Romania 5%

Este importantă lista spionilor, dar mai important este un plan pentru o creştere economică de 5%. De unde “furăm” o strategie şi un project manager?

Este importantă lista spionilor, dar mai important este...

Autor: Cristian Hostiuc

14.10.2014, 19:10 1332

Putem avea o creştere economică de cel puţin 5% pe an pe o perioadă mai lungă de timp? Răspunsul macroeconomiştilor: nu se poate, nu avem datele demografice necesare (scade populaţia), nu avem educaţie, avem prea puţini oameni care muncesc, lipseşte o strategie, nu avem administraţie etc.

Răspunsul antreprenorilor: trebuie să avem creştere (ca antreprenor ritmul de creştere trebuie să fie de minimum 5%), se poate, trebuie să credem în acest lucru, “dacă sistemul de educaţie nu-mi livrează ceea ce am nevoie, mă apuc eu să-mi fac şcoală, nu pot să stau să aştept, pentru că pierd comenzi”, “trebuie să fiu optimist, pentru că am credit până în 2020, dacă nu merg înainte, sunt mort”.

România trebuie să aibă o creştere economică de minimum 5% pe an pentru cel puţin un deceniu, nu pentru a ajunge UE din urmă în această viaţă, ci pentru a nu se îndepărta cel puţin de Polonia sau Cehia.

ZF a lansat proiectul “România 5%” nu pentru a consemna că nu se poate, ci pentru a vedea, a afla, de la antreprenori, de la oameni de afaceri, de la bancheri, de la CEO, de la şefii de organizaţii patronale, de la economişti, cum putem ajunge la acest ritm.

ZF lansează proiectul „România 5%“

De la sine, de undeva de sus, fără să faci nimic, nu va veni această creştere necesară României, adică antreprenorilor, companiilor, statului şi nouă, persoanelor fizice.  Avem nevoie de această creştere nu pentru a deveni milionari, ci pentru a ne putea plăti mai întâi datoriile făcute în perioada de boom şi apoi pentru acumularea de capital, pentru economii, pentru salarii mai mari sau pentru plata pensiilor.

FMI, singura instituţie de care ascultă guvernanţii, este macroeconomistă, gândeşte în termeni de repararea dezechilibrelor (reducerea cheltuielilor) şi mai puţin în termeni antreprenoriali, de creştere a veniturilor prin inovaţie, noi produse, noi pieţe etc.

Premierul Ponta a anunţat că România nu mai are nevoie de FMI, fiind stabilă macroeconomic. Aceasta este şansa mediului de afaceri de a scoate capul.

Pentru a nu se lăsa din nou pe mâna guvernului, care poate strica totul peste noapte ( vezi anii 2008 – majorări de salarii, pensii, cheltuirea într-o noapte a 4 mld.euro, 2009 - criza, împrumutul de la FMI, amânarea tăierii cheltuielilor statului, 2010 – tăierea de salarii, creşterea TVA, 2012 – criza politică, 2014 – euroacciza şi taxa pe stâlp), antreprenorii ar trebui să preia puterea, să iasă din curtea lor şi să devină vocali.

Aşa cum noi la ZF urmărim zilnic sau lunar datele statistice, şantierele unde se lucrează, fabricile care se deschid, dobânzile practicate de bănci la credite, (antreprenorii au început să descopere utilitatea analizelor şi comparaţiile), dezechilibrele din economie, aşa şi antreprenorii ar trebui să urmărească ce face guvernul pentru ei, nu invers.

Planul pentru o creştere economică de 5%, adică cum am putea ajunge la acest ritm, ar trebui să fie livrat guvernului şi preşedintelui de către mediul de business, pentru a fi implementat, cu ţinte şi termene de execuţie, aşa cum se întâmplă în companii.

Toată lumea aşteaptă de la Guvern şi Banca Naţională să vină cu planul de aderare la euro, ca şi cum acesta ar fi colacul de salvare pentru toată lumea, ar plăti toate datoriile şi ar aduce creşterea economică, a salariilor sau a pensiilor, peste noapte.

Dacă mediul de business va aştepta acest plan, se va trezi în situaţia în care constrângerile vor fi mult mai dure şi nu vor face faţă competitivităţii din zona euro. În acest fel, antreprenorii români vor dispărea unul după altul sau în cea mai fericită situaţie se vor bucura la o creştere de 1-2% pe an.

Până la euro, antreprenorii şi cei care îşi câştigă existenţa din businessul privat ar trebui să-şi facă propriul plan de creştere de 5%, iar ZF va fi vocea lor.

Este important să ştim care ne sunt spionii, dar mai important este ca România să crească cu 5% pe an, iar pentru, acest lucru, din păcate, niciun lider politic nu se bate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO