Special

Analiza de luni. Dezorganizarea sistemului care ar trebui să fie cel mai bine pus la punct – cel sanitar. Unde este veriga lipsă care trimite pacienţii cu probleme minore direct în urgenţă?

Autor: Georgiana Mihalache

17.02.2025, 00:07 873

Circa 80% dintre cazurile care ajung în urgenţă pot fi tratate în afara spitalului, la medicul de familie sau în ambulatoriu, potrivit unui medic care citează studii internaţionale „Avem 400 de pacienţi pe zi în medie în camera de gardă care nu reprezintă urgenţe majore“, spune şeful celui mai mare spital de urgenţă din ţară „În centrele universitare funcţionează ambulatoriul integrat, dar în oraşele mici nu sunt suficienţi medici nici măcar pe secţie“, spune un alt medic Un exemplu, din veniturile spitalului judeţean din Timişoara de la casele de asigurări de sănătate de 330 mil. lei, 222 mil. lei au fost decontările serviciilor medicale spitaliceşti şi doar 16 mil. lei au fost serviciile medicale acordate în ambulatoriu Pe unde pierde sistemul medical banii?

Sălile de gardă ale spitalelor s-au trans­format în ul­timii ani în punctul de întâlnire pentru paci­enţi, indiferent dacă problemele lor medi­ca­le sunt sau nu urgenţe. Consecinţa? Medici suprasolicitaţi, risc de îmbolnăvire pen­tru pacienţi, timpi mari de aşteptare (chiar şi nouă ore), dar şi costuri mult mai mari. Motivele? Lipsa medicilor de familie din zone întregi, lipsa ambulatoriilor funcţio­nale din şi de pe lângă spi­tale, dar şi a persona­lu­lui, centre de perma­nen­ţă doar pe hârtie sau de care pacienţii nu ştiu, dar şi educaţia medi­ca­lă a pacienţilor. Solu­ţia? Mai mulţi bani pen­tru ambulatoriu, dar şi organizarea siste­mului, un „cartof“ fier­binte aruncat de autori­tăţile din sănătate de zeci de ani.

„Aceşti pacienţi ar trebui să ajungă la me­dicul de familie şi la am­bulatoriul de speciali­za­re. Acolo ar închide cer­cul şi nu ar mai trebui să ajungă în niciun caz până la spital. Ambulatorii sunt în special în oraşele mari, în centrele universitare, în capitale de judeţ. Când mergem spre oraşele mai mici, nu prea mai ai nici reţele, nici ambulatoriu de specialitate în policlinici, nu există policlinici. Sunt judeţe în care ai doi cardiologi pe tot judeţul, evident că nu pot fi în toate localităţile. Şi atunci unde se duce pacientul? Unde reuşeşte, în cel mai apropiat spital“, spune medicul Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Ambulatoriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
ZF HR TRENDS