Romania 5%

Ministerul Finanţelor propune măsuri incluse în proiectul ZF „România 5%”

Ministerul Finanţelor propune măsuri incluse în...

Autor: Andrei Cîrchelan

03.12.2014, 18:33 615

Loteria online pentru premierea contribuabililor, propusă de ministrul Finanţelor Ioana Petrescu, este una dintre măsurile pe care le-au menţionat şi specialiştii în fiscalitate consultaţi de Ziarul Financiar în cadrul proiectului „România 5%”.

"Vorbim de o loterie care se va face online, oamenii se vor putea înscrie online şi pune detalii de pe codul fiscal şi va exista o tragere la sorţi în fiecare lună, cu premii", a arătat ministrul”, a declarat la Guvern Ioana Petrescu, într-un context în care a mai anunţat şi intenţia de eliminare a rolei de hârtie din casele de marcat şi asigurarea unui schimb automat de informaţii între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi bănci.

Într-o dezbatere ZF Expert organizată în cadrul proiectului „România 5%”, specialiştii consultaţi de ZF au propus şi loteria bonului fiscal printre măsurile menite să ajute creşterea economică. Ideea măsurii a fost aceea de a recompensa contribuabilii corecţi şi a majora gradul de colectare a taxelor.

Alte măsuri propuse de specialişti au inclus eliminarea reglementării fiscale prin ordonanţe de urgenţă, simplificarea sistemului de înregistrare, declaraţii şi plăţi, dar şi stimulente fiscale pentru noi afaceri şi deduceri fiscale pentru mămici şi doctori.

Celelalte două măsuri propuse de Petrescu, eliminarea rolelor de hârtie şi comunicarea între ANAF şi bănci, sunt şi ele similare propunerilor de la ZF Expert.

În cadrul dezbaterii organizate de ZF, specialiştii au propus conectarea tuturor caselor de marcat la un server central, demers care ar necesita în primă fază eliminarea hârtiei, şi informatizarea sistemului alături de unificarea bazelor de date ale fiscului cu alte baze de date relevante, inclusiv cele ale Justiţiei.

Citiţi aici celelalte măsuri propuse de specialişti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO