Aproape jumătate din pădurile României de acum 100 de ani era în proprietate privată.
Faţă de acum 100 de ani, suprafaţa pădurilor din România a scăzut cu peste 10%, arată datele oficiale consultate de Ziarul Financiar.
Astfel, potrivit Anuarului Statistic din 1922, primul document de acest tip de la Marea Unire, suprafeţele cultivate cu păduri erau de 7,3 milioane de hectare.
În 2016 însă, suprafaţa pădurilor era de 6,4 milioane de hectare, potrivit celor mai recente informaţii publicate pe site-ul Institutului Naţional de Statistică.
Aproape jumătate din suprafaţa pădurilor de acum 100 de ani se afla în proprietare particulară (49%), restul fiind împărţită între instituţii publice, comune şi stat.
Azi, Romsilva, companie de stat, administrează 3,14 milioane de hectare, ceea ce reprezintă 48% din totalul fondului forestier al ţării.
De altfel, cei mai mari 15 proprietari de păduri din România deţin împreună peste 3,35 milioane de hectare de păduri, ceea ce reprezintă 51% din totalul fondului forestier al României, potrivit unei analize a ZF realizate pe baza datelor transmise de Ministerul Apelor şi Pădurilor, date aferente anului 2017.
În acest clasament sunt prezenţi cinci jucători privaţi, singurul proprietar român fiind Sturdza Gheorghe Ioan Eric, moştenitor al prinţului Dimitrie Sturdza. Cel mai mare proprietar privat de păduri din România este IRU Forest Assets, parte a grupului de mobilă Ikea, cu aproape 39.000 de hectare deţinute, potrivit datelor Ministerului Apelor şi Pădurilor, date aferente anului 2017. Reprezentanţii Ikea spun însă că în total deţin 48.000 de hectare de păduri în România, grupul suedez având inclusiv propriul ocol silvic.
Al doilea cel mai mare proprietar privat de păduri este Greengold Romwood, o companie cu acţionariat suedez care deţine în România aproape 18.000 de hectare. În vara anului 2015, o firmă din jurul grupului Greengold, respectiv Greengold European Capital, a fost implicată în vânzarea unei suprafeţe de 33.600 de hectare de pădure din România către retailerul Ikea.
Al treilea cel mai mare proprietar privat este Silvirom Navaro GmbH (în comandită), o companie cu acţionariat german care deţine peste 17.700 ha în România. Un hectar de pădure costă între 2.000 şi 5.000 de euro, în funcţie de vârsta şi specia pădurilor, cele mai scumpe fiind pădurile de stejar.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE