Cel puţin 10 înalţi funcţionari ai statului au fost trimişi înjudecată în ultimele zile pentru corupţie. Este vorba desprecomisari ai Gărzii Financiare, şeful Serviciului Logistică şiAchiziţii din Inspectoratul de Poliţie Argeş, un poliţist defrontieră, directorul adjunct de la o casă judeţeană de pensii, defuncţionari din Prefectura Alba sau de prim-procurorul ParchetuluiJudecătoriei Buftea.
Ce se întâmplă, creşte corupţia sau creşte eficienţaanchetatorilor?
"Este greu de spus. În general, ceea ce simţim noi estepercepţia despre corupţie şi nu faptul în sine care se poatetraduce prin numărul de cazuri rezolvate de justiţie. Numai că,impresia mea este că România este «un stat captiv», adică unul încare corupţia a ajuns la un nivel în care statul nu prea mai areanticorpi pentru a lupta", crede Mircea Toma de la Academia deMonitorizare a Presei, un ONG foarte atent la justiţia dinRomânia.
Vameşii sunt consideraţi cei mai corupţi
În general datele arată că românii cred că societatea estesufocată de corupţie. Că nu poţi merge la doctor fără să dai şpagă,că funcţionarii statului te fură, Garda Financiată îţi facecontroale peste controale şi te amendează până "cotizezi".Lucrătorii din vămi sunt consideraţi a fi printre ceimai corupţi. Ultima victimă a lăcomiei vameşilor a fost trupaaustraliană AC/DC, căreia i s-a cerut mită pentru ca autotrenurileei să poată părăsi România. Încă un caz recent este cel al unuideputat PDL care ar fi condiţionat votul împotriva moţiunii decenzură de instalarea într-un post vamal al unui cunoscut de-al său- reproş pe care i l-ar fi făcut chiar preşedintele Traian Băsescuîn întâlnirea de duminică de la Snagov cu parlamentariidemocrat-liberali.
Cât la sută din spaţiul instituţiilor publice este corupt? Nuexistă studii clare. În toate studiile, românii cred, în proporţiivariind de la 70% la 80%, că spaţiul public - de la administraţie,până la poliţie şi Parlament - este corupt. În aceeaşi vreme,populaţia alimentează din greu corupţia în spaţiul public.
Un studiu al Transparency International arată că 22% dintreromâni recunosc că, anul trecut, au dat mită la medic, 13% au datbani poliţiştilor, 8% magistraţilor şi 6% profesorilor.
Un studiu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de anultrecut arată că judecătorii sunt cei mai corupţi dintre toţioamenii legii şi pretind cea mai mare mită. Explicaţia: judecătoriiiau deciziile finale într-un dosar.
În 2009, judecătorii condamnaţi şi cercetaţi ar fi pretins omită cuprinsă între 1.800 şi 45.000 de euro. Mita luată depoliţişti a fost între 100 şi 12.500 de euro, în vreme ceprocurorii s-au oprit la 1.000 de euro.
Magistraţii iau bani pentru pronunţarea unor sentinţefavorabile, pentru netrimiterea în judecată sau pentru achitare.Numai că, din 6 judecători şi procurori condamnaţi în 2009, 4 auprimit pedepse cu suspendare. Atunci câtă încredere să mai aibăoamenii în justiţie? "Încă o dată, percepţia este importantă, însănu reflectă întrutotul realitatea. Dacă ne bazăm însă pe studiisistematice precum cele ale Transparency International carefolosesc instrumente ştiinţifice, atunci totul se schimbă. Şi aiciRomânia stă foarte prost în comparaţie cu alte ţări europene. Aicise pune problema ce face statul şi, vorbind despre el, trebuie săfacem diferenţa între marea corupţie şi mica corupţie. Dacăcorupţia este în ministere, avem de-a face cu o mare corupţie, greude depistat. Când corupţia intră în instituţii, avem de-a face cuun stat captiv. Iar părerea mea este că România este un stat captiv", arată Mircea Toma.
Însă nu este vorba aici numai despre percepţie, pentru că şistudiile UE, care sunt mult mai ample şi mai riguroase plaseazăRomânia printre ţările cele mai corupte, dovadă că, şi la trei anide la integrare, România continuă să fie monitorizată de UE şiexistă şanse foarte slabe ca această monitorizare să fieridicată.
Ambasadorul german la Bucureşti Andreas von Mettenheim estecategoric: "Cred că numai cei care vor să transmită semnalul căreformele nu au fost luate în serios pot cere ca benchmark-urileimpuse să fie eliminate înainte de atingerea lor".
Anchetele tărăgănează prea mult
Unul dintre marile reproşuri care se face României este că trecfoarte mulţi ani de la declanşarea unei anchete până la o soluţiede judecată. Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA, spune căprocurorii anticorupţie îşi fac treaba şi toate dosarele întocmitede Direcţie au fost transmise judecătorilor. În aceeaşi vreme suntmulte dosare în care sunt cercetaţi demnitari şi în care, decinci-şase ani, nu s-a dat nicio soluţie.
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a susţinut recent căimaginea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este afectată deprobleme de corupţie, iar trenarea judecării marilor dosare decorupţie de către magistraţii acestei instanţe afectează imagineaRomâniei.
Ce şanse sunt ca, în cinci ani, să auzim şi cuvinte bune desprejustiţia din România?
"Nu putem dispera. Observăm însă că ritmul a scăzut dupăaderarea la UE. Însă cu toţii trebuie să denunţăm corupţia, oamenimari şi mici, să o arătam peste tot unde o simţim. Aceasta esteşansa noastră", crede Mircea Toma.
Cifrele ruşinii
- Dintre cei 522 de inculpaţi trimişi în judecată de către DNA în2009, 9 sunt demnitari, 3 sunt magistraţi, 39 sunt poliţişti, 4sunt cadre ale unui serviciu de informaţii. Judecătorii aupronunţat anul trecut 80 de hotărâri definitive în urma sesizărilorDNA pentru fapte de corupţie, privind 131 de inculpaţi.
- 873.072 de lei a fost suma destinată organizării şi constatăriiinfracţiunilor flagrante de corupţie.
- În 2009 au crescut cu 35,5% numărul celor condamnaţi prinhotărâri definitive, de la 97 la 131, concomitent cu reducerea cu32% a numărului inculpaţilor achitaţi prin hotărâridefinitive.
Ultimele cazuri de corupţie mediatizate În care au fostimplicaţi funcţionari ai statului
23 iunie 2010 Doi comisari ai Gărzii FinanciareBucureşti şi fiul unuia dintre ei au fost trimişi în judecată deprocurorii DNA, fiind acuzaţi că au cerut 3.000 de lei de laadministratorul unei firme de pompe funebre pentru a nu dispunesuspendarea activităţii firmei şi a nu face sesizare penală.
22 iunie 2010 Şeful Serviciului Logistică şiAchiziţii din Inspectoratul de Poliţie Argeş, comisarul-şefAlexandru Garaiman, a fost trimis în judecată de DNA pentruatribuirea nelegală a construirii noului sediu al DirecţieiJudeţene a Arhivelor Naţionale Argeş, eludând legea şi păgubindstatul cu peste 500 de mii de lei.
22 iunie 2010 Un poliţist de frontieră a fostreţinut la Galaţi pentru contrabandă cu ţigări din RepublicaMoldova în România, valoarea ţigărilor introduse în ţară fiind deaproape 1.000 de euro.
18 iunie 2010 Directorul adjunct de la CasaJudeţeană de Pensii Dâmboviţa a fost deferit justiţiei după ce aprimit mită de 1.000 de euro de la o persoană, pentru a-i aprobaacesteia cu prioritate un dosar de indemnizaţie derevoluţionar.
15 iunie 2010 Un funcţionar de la PrefecturaAlba şi soţia sa au fost reţinuţi, în noaptea de luni spre marţi,de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, pentru faptede corupţie, bărbatul fiind acuzat că a primit bani pentru afacilita angajarea sau pensionarea unor persoane.
23 aprilie 2010 Prim-procurorul ParchetuluiJudecătoriei Buftea, Nelu Carpen, a fost arestat în 23 apriliepentru că ar fi cerut 4.000 euro pentru a ajuta un acuzat într-undosar şi ar fi constituit un grup infracţional organizat pentrufapte de corupţie în legătură cu derularea unor anchete.
30 martie 2010 Senatorul Cătălin Voicu (fotostânga) a fost arestat fiind acuzat de trafic de influenţă şi falsîn înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte decorupţie, într-un dosar în care mai sunt cercetaţi Florin Costiniu,Costel Căşuneanu şi Marius Locic, care au interdicţie de a părăsiţara.
3 martie 2010 Primarul Craiovei, AntonieSolomon (foto dreapta), lider al PDL Craiova, a fost arestatpreventiv, pentru luare de mită în formă continuată, uz de fals şifals intelectual. În 10 martie, Solomon a fost suspendat dinfuncţia de primar, după ce prefectul judeţului Dolj, EugenGeorgescu, a semnat ordinul în acest sens. Solomon este acuzat deprimirea unei mite de 50.000 de euro de la un acţionar principal alfirmei PIC din Piteşti pentru a-i facilita diverse servicii înCraiova.
26 iunie 2009 14 poliţişti au fost arestaţi laConstanţa pentru luare de mită, trafic de influenţă şi alteinfracţiuni conexe actelor de corupţie
20 ianuarie 2009 14 poliţişti de la DirecţiaRutieră Iaşi au fost arestaţi după ce ar fi primit bani pentru ainterveni în unele dosare penale legate inclusiv de accidentecomise de şoferi aflaţi sun influenţa alcoolului.
1 iunie 2008 22 de poliţişti din Piteşti aufost arestaţi în dosarul permiselor, fiind acuzaţi că au creat oreţea prin care se acordau mai uşor permise de conducere auto unorpersoane care nu ar fi trecut în mod normal examenul de conducere,printre beneficiari aflându-se şi primarul sectorului 4 alCapitalei Cristian Popescu-Piedone.