Special

Atena este împinsă de miniştrii de finanţe europeni pas cu pas spre default prin întârzierea banilor

Atena este împinsă de miniştrii de finanţe europeni pas cu pas spre default prin întârzierea banilor

Atena este împinsă de miniştrii de finanţe europeni pas cu pas spre default prin întârzierea banilor

Autor: Bogdan Cojocaru

05.10.2011, 00:06 1163

Miniştrii de finanţe euro­peni au împins Grecia mai aproape de pră­pastia defaultului după ce au refuzat statului elen ajutor imediat, în condiţiile în care Atena a avertizat că mai are bani doar pentru câteva săptămâni şi au speriat pieţele indicând că mărimea contri­buţiilor băncilor la cel de-al doilea pro­gram de sprijin extern ar putea fi mai mare decât cea stabilită iniţial.

Indicele FTSE 100, al bursei de la Londra, a scăzut cu 2,8% spre sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de marţi, în timp ce DAX, al bursei de la Frankfurt, şi CAC 40, al pieţei pariziene, au picat cu 3,5%, respectiv 2,9%.

Reuniţi la Luxemburg, miniştrii de finanţe din zona euro au stabilit că nu vor lua vreo decizie până în noiembrie referitoare la acordarea unei tranşe de opt miliarde de euro din ajutorul extern de 110 miliarde de euro stabilit anul trecut pentru Grecia. Oficialii au sugerat de asemenea că statul elen trebuie să implementeze mai multe măsuri de austeritate. Decizia pune Atena într-o situaţie extrem de dificilă deoarece Grecia, potrivit oficialilor eleni, ar putea intra în incapacitate de plată în doar câteva săptămâni dacă nu va primi tranşa, eveniment care ar putea avea conse­cinţe dezastruoase pentru zona euro , scrie The New York Times.

Din cauza recesiunii amplificate de măsurile de austeritate introduse pentru a satisface pretenţiile credito­ri­lor internaţionali, Ministerul de Finan­ţe elen a anunţat că nu-şi va putea respecta ţintele de deficit bugetar stabi­lite iniţial cu UE, Fondul Monetar Internaţional şi BCE. Astfel, Grecia urmează să înregistreze anul acesta un deficit bugetar de 8,5% din PIB, faţă de 7,6% din PIB, cât a fost convenit cu cre­di­torii oficiali, iar în 2012 un deficit de 6,8% din PIB, comparativ cu 6,5% din PIB prevăzut iniţial.

"Respectarea condiţiilor stabilite este necesară pentru ca Grecia să pri­meas­că fondurile de care are nevoie. Un pas ferm către reforme structurale şi privatizare este esenţial. Va fi, pro­babil, nevoie de noi măsuri", a declarat co­misarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn.

Afirmaţiile nu sunt încurajatoare pentru nimeni, deoarece din cauza austerităţii Grecia nu mai are resurse pentru a reveni curând la o creştere economică suficient de mare pentru a-şi pune datoriile uriaşe pe o traiecto­rie sustenabilă, scrie Reuters. Statul elen a intrat într-un cerc vicios, după unii analişti o spirală a morţii, în care este nevoit să se împrumute tot mai mult pentru a-şi gestiona datoriile curente

Datele recente dramatizează situaţia Atenei. În iulie FMI esti­ma că Grecia va înregistra o creş­tere economică de 0,6% anul viitor. La doar zece săptă­mâni mai târziu, instituţia în­rău­tă­ţeş­te prognoza la o contracţie de 2,5%, care ar urma unui declin de 5,5% în acest an.

Preşedintele Eurogroup Jean-Claude Juncker a de­clarat după reuniunea de la Luxem­bourg că miniştrii re­evaluează mărimea contribuţiei secto­rului privat la cel de-al doilea acord de salvare a Greciei, convenit în iulie 2011. Creditorii pri­vaţi ai Greciei au acceptat atunci să înregistreze o pierdere de 21% pe deţinerile de obligaţiuni de stat greceşti care au maturitatea până în 2020.

Între timp, perspectivele econo­mi­ce ale ţării s-au înrăutăţit, iar deficitul bugetar va depăşi cel mai probabil limitele convenite în acord, Atena necesitând finanţare suplimentară. Numeroşi oficiali europeni şi econo­mişti au sugerat că sectorul privat ar tre­bui să-şi asume o contribuţie mai mare la salvarea Greciei, apropiată de 50% din datorii.

"În privinţa implicării sectorului pri­vat, trebuie să luăm în calcul că au avut loc schimbări între timp, după deciziile luate pe 21 iulie, deci analizăm într-adevăr revizuirea tehnică a acordului", a arătat Juncker, fără a oferi alte detalii.

Întâlnirea miniştrilor a adus totuşi şi un element pozitiv, oficialii accep­tând să permită Finlandei să primescă ga­ranţii pentru ajutoarele pe care le va acor­da Greciei, ceea ce elimină unul dintre obstacolele de care s-a lovit cel de-al doilea pachet de bailout destinat statului elen. Juncker a asigurat că niciun alt stat nu va dori înţelegeri ase­mă­nătoare deoarece sunt costisitoare.

Oficialul a declarat, de asemenea, că defaultul Greciei nu reprezintă o opţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO