ZF România 100 de idei

Ce s-a întâmplat cu prima generaţie de capitalişti ai României: Din primele 100 de companii ridicate după Revoluţie, 23 mai sunt în picioare. Cea mai mare este din Teleorman

18.07.2018, 00:08 Autor: Roxana Petrescu

♦ Doar 20 de companii din primele 100 au fost înregistrate în Bucureşti, în timp ce 40 de firme au fost pornite de antreprenori din Buzău.

Ziarul Financiar a solicitat de la Registrul Comerţului lista pri­melor 100 de companii cu ca­pital privat înregistrate ime­diat după Revoluţie, structura ac­ţio­na­ria­tu­lui şi cifra de afaceri pentru 2017 pentru enti­tă­ţile care încă mai func­ţionează. Aces­tea sunt rezul­tatele.

Potrivit datelor cen­tralizate de ZF, din aceste prime 100 de firme înre­gis­­trate, 41 au fost în Buzău, în mod neaş­tep­tat acest judeţ putând fi considerat „leagănul“ capitalismului made in Ro.

Doar 21 de companii din primele 100 au fost înregistrate în Bucureşti, devenit azi centrul financiar al României.

Prima firmă înregistrată în decembrie 1990 se numea Model GB SNC şi a fost radiată în 2011. Compania era deţinută de Fănică Bârlea, fost consilier PSD la primăria din Buzău, şi de Gheorghe Giurea şi se ocupa de transportul internaţional de persoane, una dintre destinaţii fiind Istanbul.

Din primul pluton de 100 de companii înregistrate, 23 funcţionează şi azi. Cea mai mare este Proinvest SRL din Teleorman şi este deţinută de Marian Fişcuci, apropiat al liderului PSD Liviu Dragnea şi fost administrator al Tel Drum. Anul trecut, Marian Fişcuci a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru complicitate la evaziune fiscală, respectiv evaziune fiscală.

Datele trimise de Registrul Comerţului oglindesc perfect haosul care a urmat imediat după Revoluţie, multe dintre companiile născu­te în acei ani fiind radiate la scurt timp după în­fiin­ţare. Unele dintre cele care au rezistrat aveau în spate oameni din interiorul sistemului care au ştiut să pro­fite de moment.

Lipsa de matu­ri­ta­­te a mediului lo­cal de business este vizibilă şi la nivelul denumirii acestor firme, nu doar în anii care au rezistat pe piaţă. Birt Familial, Palmier, Vadul Trotuşului sau Servind Bucureşti sunt doar câteva dintre numele exotice de firme care au populat zorii capitalismului românesc.

O campanie Ziarul Financiar și Banca Transilvania