Business sportiv

Business sportiv. Anca Todoni, jucătoare de tenis: „Nu renunţa niciodată, indiferent de ce greutăţi ai în faţă”

06.05.2022, 10:50 Autor: Georgiana Mihalache

Anca Todoni joacă tenis de la 6 ani, iar la cei aproape 18 ani a bifat deja participarea la un turneu de Grand Slam pentru junioare, la Australian Open. Crede că în tenis contează mai mult munca decât talentul şi este conştientă că sportul implică sacrificii.

De ce ai ales tenisul, ce te-a atras la acest sport?

Eram destul de bolnavă când eram mică şi doctorul mi-a recomandat să practic un sport în aer liber. Cum tatăl meu a practicat câţiva ani de tenis, a zis că ar fi o opţiune bună. A început să îmi placă foarte mult şi am avut această dorinţă să continui să am cât mai multe rezultate bune.

Cât timp dedici tenisului în prezent?

Joc de şase ori pe săptămână şi nu trece zi fără să am două antrenamente. Este greu să ţin pasul cu şcoala, dar am reuşit să mă înţeleg cu profesorii şi să îmi iau majoritatea notelor online. Când îmi rămâne cât de puţin timp liber, încerc să fac lucruri care mă ajută şi în privinţa tenisului, şi a educaţiei.

Ai avut vreun model când ai început să joci?

Ca orice copil din România, o aveam ca idol pe Simona Halep. Cu timpul, am început să mă uit spre alţi idoli din alte ţări, de exemplu Naomi Osaka. Acum, noua mea favorită este Iga Swiatek, mi se pare că este o sportivă model din toate punctele de vedere.

Îţi aminteşti care a fost primul turneu câştigat?


Grand Slamul visat este… Australian Open

Suprafaţa preferată este… zgura

Sportivul admirat… Iga Swiatek

Felurile de mâncare favorite sunt… dulciurile şi mâncarea chinezească

Sfat după care te ghidezi: Nu renunţa niciodată, indiferent de ce greutăţi ai în faţă!


N-o să uit niciodată primul meu turneu câştigat, a fost la 10 ani, în Timişoara, am câştigat patru meciuri şi ştiu că a fost cea mai mare bucurie a mea de atunci.

Cum a fost experienţa Australian Open, cât de diferită este atmosfera de la un Grand Slam?

Cu siguranţă Australian Open este cel mai frumos turneu al carierei mele de până acum. Organizatorii de acolo ne-au făcut să ne simţim pe noi, juniorii, ca şi cum am jucat la profesionişti.

Cum faci faţă presiunii, emoţiilor, ai vreun ritual?

Mă linişteşte foarte mult să stau de vorbă cu antrenorii, îmi dau o stare de de siguranţă şi de încredere. Am presiune, însă am învăţat să mi-o gestionez bine. Am de obicei emoţii şi simt presiune în primul game, apoi de la joc şi adrenalină uit de tot şi mă focusez pe ce am de făcut.

Ai avut probleme legate de costurile pentru a juca tenis?

Da, au fost, dar cumva am reuşit să le gestionez împreună cu părinţii, care mi-au spus să nu mă gândesc la acest lucru şi doar să joc. Nu am ajuns încă la nivelul în care să mă întreţin din banii câştigaţi în turnee profesioniste.

Ce urmează în cariera ta?

Un obiectiv general pe care l-am discutat cu antrenorii este să particip la toate turneele de Grand Slam de juniori şi să fie undeva prin Top 600 WTA. Acest lucru va însemna să joc mai multe turnee de senioare decât de juniori.

Ca orice copil, visez să fiu numărul 1 mondial, însă nu voi fi neapărat dezamăgită dacă nu se va întâmpla. Vreau să fiu în top 20 şi să mă simt eu o jucătoare perfectă în opinia mea, să mă simt cât mai bine.

Care este lovitura care îţi place cel mai tare?

Cel mai tare îmi place lovitura de forehand, este şi una dintre loviturile mele cele mai bune.

De ce a fost nevoie să rezişti în tenis?

A fost nevoie de multă ambiţie. Va trebui să faci şi multe sacrificii şi cred că acceptarea joacă un rol foarte important în practicarea performanţei în sport.

Cât de mult este disciplină şi muncă şi cât este talent în tenis?

După părerea mea, talentul nu contează aşa de mult cât contează munca şi disciplina, trebuie să munceşti foarte mult, să poţi scoate în faţă şi talentul.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet