ZF România 100 de idei

galerie foto

România de atunci vs România de azi. Indicatori care arată cum s-a schimbat o ţară într-un secol. Azi, evoluţia populaţiei

15.04.2018, 22:52

♦ „În ţările din apus, cu statistici bine organizate, anuarele statistice au luat o importanţă din ce în ce mai mare şi sunt publicate în mod regulat în fiecare an“, se arată în Anuarul Statistic al României 1915-1916, realizat sub patronajul Ministerului Industriei şi Comerţului din acea perioadă. În contextul în care nu există un anuar statistic pentru anul 1918, Anuarul 1915-1916, publicat în toamna anului 1919, reprezintă cea mai apropiată sursă de informaţii despre România de acum o sută de ani. Pornind de la acest document, ZF vă va prezenta lunar o serie de indicatori care arată cum s-a schimbat România în ultimul secol.

♦ „Un anuar statistic bine întocmit oglindeşte întreaga activitate economică, socială, culturală, juridică etc. dintr-o ţară şi este lucrarea cea mai de folos atât pentru cei chemaţi să o guverneze, cât şi pentru particularii, indigeni sau străini, cari se interesează da ţara noastră“, se mai arată în introducerea Anuarului Statistic 2015-2016.

♦ Tradiţia statisticii în România începe în anul 1902, documentele fiind scrise în română şi franceză.

♦ În perioada 1916-1922 România intră din nou într-o perioadă obscură din punct de vedere statistic, principala explicaţie fiind declanşarea Primului Război Mondial.

♦ Dincolo de oglindirea evoluţiei economice, compararea datelor de atunci cu cele de acum arată şi schimbările care au avut loc la nivelul exprimării şi al scrisului în limba română. „Anuarul de faţă, început în anul 1916 n’a putut fi terminat de cât acum, din cauza evenimentelor, cari au întrerupt aproape în întregime activitatea noastră. Materialul adunat atunci a fost completat acum după răsboiu, fireşte cu date privitoare la epocele dinainte şi cuprinzând numeroase date noi“, se mai arată în introducerea Anuarului 2015-2016, document de 378 de pagini publicat în toamna anului 1919.

♦ Tot în introducere se mai precizează că anumite documente nu au mai putut fi salvate de „pustiirile răsboiului“. „Nădăjduim că pe viitor, în urma organizărei şi desvoltărei ce s’a dat statisticei la noi, vom putea publica anuarul statistic cu mai multă regularitate şi mai complet, aşa ca să cuprindă în a lor stare şi desvoltare toate ţinuturile care alcătuesc România Mare“, se mai arată în introducerea documentului.

♦ Care era populaţia României în urmă cu 100 de ani şi care era cel mai mare judeţ al ţării? Câţi copii se năşteau şi câte cupluri se căsătoreau anual? Câte divorţau? Câţi oameni trăiau la oraşe şi câţi trăiesc acum?

♦ Aflaţi aceste informaţii din prima serie de grafice din proiectul România 100 de idei.

O campanie Ziarul Financiar și Banca Transilvania