Romania la raport

Topul judetelor cu cei mai multi birocrati: statul ar economisi 3 mld. €/an daca ar concedia jumatate din ei

Topul judetelor cu cei mai multi birocrati: statul ar economisi 3 mld. €/an daca ar concedia jumatate din ei
03.06.2010, 09:00 213

Cheltuielile salariale anuale pentru plata celor 326.000 desalariati care lucreaza in administratia publica sunt de 4,38miliarde de euro, avand in vedere faptul ca statul plateste si celde-al treisprezecelea salariu pentrubugetari. Concedierea a jumatate din angajatii care lucreaza inbirourile institutiilor de stat ar aduce o economie de aproape 2,2mld. euro anual la buget. De asemenea, eliminarea celor 50.000 deangajati din subordinea Ministerului de Interne care lucreazaexclusiv in birouri ar putea aduce economii de aproape 500 demilioane de euro.

Ceimai multi functionari publici sunt in Bucuresti, unde aproape61.000 de angajati de la stat corespund unui numar de 2 milioane delocuitori. In judete precum Vaslui, Bacau sau Prahova, care suntprintre cele mai sarace din tara, exista cate cel putin treifunctionari la 100 de locuitori. Explicatia?

"Sunt foarte multe sate si comune in care oamenii s-au angajatin primarii sau in structurile de pe langa acestea. Acest lucrueste o urmare a faptului ca in aceste zone nu exista investitii sinu a avut cine sa creeze locuri de munca. De altfel, pentru ceicare lucreaza acolo, care cel mai probabil s-au angajat prinintermediul relatiilor pe care le aveau, e singura modalitate de aobtine un salariu", sustine Daniela Necefor, managing partner lafirma de executive search Total Business Solutions (TBS).

Si Bogdan Hossu, liderul federatiei sindicale "Cartel Alfa",este de parere ca o crestere a numarului a functionari din anumitezone poate fi pusa pe seama lipsei de investitii.

"Factorul politic a decis o crestere a numarului de angajati dinadministratia publica, care a creat mai multe posturi pentru aatrage clienti. Insa nu suntem printre tarile cu cei mai multifunctionari publici din Europa", spune Hossu, care a adaugat ca"functionari publici" pot fi numiti angajatii aflati in subordineaAgentiei Nationale a Functionarilor Publici, care gestioneazasalariile a aproximativ 115.000 de functionari.

Salariul mediu net in administratia publica este de 3.371 de leibrut pe luna, dublu fata de salariul mediu pe economie. De altfel,2.300 de functionari din administratia publica au un salariu lunarmai mare de 8.000 de lei, acestia reprezentand jumatate din cei5.600 de angajati bugetari care au avut salarii brute mai mari de8.000 de lei in luna octombrie a anului trecut, arata datele de laMinisterul de Finante. Concedierea a jumatate din acestia ar puteaaduce economii semnificative la buget.

"Este clar ca avem un aparat de stat obez, dar nu spun catrebuie sa se faca concedieri. Eu am propus ca peste jumatate dinacesti angajati sa fie externalizati, la fel ca in tot restulEuropei. Institutii precum Casa de Pensii, agentiile judetenepentru ocuparea fortei de munca, Directia de sanatate si securitateocupationala sunt servicii necesare, dar care pot functiona caentitati autonome si, eventual, subventionate partial de la bugetulde stat", sustine Adrian Izvoranu, directorul general al AlianteiConfederatiilor Patronale din Romania (ACPR).

Indiferent daca o sa se scada salariile sau o sa se facaconcedieri, nu poate fi vorba de reducere de costuri, cum seintampla in mediul privat, pentru ca banii nu exista si nu pot fifolositi pentru alte investitii, spun specialistii. Surprinzatorinsa este si faptul ca angajatii de la stat nu vor sa lucreze inmediul privat.

"Nici anul trecut si nici anul acesta nu am avut nicio aplicatiecare sa vina din partea angajatilor proveniti bugetar. Probabil caprefera sa ramana sa lucreze la stat, pe salarii chiar mai mici",mai spune Necefor. Publicarea salariilor pe site-urileinstitutiilor a condus la descoperirea mai multor anomalii insalarizarea din sistemul de stat, cea mai frecvent intalnita fiindcea in care angajatii de pe functii de executie primesc salariimult mai mari decat ale sefilor lor. Spre exemplu, seful AgentieiNationale de Administrare Fiscala (ANAF) si cel al Vamilor primescsalarii mai mici decat proprii consilieri, sefi de serviciu sidirectori. Astfel, daca seful ANAF a castigat in luna apriie unsalariu net de 4.693 de lei, mult mai putin decat consilierul saupersonal, care a avut un salariu net de 7.283 de lei. Un secretargeneral din cadrul aceleiasi institutii a castigat peste 10.000 delei in luna aprilie.

Listelecu veniturile obtinute de salariatii din sectorul public aparaproape in fiecare zi pe site-urile oficiale ale institutiilor,discrepante salariale majore fiind intalnite in aproape fiecareminister.

Spre exemplu, la Ministerul Afacerilor Externe ierarhiasalariilor este inversata. Cel mai mare salariu de baza lunar dinMAE este al secretarului general Robert Cazanciuc, de 9.292 de lei,acesta fiind urmat de secretarul general adjunct, Iulian Popescu,cu un salariu de 8.807 lei. Ministrul Teodor Baconschi castiga6.614 lei, iar secretarii de stat - Anton Niculescu, Bogdan Mazuru,Bogdan Aurescu, Doru Costea si Calin Radu Ancuta - castiga deasemenea cate 6.614 lei pe luna.

Potrivit grilei prezentate de MAE pe site-ul sau, ambasadorii auun salariu lunar de 7.514 lei, in timp ce venitul net lunar al unuireferent poate ajunge la 2.505 lei. La aceste sume se pot adaugasporuri si indemnizatii de conducere care se ridica la valori demai bine de jumatate din salariu.

La Ministerul Sanatatii, cel mai bine platit angajat estesecretarul general adjunct Adela Petrinia Neagoe, care a incasat inaprilie 9.739 de lei, mai mult decat secretarul general alministerului, Gheorghe Sarb, cu un salariu de 7.693 de lei net saudecat ministrul Attila Cseke, al carui venit net a fost de 5.361 delei. De altfel, in cadrul acestui minister, sunt 14 angajati carecastiga mai bine decat ministrul.

Si in salarizarea angajatilor de la Ministerul Muncii s-aintalnit un caz surprinzator, in care un sofer a castigat inaprilie 4.000 de lei net, cu 1.300 de lei mai putin decat ministrulmuncii, Mihai Seitan.

In schimb, ministrul mediului, Laszlo Borbely, a avut cel maimare salariu din institutie, respectiv 5.361 de lei, potrivitinformatiilor publicate pe site-ul institutiei. De asemenea,printr-un ordin al sau, toate institutiile "din subordine, de subautoritatea sau din coordonarea Ministerului Mediului si Padurilor"isi vor publica pe site veniturile nete ale angajatilor.

Radu Berceanu, ministrul transporturilor si infrastructurii, areun salariu net de 5.361 de lei pe luna, in timp ce unul dintre ceipatru secretari de stat are un salariu net mai mare, de 5.631 delei pe luna, iar doi consilieri juridici au salarii de 5.523lei/luna.

Muncitorii necalificati de la bucataria Institutului de BoliInfectioase Matei Bals din Capitala au salarii nete de circa 1.100de lei, in timp ce un bucatar castiga in jur de 1.200 de lei. Lacentrala telefonica, un telefonist are un salariu de aproximativ1.400 de lei, in timp ce un medic specializat la cabinetul dechirurgie generala are un salariu net de 1.053 de lei, iar un medicprimar la cabinetul de obstetrica-ginecologie castiga 948 delei.

Publicarea acestor liste este inca un pas prea mic pentrudeslusirea nebuloasei salariilor de la stat. Ministerele nu dauraspunsuri de ce unii subordonati iau salarii mai mari decatministrii - situatie care nu se poate regasi in mediul privat. Panasi premierul Emil Boc, care a incasat in aprilie 6.142 de lei, sevede depasit la salariu de managerii publici din SecretariatulGeneral al Guvernului, care au obtinut peste 7.000 de lei in aceeasi perioada.

Soferii de la Finante si de la Munca, campionii dinbreasla la salarii

Soferii sau curierii personali - cum mai sunt numiti in uneleinstitutii- din cadrul Ministerului de Finante si al MinisteruluiMuncii au venituri salariale nete de peste 4.000 de lei pe luna,dublu fata de colegii lor de la MAE sau de la MinisterulSanatatii.

Salarii mai apropiate de cele pe care le primesc soferii dinfirme private au soferii din Ministerul Economiei, al Turismuluisau al Justitiei, care au venituri lunare nete intre 1.100 si 1.500de lei.

"Sunt adaugate tot feluri de sporuri, pentru serviciiconsiderate indecente. Si eu mi-as plati foarte bine soferul dacaar trebui sa-mi care geanta in fiecare zi prin nu stiu ce locuri,ca sa nu-si dea drumul la gura", a spus Adrian Izvoranu, directorulgeneral al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).Legea salarizarii unice, care a fost initiata anul trecut chiar deguvernul lui Emil Boc si care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie2010, ar fi trebuit sa anuleze aceste anomalii din sistem si sastabileasca salarii in functie de o ierarhie clara, in care cel maimare salariu - de 8.460 de lei pe luna - sa fie al presedinteluiRomaniei.

In sistemul bugetar exista insa peste 5.600 de salariati carecastiga lunar salarii de peste 8.000 de lei pe luna, ca urmare afaptului ca sporurile au fost incluse in salariu, fara caveniturile bugetarilor sa se modifice. In unele institutii, cumeste cazul spitalului de psihiatrie "Prof. Dr. Alexandru Obregia",sporurile nu au fost incluse in salarii, angajatii primind incontinuare diferentiat salariile.

Institutiile statului au inceput sa publice pe site-urile lorsalariile primite de angajatii lor, la solicitarea presedintelui.Desi se stia ca unii dintre angajatii din ministere aveau veniturimai mari decat demnitarii de la Secretariatul General alGuvernului, surprinzator este faptul ca exista un numar mare deangajati care castiga mai bine decat ministrul.

Presedintele Basescu a cerut institutiilor de stat sa-si publicesalariile, dupa ce ZF a facut propunerea pentru transparenta inadministratia publica: salarii pe site si raport privindachizitiile si realizarile.

AFACERI DE LA ZERO