Special

Bogza, CIS: Temerile şi încetineala guvernului în decizii sunt piedici în calea atragerii investiţiilor străine

Mihai Bogza, preşedintele CIS: Acest efort de atragere a investiţiilor străine este o cursă, o competiţie. Banii pot să vină în oricare dintre ţări, România este doar unul dintre concurenţi. Trebuie să fim cu un pas sau doi sau zece înaintea altor com­petitori. Foto Victor Ciupuliga

Mihai Bogza, preşedintele CIS: Acest efort de atragere a investiţiilor străine este o cursă, o competiţie. Banii pot să vină în oricare dintre ţări, România este doar unul dintre concurenţi. Trebuie să fim cu un pas sau doi sau zece înaintea altor com­petitori. Foto Victor Ciupuliga

Autor: Claudia Medrega

16.09.2013, 22:16 584

Încetineala şi temerea cu care se iau decizii sunt principalele motive pentru care nu avem mai multe investiţii străine în România, exploatarea de la Roşia Montană şi problema câinilor vagabonzi fiind exemple de indecizie a guvernului care afectează inclusiv climatul de investiţii străine, apreciază Mihai Bogza, preşedintele Con­siliului Investi­torilor Străini.

„Acest efort de atragere a investiţiilor străine este o cursă, o competiţie. Banii pot să vină în oricare dintre ţări, România este doar unul dintre concurenţi. Trebuie să fim cu un pas sau doi sau zece înaintea altor com­petitori. Încetineala cu care se iau decizii în România, această temere de a asuma nişte decizii, este unul dintre motivele pentru care nu avem mai multe investiţii. Nu văd o îmbunătăţire pe partea de atragere a fondurilor europene“, a declarat Bogza ieri la emisiunea ZF Live.

Consiliul Investitorilor Străini reuneşte 123 de companii, care înseamnă două treimi din volumul total al investiţiilor străine în România. Investiţiile străi­ne directe, fluxurile de bani care ar fi trebuit să stimuleze creşterea economică s-au pră­buşit în ultimii ani. Iar dacă tendinţa descendentă con­tinuă, anul 2013 ar putea marca minimul ultimilor 11 ani pentru ISD. Declinul după primele şapte luni din 2013 s-a accentuat la aproape 30% comparativ cu perioada ianuarie-iulie 2012, până la 946 mil. euro.

Cât timp resursele şi investiţiile interne vor fi limitate, România rămâne dependentă de capitalul străin şi de fondurile europene.

Majoritatea analiştilor au caracterizat evoluţia investiţiilor străine din ultimii ani, dar şi absorbţia de fonduri europene ca fiind „dezamăgitoare“ şi „îngrijorătoare“. Consul­tarea investitorilor străini existenţi şi realizarea de politici şi strategii sectoriale care să faciliteze investiţiile ar fi două dintre soluţiile pentru revitalizarea investiţiilor străine, apreciază Bog­dan Ion, country managing partner al EY România.

Volumul mic al investiţiilor străine arată că infrastructura deficitară, birocraţia, corup­ţia şi tergiversarea eficientizării şi restruc­turării sectorului public şi-au spus cuvântul, după cum au susţinut analiştii. Dar înrău­tăţirea activităţii investiţionale în Româ­nia este corelată şi cu amplificarea aversiunii faţă de risc la nivel internaţional.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.09.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO