Special

33 dintre cele 50 de tendinţe estimate pentru 2012 de ZF au fost corecte. Care au fost surprizele anului?

33 dintre cele 50 de tendinţe estimate pentru 2012 de ZF au fost corecte. Care au fost surprizele anului?
03.01.2013, 00:08 2194
 
 

MACROtrei tendinţe preconizate corect (DA) şi două incorect (NU)

Ce am prevăzut pe 3 ian. 2011:creşterea economică va încetini în acest an, sub tensiunea crizei datoriilor suverane din zona euro. În cel mai optimist scenariu, avansul PIB va fi de 0,5-1%.

DACe a fost: căderea producţiei agricole şi instabilitatea politică au redus succesiv şansele unei creşteri economice solide, pericolul recesiunii revenind spre sfârşitul anului.

Investiţiile străine directe vor continua să scadă şi în acest an, cu 20%. După plecarea ING şi Nokia de la Cluj şi a Tnuva de la Bucureşti, vor mai fi retrageri din România.

NU 2012 nu a adus plecări ale altor jucători relevanţi din economie, iar investiţiile străine au crescut cu 21% la 10 luni, până la 1,27 mld. euro mai ales sub formă de credite intragrup.

Cursul de schimb va fi relativ stabil, urmând să oscileze în jurul pragului de 4,3 lei/euro.

NU Evoluţia cursului a fost marcată de o volatilitate puternică mai ales pe fondul crizei politice din vară, cotaţiile urcând până la 4,65 lei/euro, pentru ca în decembrie să scadă la 4,42 lei/euro.

Dinamica exporturilor rămâne incertă din cauza frânării economiilor vestice. Creşterea va fi de maximum 10%.

DA Criza din zona euro a lovit dur exporturile care înregistrau la nouă luni o scădere de 0,5%, în timp ce la nivelul lunii septembrie declinul era chiar de 9%.

Deficitul bugetar ar urma să coboare la 1,9% din PIB, faţă de 4,4% în 2011.

DA Ministerul Finanţelor a controlat strict evoluţia deficitului pe parcursul anului, însă cu preţul sacrificării alocărilor pentru mai multe proiecte de investiţii publice.

Surpriza anului: Cursul euro a ajuns până la 4,65 de lei în luna august, întrecând şi cele mai pesimiste aştepări.

 

BĂNCI ŞI ASIGURĂRItrei de DA şi doi de NU

Piaţa bancară va fi marcată în 2012 de fuziunea aşteptată între băncile cu capital elen Alpha Bank şi Bancpost, care ar crea o bancă de locul 3 după active.

NU Alpha Bank şi Bancpost s-au pregătit degeaba de fuziune pentru că acţionarii din Grecia s-au răzgândit. 2012 nu a adus decât preluarea controlului ATE Bank de către Piraeus.

Creditarea va continua să se târască, cu o creştere de 5-7%, condiţionată de disponibilitatea băncilor din zona euro de a asigura finanţări.

NU Creditarea a încetinit mai ales în a doua jumătate a anului, la 11 luni fiind înregistrată o scădere de 2,2% în termeni reali în principal din cauza declinului creditării în euro.

Provocarea anului va fi lupta cu creditele neperformante care macină portofoliile băncilor.

DA Aproape o cincime din creditele acordate de bănci au devenit neperformante, provizioanele necesare provocând pierderi care au cerut noi majorări de capital.

Băncile vor alerga tot anul după economiile clienţilor, foamea de resurse putând ţine ridicate dobânzile la depozite, mai ales la euro.

DA Războiul dobânzilor la depozite s-a mai calmat faţă de 2011, însă un grup de jucători a continuat să plătească dobânzi de peste 4% la euro şi de peste 6,5% la lei.

În asigurări va continua consolidarea sectorului prin fuziuni ale unor mari jucători, în curs fiind BCR Asigurări - Omniasig.Sunt posibile alte tranzacţii cu sucursalele locale ale unor multinaţionale.

DA Fuziunea dintre BCR Asigurări şi Omniasig a creat cea mai mare companie din asigurări generale (Omniasig), în timp ce Aviva a fost absorită de Alico, iar nemţii de la Gothaer au cumpărat Platinum.

Surpriza anului: Proiectul fuziunii Alpha - Bancpost a picat din cauza eşecului negocierilor dintre acţionarii greci.

 

AUTOtrei de DA şi doi de NU

Dacia va lansa monovolumul Lodgy în martie şi Logan 2 la Salonul de la Paris în septembrie.

DA Dacia a lansat noul monovolum Lodgy în luna martie a anului trecut, model urmat şi de utilitarele Dokker şi Dokker Van. În plus, Dacia nu a lansat în toamna anului trecut la Paris doar cea de-a doua generaţie a Logan, ci şi noile generaţii ale Sandero şi Sandero Stepway.

Ford va demara în prima parte a anului producţia lui B-Max la Craiova şi implicit şi exporturile.

DA Ford a demarat producţia de serie a noului B-Max în luna iunie a anului trecut, cu o cadenţă care a crescut de la 50 la 500 de maşini pe zi, pentru ca spre finele anului să fie din nou redusă la 300 de unităţi pe zi.

Noua taxă de poluare va bloca tranzacţiile cu maşini vechi înmatriculate înainte de 1 ian.

NU La începutul lui 2012 noua taxă a fost modificată de Executiv, care a suspendat-o pentru maşinile înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007, fapt ce nu a mai dus la o blocare a tranzacţiilor.

Vânzările de maşini vor atinge un volum de circa 100.000 de unităţi, plus 10% faţă de 2011.

NU Vânzările au continuat să scadă în 2012, cu toate că la începutul anului trecut jucătorii din piaţă estimau o creştere de 10%, spre 100.000 de unităţi. În realitate piaţa şi-a accelerat declinul spre 20% faţă de 2011.

Exporturile Dacia vor urca spre 95% din producţia de la Mioveni odată cu lansarea noului Logan.

DA Exporturile uzinei Dacia s-au apropiat de pragul de 95% din totalul exporturilor uzinei de la Mioveni, susţinute atât de noile Logan şi Sandero, cât şi de intrarea în producţie a Renault Symbol.

Surprizele anului: Renault a decis în premieră mutarea producţiei modelului Symbol din Turcia, la Mioveni; Ford a anunţat intrarea în producţie a unui nou motor de 1,5 litri EcoBoost, care cel mai probabil va dezvolta 150 CP.

 

FARMA ŞI SĂNĂTATEtrei de DA şi doi de NU

O nouă lege a sănătăţii va fi aplicată forma finală va rezulta în urma dezbaterilor publice de la începutul acestui an.

NU Prima variantă a legii sănătăţii a fost retrasă din dezbatere publică după ce oamenii au ieşit în stradă. Trimiterea în Parlament a celei de-a doua variante a legii a fost amânată de mai multe ori.

Autorităţile ar putea începe să privatizeze primele spitale, aşa cum permite noua lege.

NU Amânarea adoptării prevederilor din noua lege a făcut imposibilă privatizarea spitalelor de stat.

Piaţa farma va creşte cu 10% faţă de o creştere de 6% în 2011.

DA Piaţa farma a crescut cu 9,3% în 2012, potrivit celor mai recente estimări.

Operatorii privaţi de clinici şi spitale vor continua investiţii şi au anunţat deja proiecte de peste 50 mil. euro.

DA Investiţiile în spitale private au ajuns în 2012 la aproximativ 100 de milioane de euro, printre proiecte numărându-se spitalul Monza din Capitală sau spitalul de pediatrie al lanţului Regina Maria.

Producătorii de medicamente vor plăti taxa pe vânzări (taxa clawback) într-o nouă formă care încă se dezbate.

DA Producătorii de medicamente au plătit în 2012 taxa de clawback, dar şi sumele restante din anii anteriori, când legislaţia era neclară, suma totală fiind de 1,7 miliarde de lei.

Surprizele anului: Pentru prima dată, oamenii au ieşit în stradă, nemulţumiţi de modificările pe care autorităţile voiau să le aducă în sistemul sanitar; Sensiblu a cumpărat reţeaua rivală de farmacii City Pharma, într-o tranzacţie estimată la peste 15 mil. euro. Acesta a fost cel mai mare deal de pe piaţa farmaciilor.

 

ENERGIEtrei de DA şi doi de NU

Va fi anul privatizărilor: pe listă sunt Electrica Serv, Electrica Furnizare, dar şi Complexurile Energetice Oltenia şi Hunedoara.

NU Anul trecut nu a avut loc nicio privatizare din cele anunţate şi nici restructurarea sistemului energetic nu a fost finalizată, înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara nefiind realizată.

Pariul cu Marea Neagră, care ar putea înghiţi miliarde de dolari în explorare de la giganţi precum Exxon şi Lukoil.

DA În 2012 au venit primele veşti după lucrările de explorare desfăşurate la mare adâncime în Marea Neagră, Petrom şi Exxon anunţând descoperirea unei acumulări semnificative de gaze.

Se profilează prima amendă, probabil usturătoare, pentru petrolişti de la Concurenţă: OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, MOL şi Agip sunt anchetate.

DA Cele mai mari companii petroliere au primit o amendă record de circa 900 de milioane de lei pentru o înţelegere în 2008 privind retragerea, în comun, a unui sortiment de benzină.

Primul an verde: 2012 va fi primul an în care se va aplica în întregime schema de sprijin pentru producătorii de energie verde.

DA În primele 11 luni din 2012 producătorii de energie verde au încasat din schema de sprijin 260 de milioane de euro, de aproape trei ori mai mult faţă de anul 2011.

Primăvara energetică: vor începe marile investiţii la două reactoare noi la Centrala de la Cernavodă şi trebuie ales investitorul la Tarniţa-Lăpuşteşti.

NU Marile proiecte energetice ale României în care statul este implicat au rămas blocate şi anul trecut, fără să atragă atenţia vreunui investitor străin.

Surprizele anului: Insolvenţa Hidroelectrica; Identificarea unei acumulări semnificative de gaze în adâncurile Mării Negre;Vânzarea EnergoBit, una dintre cele mai importante firme româneşti active în domeniul echipamentelor şi servicii energetice.

 

 

IMOBILIARE ŞI CONSTRUCŢIIpatru de DA şi un NU

Dezvoltatorii de malluri reîncep să construiască în Capitală: până la şase centre comerciale mari ar putea fi începute în 2012.

NU Fizic, în 2012 au început lucrările la un singur mall în Bucureşti - proiectul Promenada - restul fiind în curs de aprobare, finanţare, preînchiriere sau restructurare.

Mai aproape de munte şi de mare: vor fi finalizate autostrăzile Bucureşti-Constanţa şi Bucureşti-Ploieşti.

DA Într-adevăr, din 2012 Bucureştiul este legat direct prin autostrăzi cu două benzi pe sens de două oraşe importante: Constanţa şi Ploieşti.

Companiile vor reîncepe să semneze contracte de preînchiriere pentru birouri, ceea ce va duce la demararea unor noi proiecte.

DA Oracle, Raiffeisen, TeamNet sau BASF au semnat contracte de preînchiriere pentru spaţii de birouri în Capitală, iar la proiecte ca Floreasca Park sau Green Gate a început construcţia.

Preţurile apartamentelor vor continua să scadă lent, cu 5%, ca urmare a unei stări de expectativă din partea cererii.

DA La finalul lunii noiembrie, preţurile solicitate pentru apartamentele vechi cu trei camere din Bucureşti erau mai mici cu 4% decât la începutul anului 2012.

Piaţa construcţiilor va stagna în cel mai bun caz, statul fiind principalul motor al comenzilor.

DA Cele mai recente estimări privind piaţa construcţiilor în 2012 indică stagnare sau o scădere uşoară după ce pe final de an şi "motorul" infrastructurii a rulat la ralanti.

Surprizele anului: Complexul Palas din Iaşi, finalizat la sfârşitul lunii mai 2012, a depăşit aşteptările retailerilor şi jucătorilor din imobiliare; Doi puternici antreprenori din construcţii - Georgică Cornu şi Nelu Iordache - şi-au văzut afacerile intrate în insolvenţă

 

RETAILpatru de DA şi un NU

Este probabil ca Tesco să intre pe piaţa locală după doi ani de speculaţii.

NU Deşi chiar şi în ultimul an s-a speculat intrarea Tesco pe piaţa locală prin preluarea retailerilor Carrefour sau Real, britanicii au ales să se ţină încă un an departe de România.

Consumul va reuşi să revină pe creştere continuă după aproape trei ani de scăderi.

DA Într-adevăr, cele mai recente date arată că după un declin cumulat de aproape 20% în perioada 2009- 2011 consumul a revenit pe creştere, avansând cu circa 4% în 2012.

Retailul modern va continua să câştige teren în faţa retailului tradiţional.

DA Jucătorii din comerţul modern au continuat să investească sute de milioane de euro în deschiderile de magazine, care îi ajută să îşi majoreze businessul şi să ia din cota de piaţă a magazinelor alimentare şi de cartier.

Cei mai importanţi retaileri de modă - Inditex, H&M, New Yorker, C&A, Kenvelo (grup) - vor deschide peste 50 de magazine.

DA În ultimul an, cei mai mari jucători din moda locală au mizat puternic pe expansiune şi pe interesul crescut al românilor pentru haine. Doar suedezii de la H&M au deschis în 2012 un număr de 11 magazine.

Hipermarketurile vor relua dezvoltarea - Carrefour, Cora şi Real - după trei ani de criză.

DA Kaufland, Cora şi Auchan au deschis în ultimul an 14 hipermarketuri, cel mai activ în expansiune fiind liderul comerţului local. Germanii de la Kaufland şi-au extins reţeaua cu 10 magazine.

Surprizele anului: Grupul francez Auchan a preluat magazinele Real; Kaufland a devenit cel mai mare jucător din retailul local; Mega Image a deschis în ultimul an 88 de magazine; Minimax a intrat în faliment, iar Interex a plecat din România.

 

PIAŢA DE CAPITALtrei de DA şi doi de NU

Statul şi-a asumat listarea pe bursă a Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica şi vânzarea a încă 15% şi Transelectrica şi Transgaz.

NU Doar oferta de vânzare a 15% din Transelectrica a fost bifată în 2012, celelalte fiind amânate o dată cu venirea USL la guvernare.

Continuă lupta pentru controlul activelor româneşti. Începe acumularea la SIF-uri, iar la Fondul Proprietatea urmează schimbări în Comitetul Reprezentanţilor.

DA Investitorii au continuat să acumuleze pachete semnificative de acţiuni la SIF-uri, unde au apărut acţionari cu deţineri de 3-5%. La Fondul Proprietatea, americanii de la Elliott şi-au consolidat participaţia.

BET este de aşteptat să crească în 2012 dacă se vor face listările promise, după minus 17% în 2011.

DA BET, indicele care urmăreşte primele zece companii de pe bursă, a crescut cu 18% în 2012, deşi listările promise nu au avut loc, beneficiind de evoluţiile pozitive de pe pieţele externe.

Nu va fi nicio listare a unei companii private cu atragere de bani noi pe bursa românească.

DA Bursa nu reuşeşte să fie o alternativă de finanţare pentru economie, nicio companie privată românească nefiind interesată să se listeze în acest moment.

Piaţa fondurilor mutuale şi-ar putea reduce ritmul de creştere al activelor până la 5-10%, sub nivelul de 20% din 2011.

NU Fondurile mutuale rămân surpriza plăcută a ultimului an, activele crescând cu peste 20%, graţie intrărilor noi de capital, mai ales în fondurile cu risc redus.

Surprizele anului:Schimbarea conducerii Bursei de Valori de la Bucureşti; Schimbarea conducerii SIF Banat-Crişana şi revoluţia acţionarilor de la SIF Muntenia; Delistarea Azomureş; Plecarea în bloc de pe bursă a unora dintre cei mai mari brokeri (ING, UniCredit, Active International).

 

PIAŢA MUNCIIcinci de DA

Salariile angajaţilor din sectorul privat vor creşte cu 6%, iar cel mai mult vor creşte salariile managerilor.

DA Într-adevăr, studiile salariale arată că salariile angajaţilor din multinaţionale au crescut cu valori cuprinse între 5 şi 6% în 2012, un procent similar fiind estimat şi pentru 2013, însă acestea nu se vor resimţi în buzunarele angajaţilor, din cauza inflaţiei.

Pentru prima dată, vom avea CEO din privat la companiile de stat, care va fi plătit cu zeci de mii de euro anual să le facă eficiente.

DA Pe 19 noiembrie, consiliul de administraţie al Tarom l-a numit director general pe Christian Edouard Heinzmann, primul manager privat la o companie de stat, care a fost preşedinte al Luxair, compania naţională de transport aerian a Luxemburgului. El are un salariu lunar de 10.000 de euro.

Cei care vor un job bine plătit trebuie să fie absolvenţi de facultăţi IT şi/sau să cunoască încă o limbă străină pe lângă engleză.

DA IT-ul a rămas cel mai dinamic sector în materie de noi angajări, companiile recrutând în special programatori, pentru care salariile încep de la 500 -700 de euro şi pot depăşi 2.500 de euro net pe lună.

Rata şomajului va rămâne în jurul valorii de 5-6%, iar numărul de şomeri va creşte uşor în prima parte a anului.

DA Într-adevăr, rata şomajului înregistrat a fost de 5,4% în luna noiembrie, când numărul de şomeri a ajuns la peste 476.000 de persoane.

Numărul de salariaţi va creşte cu cel puţin încă 100.000, până la 4,3 milioane, ca urmare a amenzilor pentru munca la negru.

DA Într-adevăr, numărul de salariaţi din economie a crescut în primele nouă luni din 2012 cu aproape 106.000 de persoane, ajungând la 4,43 milioane de persoane.

Surpriza anului: Plăţile pentru POSDRU, programul cu finanţare europeană pentru dezvoltarea resurselor umane, au fost suspendate de mai multe ori din cauza deficienţelor de management.

 

IT&Ctrei de NU şi doi de DA

2012 va fi anul tabletelor şi al smartphone-urilor. Smartphone-urile ar putea depăşi 30% din piaţă, iar vânzările de tablete s-ar putea tripla.

DA Vânzările de smartphone-uri s-au apropiat de o pondere de 30% în ultimul trimestru, iar numărul de tablete cumpărate a crescut de patru ori.

Giganţii din IT&C vor continua angajările în centrele de dezvoltare şi servicii din România.

DA Atât companiile mari, cât şi jucătorii mai mici au continuat angajările.

Ierarhia de pe piaţa locală de telecom s-ar putea schimba după fuziunea Cosmote-Romtelecom şi megalicitaţia pentru licenţe.

NU Scandalurile politice au blocat discuţiile despre fuziunea Cosmote-Romtelecom, iar rezultatele licitaţiei au conservat situaţia existentă pe piaţă în condiţiile în care niciun jucător nou nu a participat la competiţie.

Piaţa de PC-uri şi servere va creşte, însă întrebarea este dacă va atinge iar nivelul record din 2008.

NU Datele preliminare arată că piaţa de computere a stagnat anul trecut, în condiţiile în care mulţi români au cumpărat o tabletă nouă în locul unui computer.

Va reuşi statul să devină mai eficient folosind IT-ul, aşa cum promite de ani de zile?

NU Scandalurile politice au împiedicat lansarea unor noi proiecte sau iniţiative de anvergură în domeniul IT.

Surpriza anului: Sud-africanii de la Naspers au cumpărat un pachet de 70% din acţiunile eMag.ro - cel mai mare magazin online din România.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO