pe care o reprezintă, pe baza informaţiilor contextuale colectate din surse publice, simplificând astfel interacţiunea. 
 
Toate soluţiile de colaborare se integrează foarte uşor atât cu aplicaţiile de productivitate folosite de clienţi, cât şi cu toate terminalele mobile, indiferent de producător sau sistem de operare. În acest fel, utilizarea este extrem de facilă şi orice acţiune se face cu un simplu „tap” sau chiar cu o comandă vocală.
 
Prezentă de 20 de ani pe piaţa din România, Cisco dezvoltă tehnologii şi soluţii inovatoare de colaborare, pentru a ajuta companiile să comunice mai rapid şi sigur cu actualii şi potenţialii clienţi, să-şi valorifice investiţiile şi să inoveze continuu. 
 

Explozia smartphone-urilor şi a utilizării conexiunilor de internet mobil a dus şi la adopţia în rândul companiilor chiar şi a unor platforme de colaborare nu tocmai tradiţionale. Vladimir Aninoiu avertizează însă companiile că atunci când evaluează şi aleg o platformă de colaborare comunicare trebuie să verifice cu atenţie şi în ce măsură documentele şi informaţiile vehiculate astfel sunt protejate. „În ceea ce priveşte aspectele de luat în calcul în alegerea unei platforme, aş recomanda verificarea capabilităţilor aplicaţiei de criptare/securitate pentru documente şi pentru voce/video, accesul controlat şi securizat în aplicaţie, interfaţa intuitive pentru utilizatori, scalabilitatea aplicaţiei în funcţie de numărul de angajaţi şi parteneri externi, disponibilitatea 24/7, 365 de zile pe an, pentru aplicaţiile cloud based.”

O campanie Ziarul Financiar cu susținerea Cisco