Special

Agricultura şi industria au pus pe roate economia anul trecut. Nu ne vom mai întâlni prea curând cu producţia record de cereale

Agricultura şi industria au pus pe roate economia anul trecut. Nu ne vom mai întâlni prea curând cu producţia record de cereale

România a încheiat trimestrul trei din 2011 cu o creştere economică de 4,5%, avans asigurat într-o mare măsură (22%) de recoltele record de cereale, însă şi de preţurile mari ale materiilor prime agricole precum grâul sau porumbul. Avansul economiei a frânat însă în ultimul trimestru al anului trecut până la 1,9%. În ultimele patru luni ale anului cel mai important plus a fost asigurat de sectorul construcţiilor, respectiv 5,7% din creştere.

Autor: Gabriel Razi

07.03.2012, 00:08 1028

"Datele reconfirmă creş­terea de 2,5% a PIB-ului pentru anul trecut, agricultura având cea mai mare rată de creştere dintre toate sectoarele, avans venit pe fondul anului agricol extraordinar. Cel mai important impact al anului agricol a fost vizibil însă în trimestrul al treilea. Sectorul industrial a avut rezultate bune anul trecut cu o creştere pe tot anul de 5%, însă performanţa s-a deteriorat pe parcursul anului. Şi construcţiile au avut o contribuţie la creştere după ce în ultimii doi ani sectorul a înregistrat o contracţie puternică", spune Cătălina Molnar, economist-şef al RBS Bank.

Impactul agriculturii în evoluţia PIB-ului din trimestrul al treilea al anului trecut a întrecut la acel moment toate aşteptările analiştilor.

România a încheiat trimestrul trei din 2011 cu o creştere economică de 4,5%, avans asigurat într-o mare măsură (22%) de recoltele record de cereale, însă şi de preţurile mari ale materiilor prime agricole precum grâul sau porumbul.

Fermierii au strâns anul trecut în hambare circa 7 milioane de tone de grâu, 11,4 milioane de tone de porumb, 2 milioane de tone de floarea-soarelui şi aproape 1 milion de tone de seminţe de rapiţă.

Acestea au fost şi cele mai bune producţii din ultimii cinci ani. În bani, aceste recolte valorează circa 4,5 miliarde de euro, potrivit estimărilor ZF, ce au în vedere cotaţiile de pe bursele internaţionale.

Plusul faţă de 2010 este de 1,5 miliarde de euro.

După ce producătorii au băgat recoltele în hambare, contribuţia agriculturii la creşterea economiei s-a mai domolit pentru ca în ultimul trimestru al anului trecut sectorul să acopere numai cu 3,1% din avans după ce în trimestrul anterior asigurase peste 20% din creştere.

Avansul economiei a frânat însă în ultimul trimestru al anului trecut până la 1,9%. În ultimele patru luni ale anului cel mai important plus a fost asigurat de sectorul construcţiilor, respectiv 5,7% din creştere.

Jucătorii din industria construcţiilor au estimat însă valoarea de anul trecut a pieţei construcţiilor la 9,3 miliarde de euro, în scădere cu 4% faţă de 2010, potrivit datelor ARACO.





Cătălina Molnar, economist-şef RBS Bank: Cel mai important impact al anului agricol a fost vizibil însă în trimestrul al treilea. Sectorul industrial a avut rezultate bune anul trecut cu o creştere pe tot anul de 5%, însă performanţa s-a deteriorat pe parcursul anului.



Minus în T4

Produsul Intern Brut s-a redus în ultimul trimestru al anului trecut cu 0,2% faţă de trimestrul anterior şi oferă primele indicii şi despre cum a evoluat economia în primele luni ale acestui an.

"Frânarea creşterii economice din trimestrul patru la 1,9% de la 4,4% a fost determinată în mare măsură de scăderea rezultatelor din agricultură", explică Cătălina Molnar, care adaugă că declinul a fost peste aşteptări.

Ea mai spune că în cazul industriei, unde contribuţia la creşterea economică a coborât între T3 şi T4 de la 4,8% la 2%, declinul a fost luat în calcul pe baza indiciilor venite de pe pieţele externe, unde cererea a dat semne de fragilitate.

De cealaltă parte, Vlad Muscalu, în cadrul ING Bank, subliniază că "uşoara contracţie din T4 sugerează că estimarea (făcută de ING - n. red.) de creştere economică de 0,8% pentru 2012 se află sub un anumit grad de risc".

Cererea pe piaţa internă însă a crescut cu 2,5% în trimestrul al patrulea din 2011 faţă de acelaşi interval din anul precedent.

Pe un ton similar, consumul s-a majorat cu 1,4% pe baza unei creşteri de 2,8% a consumului populaţiei, plus care a compensat reducerea cu aproape 4% a cheltuielilor administraţiilor publice.



Vlad Muscalu, economist ING Bank: Frânarea creşterii economice din trimestrul patru la 1,9% de la 4,4% a fost determinată în mare măsură de scăderea rezultatelor din agricultură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO