Romania la raport

Romania la Raport - Statul a alocat miliarde de euro in ultimii ani pentru energie, dar companiile din acest sector sunt un sac fara fund. Unde se duc banii?

Statul a alocat miliarde de euro in ultimii ani pentru energie, dar companiile din acest sector sunt un sac fara fund. Unde se duc banii?
12.05.2010, 16:00 148

Desi anul acesta companiile subordonate Ministerului Economieispun ca au fonduri de peste 2 miliarde de euro, cu 65% mai multcomparativ cu anul trecut, rezultatele nu se vad. Insa pe parteaprivata a energiei, investitorii se intrec in ridicarea de turbineeoliene facand din Dobrogea cea mai fierbinte zona a momentului dinpunct de vedere energetic sau sunt pe cale sa finalizeze investitiipe gaz, mai mari decat un reactor de la Cernavoda.

"Nimeni nu este nevinovat in ultimii 20 de ani de neperformantatranzitiei prin care a trecut Romania. Asa ca toata clasa politicatrebuie sa-si asume insuccesul tranzitiei catre economia de piatasi va trebui sa incercam sa facem ce trebuie facut pentru Romania,ca sa nu perpetuam greselile din trecut. Deci, va trebui sa vedemrezultatele subventiilor acordate", a afirmat Adriean Videanu,actualul ministru al economiei. Astfel, in al doisprezecelea ceas,ministrul economiei spune ca ani de-a randul s-au acordat subventiipentru activitati care nu au fost restructurate, care nu au generatniciun fel de performanta.

"Trebuie sa analizam eficienta subventiilor, nu ne mai putempermite acordarea fara eficienta. Analizam acest lucru inclusiv laCompania Nationala a Huilei (CNH), mai ales ca la finele anului2010 subventia va lua sfarsit, din 2011 nu va mai fi posibil sa damsubventii la huila. Eroarea din ultimii 20 de ani nu mai trebuiecontinuata. Practic, s-au dat subventii fara niciun fel deperformanta", a precizat Videanu.

Compania Nationala a Huilei, cel mai mare datornic almomentului, a beneficiat anual de zeci de milioane de euro, dar inlipsa unei strategii de reorganizare compania a continuat saacumuleze datorii uriase care azi au ajuns la un miliard de euro.Potrivit bugetului Ministerului Economiei, in ultimii trei ani aufost acordate subventii de peste 1,5 mld. lei pentru companiilesubordonate, cea mai mare parte a banilor fiind inghitita deCNH.

"Inanii '95-'96 lucrau peste 200.000 de oameni in industria huilei silignitului. Acum mai sunt cam 20.000 de oameni cu perspectivele dea fi redusi in urmatorii ani. Nu se poate extrage huila din Romaniafara subventii indiferent de tehnologie. Ce pot sa fac?", seintreba in urma cu cateva saptamani secretarul de stat inMinisterul Economiei Tudor Serban. Raspunsul pentru aceastaproblema pare sa prinda contur: falimentarea companiei care anide-a randul a inghitit fonduri mari de la bugetul de stat.

Dar problema CNH nu este singura risipa din sectorul energetic,irosirea banilor mergand pana la mentinerea in functiune a unorunitati care nu sunt necesare sau la achizitia de autoturisme demilioane de lei intr-un nou an de criza. Asa este cazul Romgaz,care in primele patru luni ale anului a luat masini de 2 milioanede lei, sau al Electrica, unde se plateste o suma similara pentruachizitionarea de autoturisme in regim de inchiriere pentrudeservirea salariatiilor.

Un nou inceput la fiecare guvernare

Odata cu inceperea fiecarei guvernari se fac noi strategii, seanunta proiecte noi care in mod obligatoriu trebuie sa le anulezepe cele facute anterior, lucru care inseamna alte fonduriirosite.

"As fi doctor daca as avea cifrele acestea", a declarat Videanuraspunzand unei intrebari privind suma pe care statul a platit-o inultimii ani facand sau refacand studii de fezabilitate si strategiipentru sectorul energetic. O alta necunoscuta este cea a fondurilorcare s-au investit in ultimii cinci ani in sectorul energetic.Statisticile europene arata insa ca in ciuda banilor investiti decompaniile din energie, capacitatea totala instalata a unitatilorde producere a scazut in ultimii 10 ani in contextul in care foarteputine unitati au beneficiat de programe ample deretehnologizare.

"Singurele investitii majore care s-au facut in ultimii 20 deani au fost cele doua reactoare de la Cernavoda si catevareabilitari. In rest, investitii mari nu au fost. Cel putin insectorul termo, in acest moment sunt doua presiuni foarte mari.Prima ar fi ca multe unitati sunt la limita vechimii, iar a doua arfi ca unele se confrunta cu presiuni de mediu atat de mari incatvor fi inchise", spune Ion Lungu, presedintele AsociatieiFurnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), om cu oexperienta de peste 30 de ani in sectorul energetic care in prezentse afla in top managementul CEZ Romania.

Una dintre strategiile energetice realizate recent, inmandatului lui Varujan Vosganian, care in prezent este rescrisa decatre Adriean Videanu, arata ca 80% dintre grupuriletermoenergetice din Romania au fost instalate in perioada1970-1980, in prezent depasindu-si durata de viata normala.

"In ultimii zece ani au fost modernizate/retehnologizate unelecentrale termoelectrice reprezentand aproximativ 10% din putereainstalata. In ceea ce priveste grupurile hidroenergetice, 37% dintotalul acestora au durata de functionare depasita. 65% dinretelele electrice de distributie sunt caracterizate printr-un gradavansat de uzura fizica, 30% din instalatii fiind echipate cuaparataj produs in anii '60. Circa 69% din lungimea totala asistemului national de transport are durata normata de functionaredepasita." Acestea sunt doar cateva cifre care apar in Strategiaenergetica a Romaniei pentru 2007-2020.

Aceiasi consultanti, strategii diferite

"Schimbarile politice sunt foarte dese si fiecare se simteconfortabil s-o ia de la capat. Niciodata nu a fost un lucru seriossi coerent in ceea ce priveste acest sector. Specialisti sunt inaceasta piata, dar de fiecare data cand se schimba o putere trebuiesters totul. Cel mai important lucru de facut este ca investitiilestrategice sa fie transguvernamentale", mai spune Lungu.

In ultimii ani, au existat doua planuri majore de reorganizare asistemului energetic, in care s-au facut diferite studii si, infunctie de guvernare, aceste studii au avut rezultate diferite.Astfel, daca in vremea guvernarii PNL era oportuna crearea unui"campion national" care se integreze majoritatea companiilor deproducere a energiei, in guvernarea PD-L ideea promovata este aceeaa infiintarii a doua companii nationale energetice.

"Unu sau doi campioni nationali si acelasi consultant. Esteincredibil ca aceiasi oameni sa sustina doua solutii diferite infunctie de guvernare. La un moment dat, strategia energetica artrebui sa devina lege. Oricum, in Romania acum as spune caprincipala problema este inlocuirea capacitatilor energetice si nucresterea puterii instalate. S-a vorbit mult, dar s-a facut putin",conchide Lungu.

Termocentrale mentinute artificial pentru plata unorsalarii

Tocmai mentinerea in functiune a unor capacitati ineficiente deproductie a energiei este o alta sursa de risipa prin plata unorsalarii nejustificate.

"In Romania sunt capacitati instalate de circa 20.000-22.000 deMW din care functioneaza cam 6.000-9.000 de MW pentru a acopericonsumul. Cam 6.000 de MW sunt tinuti in functiune pentru a asigurarezerva sistemului. Restul exista pentru ca niste oameni sa ia banisi sa faca anumite contracte de achizitii sau sa plateascaamortizari", spune Jean Constantinescu, fost presedinte alAutoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.

Potrivit acestuia, in afara de partea hidro si nuclear deproducere a energiei, restul unitatilor termo sunt depasitetehnologioc, singurele care mai pot rezista fiind cele treicomplexuri energetice din bazinul Olteniei. "Grupurileretehnologizate pana acum sunt niste fleacuri", spuneConstantinescu.

Situatia este cu atat mai alarmanta cu cat statul are incheiatede aproape doi ani parteneriate public-private de circa 2 mld. eurocu companii internationale pentru realizarea a trei noi centrale,doua pe gaz si una pe carbuni. Aceste parteneriate insa nu aureusit sa depaseasca stadiul de studii de fezabilitate.

La Braila, Termoelectrica, alaturi de Enel (Italia) si E.ON(Germania), ar fi trebuit sa faca o centrala pe carbuni de 800 MW,la Galati, statul impreuna cu cehii de la CEZ ar trebuie sa maifaca o centrala pe gaz, iar Termoelectrica alaturi de GDF SUEZ arfi trebuit sa se apuce de o centrala de 400 MW la Borzesti. Inacest timp in care proiectele zac ingropate in teancuri de hartii,Petrom a facut de unul singur o centrala de 860 MW, mai mare decatun reactor de la Cernavoda, pe care o va pune in functiune anulviitor in urma unei investitii de 500 mil. euro. Mai mult,Termoelectrica ar urma sa intre in faliment potrivit celor mairecente declaratii ale ministrului economiei Adriean Videanu.

Un alt proiect blocat este cel al reactoarelor 3 si 4 de laCernavoda, proiect de 4 mld. euro, in care statul isi doresteparticipatia majoritara, dar pe care nu are fonduri sa o sustina.Ministrul economiei a declarat in repetate randuri ca isi dorestereducerea acestei participatii, aceasta fiind a doua razgandire dinpartea statului roman, dupa ce acesta a trecut de la o participatiede 20% la una de 51% in detrimentul celor sase investitori privati."Au blocat privatizarea si nu au mai facut nimic. De cand au lansatideea campionului national s-a stricat totul", mai spuneConstantinescu.

Multe hartii putine lucruri concrete

Electrica, una dintre cele mai importante companii de stat, sechinuie de trei ani sa realizeze un proiect eolian, banii nefiind oproblema in conditiile in care compania beneficiaza de fonduriledin privatizari. Intre timp, CEZ va pune in functiune anul acesta139 de tubine eoliene.

Termoelectrica are de doi ani semnate parteneriate cu CEZ si GDFSUEZ pentru realizarea unor grupuri noi pe gaze de cate 400 MWfiecare la Galati si Borzesti. Niciunul nu a trecut de faza destudii. Intre timp, Petrom a inceput in 2009 constructia uneicentrale pe gaz de 860 MW pe care o va pune in functiune in2011.

Reactoarele 3 si 4 de la Cernavod~ au o intarziere de cel putinun an in contextul in care statul s-a razgandit pentru a doua oaraprivind participatia sa in proiect.

Romgaz a preluat de un an o termocentrala, dar este "prematur"pentru companie sa se pronunte asupra planurilor privind acestproiect. Compania nu a anuntat niciun plan pentru energia eoliana,in timp ce Petrom va construi pana in 2011 un parc de minim 45MW.

Desi anul acesta conducta de interconectare Arad - Szegedtrebuia sa fie pusa in functiune, dupa 10 ani de discutii pentru oteava de 100 de kilometri, proiectul inca nu functioneaza. Romaniadiscuta in schimb despre proiecte precum Nabucco, SouthStream saumai nou AGRI (Azerbaidjan, Georgia, Romania, Interconector).

Listarea pe bursa a companiilor de stat este o solutie propusade peste doi ani. Anul viitor insa, actiunile Romgaz ar putea staalaturi de cele ale Transelectrica si Transgaz, singurele companiienergetice de stat listate recent.

In mai putin de doua luni, ar trebui infiintate cele douacompanii energetice Electra si Hidroenergetica. Termenul a fostdevansat cu jumatate de an, infiintarea celor doi campioni fiindcea mai noua strategie de reorganizare a sistemului energetic.

CNH are in acest moment datorii de un miliard de euro, dupa cepana acum au fost pompate in companie subventii de sute de milioanede euro. Cel mai probabil, compania va fi inchisa in contextul incare anul acestea este ultimul in care statul mai poate platisubventii.

Electrica sau Romgaz sunt doar cateva dintre companiile caresi-au anuntat intentia a de deveni jucatori regionali. Electricaeste in continuare prezenta doar in Romania, in timp ce Romgaz areanumite operatiuni de explorare in Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO