Romania la raport

Institutiile publice au inceput, la cererea presedintelui, sa publice salariile angajatilor. Propunerea a fost facuta de ZF

Institutiile publice au inceput, la cererea presedintelui, sa publice salariile angajatilor. Propunerea a fost facuta de ZF
31.05.2010, 00:00 414

Sunt publicate deocamdata salariile, dar nu sunt date si numelecelor care le-au primit, ci doar functia. Lucrurile nu sunt deplinclare pentru a intregi tabloul: de exemplu, la Ministerul deInterne sunt trecute, intre altele, drept functii "agent" si"ofiter" - insa nu poti sti ce face de fapt un astfel de agent sauofiter si de ce un astfel de politist are salariul mai mare decatal ministrului.

Ministrul economiei are noua consilieri personali si unsef de cabinet. Aproape toti consilierii personali ai lui AdrianVideanu si-au suplimentat in aprilie veniturile din calitatea dereprezentanti ai altor structuri ale institutiei, unul dintreacestia incasand un venit net suplimentar de 22.083 de lei, de treiori ori mai mare decat salariul brut al ministrului.

"Se stia ca unii dintre angajati isi suplimenteaza venituriledin alte surse. Acum vedem si ce venituri au, dar nu asta esteproblema. Problema este ca in Romania, exista un salariu de bazacare, apoi, prin diferite moduri ajunge sa fie dublat si triplat",comenteaza Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, are un salariu brut de7.643 de lei. Consilierul sau, Monica Maurer, a incasat in apriliepeste salariu, suma de 22.083 de lei, din calitatea de membru al Comitetului Interministerial deFinantari, Garantii si Asigurari de la Eximbank.

Din acest comitet fac parte si doi secretari de stat inMinisterul Economiei, respectiv Claudiu Constantin Stafie si MariaParcalabescu.

Secretarul de stat Irinel Cristu a incasat suplimentar inaprilie, din calitatea de membru al Consiliului Economic Social,suma de 840 de lei.

Cei noua consilieri personali ai ministrului economiei au avutin aprilie salarii brute cuprinse intre 1.385 de lei si 3.876 delei. Cum aratam, insa, opt dintre ei au incasat suplimentar sumecuprinse intre 47 de lei si 22.083 de lei, potrivit datelorpublicate de institutie.

De asemenea, cei cinci secretari de stat ai institutiei ausalarii brute de 6.691 de lei, insa patru dintre acestia au obtinutvenituri suplimentare din reprezentarea ministerului in "structuriconstituite la nivelul altor unitati" in valoare de 22.092 de lei,18.500 de lei, 10.296 de lei, respectiv, 840 de lei.

Chiar daca nu sunt date nume, unii oameni pot fi identificati.Directorul de Cabinet al lui Videanu, care are un salariu brut de3.461 de lei, a avut un venit suplimentar in aprilie de 19.750 delei. Directorul de Cabinet al ministrului este Marian Turlea.

Seful Directiei generale de energie, petrol si gaze din ministera avut in aprilie un salariu brut de 6.954 de lei, la care s-auadaugat 4.200 de lei. Totodata, un director din cadrul Directiei deenergie, al carui salariu brut a fost de 3.846 de lei, a primit pelanga salariu, suma de 8.534 de lei.

Directorii adjuncti ai Autoritatii de management pentruprogramul operational "Cresterea competitivitatii economice", princare sunt ges­tionate fonduri europene, au avut in aprilie salariibrute cuprinse intre 5.922 de lei si 6.192 de lei, in timp ce directorul general al acestuiorganism a avut un salariu brut de 6.954 de lei.

Ministerul a precizat, la finele saptamanii, ca veniturilesuplimentare incasate pana la sfarsitul anului 2010, dinindemnizatiile reprezentantilor ministerului in societatile dindomeniul energetic, la care statul detine, in urma procesului deprivatizare, un pachet minoritar de actiuni, vor fi donate laFondul de solidaritate. La fel ar trebui sa se procedeze cu acesteministere.

"Aceasta este problema. Astfel de sume ar trebui sa fieimpozitate suplimentar sau sa nu se mai acorde", spuneChidesciuc.

Ministerul Economiei a publicat si salariile consilieriloreconomici de pe langa ambasade. Astfel, cel mai bine platitconsilier economic din afara tarii al Ministerului Economiei estecel aflat in misiune la Bagdad, al carui salariu brut s-a ridicatin luna aprilie la 8.190 de dolari, potrivit datelor publicatevineri de minister.

La polul opus se afla un secretar economic de rang II de laBruxelles, cu un salariu brut de 2.310 euro. Reprezentantulministerului la Beirut (Liban) are un salariu brut de 6.738 dedolari, apropiat de nivelul ministrului consilier de la Oslo,incadrat cu un salariu brut de 6.265 de euro.

Salariile ministrilor consilieri de la Montreal si de la Tokiose ridica la 5.500 de dolari.

Adriean Videanu se plangea in luna februarie ca misiunilediplomatice ale Romaniei din strainatate nu au sprijinit destulmediul de afaceri pana in prezent si ca fiecare reprezentantaeconomica din afara tarii va trebui sa devina un "incubator deafaceri".

Ministerul Administratiei si Internelor a publicat salariilenete ale angajatilor sai din structura centrala - 1.412 lanumar.

Astfel, salariul cel mai mare in aprilie a fost obtinut de un"civil", care a primit, in aprilie, un salariu net de 13.323 delei. Este un salariu de 2,5 ori mai mare decat al ministrului deresort, Vasile Blaga. Acesta este depasit si de trei dintre cei sase secretari de stat side multi alti sefi de serviciu sau birou.

Trei dintre cei sase secretari de stat ai institutiei au luat siei mai multi bani decat ministrul, doi dintre acestia primind chiarde doua ori mai mult decat Vasile Blaga. Salariile celor treisecretari de stat care castiga mai bine decat seful lor au fost, inaprilie, de 11.188, 10.832 si, respectiv, 8.125 de lei net. Unuldintre cei doi subsecretari de stat din MAI a incasat si el, inaprilie, de aproape doua ori mai mult decat Vasile Blaga, primind9.415 de lei.

Ministrul a fost depasit la incasari in aprilie si de un"director cabinet demnitar", care a primit 7.976 de lei, dar si deun "consilier la cabinetul demnitarului", care a primit 5.798 delei.

Cinci din cei sase directori generali din MAI au castigat si eicate un salariu de aproape doua ori mai mare decat cel alministrului, salariul net al fiecaruia dintre cei cinci cifrandu-sein jurul valorii de 10.000-11.000 de lei.

Blaga este depasit ca venituri si de sapte din cei opt directorigenerali adjuncti din ministerul pe care-l conduce, acestiaincasand, in aprilie, sume de aproape 7.000, 9.000 sau chiar 10.000de lei.

Salarii mai mari decat al unui ministru se intalnesc si inInspectoratul General al Politiei Romane. Politia Romana a precizatieri ca agentii de politie care au castigat, in luna aprilie, maimult decat alti ofiteri si chiar decat ministrul Blaga, suntscafandri ai MAI, care au avut misiuni speciale in perioadamentionata.

Raluca Seucan, purtatorul de cuvant al Politiei Romane, adeclarat ieri, pentru Mediafax, ca respectivii agenti au avut, inluna aprilie, multiple operatiuni de scufundare in conditii derisc, motiv pentru care salariile acestora au fost mai mari. Nicipolitia nu publica nume, ci doar functii si salariul obtinut inaprilie. Conform datelor, inspectorul general a incasat in aprilie9.226 de lei, iar adjunctii sai intre 6.979 de lei si 8.409 de lei.Veniturile nete incasate de directorii din IGPR in aprilie auvariat intre 5.098 de lei si 6.791 de lei.

Conform informatiilor prezentate in tabelul postat pesite-ul Politiei Romane, unii agenti din IGPR au castigat inaprilie mai mult chiar decat ministrul Vasile Blaga, al carui venitsalarial net a fost de 5.361 de lei. Astfel, salariile unor agentiau fost de 5.498 de lei, de 5.961 de lei, de 5.921 de lei, de 5.722de lei sau de 5.460 de lei.

Datele publicate de guvern arata si ele ca managerii publiciincadrati la Secretariatul General al Guvernului (SGG) primesclunar o indemnizatie mai mare decat premierul, vicepremierul siseful SGG, cuprinsa intre 6.870 de lei si 7.700 de lei, in timp ceconsilierii debutanti din Directia de Control pornesc de la oremuneratie lunara de 3.350 de lei.

Indemnizatia premierului este de 6.184 de lei, iar vicepremieruleste remunerat cu 5.892 de lei. Potrivit datelor publicate deExecutiv, secretarul general al Guvernului, cu rang de ministru,primeste o indemnizatie neta de 5.361 de lei, in timp ce manageriipublici sunt remunerati cu sume cuprinse intre 6.870 de lei si7.700 de lei.

Salariul lunar al inspectorilor guvernamentali ajunge pana la4.532 de lei, iar consilierii debutanti din Directia de Controlpornesc de la o indemnizatie de 3.350 de lei.

La Ministerul Agriculturii exista doi directori care au veniturimai mari decat cel al ministrului. Cel mai mare venit in acestminister este de 7.806 de lei brut si este incasat de doidirectori, in timp ce ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, are7.643 de lei lunar brut.

Cele doua propuneri ale ZF pentru transparenta inadministratia Publica: Salarii pe site si raport privindachizitiile si realizarile

Ziarul Financiar a facut, la inceputul lui mai, doua propuneripentru transparentizarea administratiei publice. Partial,publicarea salariilor este primul pas spre transparentizare.

Propunerea ZF nr. 1 pentru restructurarea bugetarilor:obligarea institutiilor publice sa puna numele, prenumele, functiasi salariul fiecarui angajat pe site

Justificarea: An de an, numarul de functionari din institutiilepublice creste, si cheltuielile aferente de asemenea.

Angajarile se fac netransparent, nici ministrii nu stiu catifunctionari au in subordine, direct in ministere sau ininstitutiile coordonate de ei.

Ziarul Financiar a propus, la inceputul lui mai ca fiecareinstitutie publica sa afiseze pe site numele, prenumele si functiatuturor angajatilor din acea institutie, pe departamente, precum sisalariile, actualizate lunar.

De asemenea, pentru a asigura o transparenta a angajarilor,toate locurile de munca disponibile din fiecare institutie trebuieocupate prin concurs, anuntat cu 30 de zile inainte. In acestmoment, oficialii statului nici nu stiu cati angajati au insubordine. De exemplu, nu exista statistici usor de accesat desprecati angajati are Primaria Oradea sau Directia Finantelor PubliceIlfov.

Singurii care mai furnizeaza statistici din cand in cand pentruguvern sunt functionarii Ministerului de Finante unde se strangdatele privind cheltuielile publice.

Aceasta masura ar putea fi luata de Guvern printr-o hotarare sauordonanta de urgenta si pusa in practica in doar doua saptamani,deoarece contabilii au salariile si numele acelora pe care iiplatesc.

Propunerea ZF nr. 2 pentru institutiile publice:rapoarte anuale de activitate care sa cuprinda achizitiile pana laultimul leu

Justificarea: Statul dispune anual de zeci de miliarde de europentru salarii, investitii si cheltuieli de intretinere a bunurilorpublice, dar in lipsa unei transparente a cheltuielilor fiecareiinstitutii, la sfarsitul fiecarei executii bugetare anuale,rezultatele nu se vad.

Ziarul Financiar propune ca fiecare institutie de stat sapublice un raport anual de activitate, detaliat cu toatecheltuielile facute in anul anterior, pana la limita minima de1.000 de lei de fiecare institutie.

Aceste informatii ar urma sa fie publicate pana la 1 martie anulurmator si sa fie prezentate intr-o conferinta de presa. In prezentexista astfel de rapoarte anuale, dar fiecare institutie prezintace doreste in raport, nu sunt anuntate unde sunt prezentate, nu segasesc pe site-uri si nu exista parametri cu ajutorul carora sa fiecalculata eficienta cheltuielilor publice.

Desi exista o lege care permite accesul liber si neingradit lainformatiile cu caracter public (Legea 544/2001), de cele mai multeori cautarea rapoartelor de activitate pe anii trecuti aleinstitutiilor publice este o adevarata bataie de cap, daca nu chiarmisiune imposibila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO