ZF România 100 de idei

Mihai Miron, Ropharma: Soluţia pentru rezolvarea parţială a crizei forţei de muncă este renunţarea la ajutoarele sociale. Circa 250.000 de români stau acasă pe ajutoare lunare în loc să aleagă un loc de muncă

03.08.2018, 00:07 Autor: Roxana Petrescu

Antreprenorul Mihai Miron, care  controlează grupul Ropharma, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa farmaceutică, dar şi spitalul Sf. Constantin din Braşov, spune că una dintre soluţiile concrete care ar putea rezolva parţial criza forţei de muncă ar fi renunţarea la ajutoarele sociale.

Aceasta alături de pre­dictabilitatea fiscală sunt în opinia antre­pre­no­rului soluţiile care pot determina dez­volta­rea economică a Ro­mâniei pe termen lung.

Statul cheltuieşte anual 10 miliarde de lei cu cei 6,5 milioane de români care primesc bani din „beneficiile şi serviciile de asistenţă socială“, însă cea mai mare parte a acestora sunt copii, arată cele mai recente date centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică şi de la Ministerul Muncii.

Din totalul celor 6,5 milioane de asistaţi social, 3,7 milioane (adică 57% din total) sunt copii care primesc alocaţie de stat până la 18 ani (sau până când termină liceul), iar 1,55 milioane (24% din total) sunt persoane cu dizabilităţi sau persoane care îngrijesc oameni cu dizabilităţi.

De asemenea, aproape 280.000 de persoane primesc alocaţii pentru susţinerea familiei (sume acordate familiilor mono­parentale sau celor în cadrul cărora veniturile salariale per membru de familie sunt foarte mici), iar 138.000 sunt persoane care primesc indemnizaţie pentru creşterea copiilor.

Problema este însă că dincolo de categoriile care au în mod evident nevoie de asistenţă socială statisticile mai arată că la nivel naţional există 250.000 de persoane care nu sunt integrate în piaţa forţei de muncă şi care preferă un venit lunar de 250 de lei în locul unui job care de cele mai multe ori presupune mutarea. Desigur, în multe cazuri venitu­rile primite de la stat sub formă de asis­tenţă sunt comple­tate şi cu alte câşti­guri din activităţi proprii, de cele mai multe ori legate de domeniul agricol.

Mai mult, pe plan local există şi 420.000 de şomeri, din care numai 90.000 primesc indemnizaţie de şomaj de la stat.

Astfel, există o masă de oameni apţi de muncă şi care poate în absenţa asistenţei sociale ar fi mai motivaţi să îşi caute un job.

 

Piloni de creştere

Pe termen lung, Mihai Miron spune că priorităţile sunt sănătatea, educaţia şi infrastructura, „trio“ care apare aproape invariabil în discursul oricărui om de afaceri.

„Strict în domeniul sănătăţii, o soluţie ar putea fi introducerea pe scară largă a asigurărilor private de sănătate, iar în cazul asigurărilor actuale de sănătate, părerea mea este că fondurile ar trebui să urmă­rească pacienţii. Proiectele private sau în parteneriat public-privat consider că ar putea conduce de asemenea la îmbu­nă­tăţirea sistemului de sănătate actual“, mai spune antreprenorul.

Dincolo de partea de servicii de sănătate, Mihai Miron spune că IT-ul, dar şi industria alimentară prin sprijinirea pro­cesatorilor locali pot reprezenta oportunităţi de creştere pe termen lung.

 

Planuri pentru dezvoltare

Ropharma este al cincilea mare jucător de pe piaţa locală a farmaciilor, care a avut anul trecut afaceri de 490 de milioane de lei şi operează peste 140 de farmacii, potrivit ultimelor date disponibile. 

„Luna viitoare vom termina lucrările la noua locaţie a Spitalului Sf. Constantin Braşov. Prin această extindere, Spitalul Sf. Constantin va deveni unul dintre cele mai mari spitale private din ţară. În urma acreditării Agenţiei Naţionale de Trans­plant, a devenit primul centru privat de transplant renal din România. Chirurgia robotică este de asemenea un domeniu în plină ascensiune, până în prezent fiind efectuate o serie de intervenţii complexe.“

Spitalul Sf. Constantin, care a fost deschis în 2011 şi care se întinde pe o suprafaţă de 3.500 mp, este unul dintre cei mai mari zece jucători privaţi de pe piaţa locală. Prin investiţiile pentru extindere, practic se va dezvolta un nou spital. Dezvoltarea se va face în etape, pe un teren de trei hectare, investiţia totală fiind de 18 milioane de euro. Anul trecut Spitalul Sf. Constantin din Braşov, operat de firma Teo Health,  a finalizat cu afaceri de 46,8 mi­lioane de lei, faţă de 37,3 milioane de lei în anul anterior.

De asemenea, Miron mai spune că a extins aria de distribuţie prin deschiderea a două noi depozite farmaceutice în Timişoara şi Craiova. „Reuşim astfel, prin intermediul celor şapte depozite, să avem acoperire naţională.“

Recent, antreprenorul a anunţat reali­zarea unei investiţii de 3,5 milioane de euro într-o fabrică din localitatea Baru, judeţul Hunedoara, care produce lactate sub brandul Vitalact.

„Pe partea de producţie ne dorim dez­voltarea unor noi produse (atât medica­mente, cât şi suplimente alimentare), lansa­rea gamei premium de formulă de lapte praf Vitaprim, dezvoltarea brandului Vitalact în aria procesării laptelui şi comercializării produselor lactate“, a mai precizat antre­prenorul.

Ropharma este acţionar unic al Aesculap Prod (Târgu-Mureş) şi acţionar principal al Eurofarmaco (Chişinău),  după preluarea pachetului majoritar de acţiuni de la compania britanică GSK. Facilitatea de producţie Aesculap Prod produce vitamine, iar cea din Chişinău, Eurofarmaco, produce atât vitamine, suplimente alimentare, cât şi medicamente, potrivit site-ului Ropharma. În ceea ce priveşte lanţul de farmacii, tot potrivit site-ului Ropharma, cele mai multe unităţi sunt deschise în Iaşi, Mureş şi Bacău.

roxana.petrescu@zf.ro

 

Aflaţi şi alte idei pentru România de mâine accesând platforma  www.zf.ro/romania100 

Ropharma este al cincilea mare jucător de pe piaţa locală a farmaciilor, care a avut anul trecut afaceri de 490 mil. lei şi operează peste 140 de farmacii, potrivit ultimelor date disponibile.

O campanie Ziarul Financiar și Banca Transilvania