ZF România 100 de idei

Marcel Borodi, Brinel: Cu o doză mai mare de încredere în ei şi în viitorul României, tot mai mulţi români ar rămâne în ţară

14.12.2018, 12:48 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Marcel Borodi, CEO al grupului Brinel, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii şi servicii IT de pe piaţa locală, spune că este surprinzător că în multe ţări dezvoltate care se plâng de natalitate familiile au mai mulţi copii în medie decât în România, astfel că ar trebui să găsim metode de a încuraja natalitatea.

Marcel Borodi, CEO al grupului Brinel, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii şi servicii IT de pe piaţa locală, spune că este surprinzător că în multe ţări dezvoltate care se plâng de natalitate familiile au mai mulţi copii în medie decât în România, astfel că ar trebui să găsim metode de a încuraja natalitatea.

„Parcă este o teamă prea mare de a avea copii. Sunt puţini care au trei copii în familie. Poate este lipsa noastră de încredere în viitor. Cu mai multă încredere lucrurile vor arăta mai bine pentru noi toţi. Şi dacă nu avem noi încredere, nu va avea nimeni încredere în viitorul nostru“, a spus antreprenorul în cadrul conferinţei „România 100 de ani de business. Cum trecem de la idee la business. 100 de idei să creştem“, realizată la Cluj-Napoca de ZF cu sprijinul Băncii Transilvania şi al companiei de con­sultanţă şi audit EY România. El consideră că mulţi dintre românii care pleacă în străinătate consideră că le va fi mai uşor în altă parte.

„Cu o doză mai mare de încredere în ei sau în viitorul României, tot mai mulţi români ar rămâne în ţară.“

Cât despre învăţământul local, Mar­cel Borodi crede că ar fi util un institut de tehnologii avansate în Cluj-Napoca şi că educaţia tehnologică pentru piaţa locală ar fi o formă de a ridica plusvaloarea la cote acceptate internaţional.

„Încă nu avem un parteneriat public-privat funcţional în România de 30 de ani, dar companiile private împreună cu universităţile ar putea face acest institut. Încă nu ştim foarte bine să cooperăm companiile private cu universităţile, dar cel puţin companiile din Cluj şi-ar dori să facă acest lucru şi cred că nu sunt extrem de departe.“

În plus, antreprenorul spune că este un paradox că România are atât de mulţi IT-işti, dar companiile folosesc atât de puţine soluţii informatice.

„Îmi dau seama că IT-iştii de vârf ai României lucrează pentru exterior, nu pentru piaţa internă. Este un paradox să ai în România atât de mulţi informaticieni calificaţi per capita şi atât de puţine resurse informatice utilizate în România. Suntem începători faţă de ţări care au mai puţini de informaticieni. Un exemplu este Letonia.“

Brinel este integrator de sisteme informatice, iar pe anumite segmente furnizor de soluţii, având ca parteneri companiile Microsoft, HP Inc, Cisco, Hewlett-Packard Enterprise, EMC-Dell, Lenovo, Oracle, Veeam, Salesforce, Bitdefender, Vmware, Veritas, Kofax sau Netwrix, potrivit informaţiilor de pe

site-ul Brinel. Net Brinel, grup controlat de antreprenorul Marcel Borodi, a înregistrat în 2017 o rată de creştere de 30,7%, de peste două ori mai mare decât cea din anul anterior, ajungând astfel la o cifră de afaceri de 159,2 mil. lei (34,9 mil. euro), conform datelor raportate de companie la Ministerul Finanţelor Publice. 

Compania franceză SNEF - cu activităţi în domeniul energetic maritim şi infrastructuri industriale, care deţine în România compania de instalaţii şi automatizări industriale Imsat - va deveni acţionar majoritar al grupului clujean Net Brinel, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii şi servicii IT de pe piaţa locală, conform unui anunţ transmis recent de Consiliul Concurenţei, care analizează tranzacţia.

O campanie Ziarul Financiar și Banca Transilvania