Special

Business sportiv. Cum ar trebui să se pregătească sportivii pentru încheierea carierei? Autorităţile nu au programe adresate tranziţiei sportivilor în carieră, iar fiecare trebuie să se descurce pe cont propriu

Business sportiv. Cum ar trebui să se pregătească...

Autor: Miruna Diaconu

16.09.2022, 00:07 322

Cariera sportivilor este mult mai scurtă faţă de parcursul în alte profesii, iar din această cauză, sportivii ar trebui să se gândească ce vor face după încheierea carierei şi să se pregătească din timp pentru o astfel de tranziţie. În multe cazuri, banii câştigaţi din sport nu sunt gestionaţi corespunzător, iar sportivii nu au un plan de rezervă pentru finalul carierei.

Cele trei direcţii în care merg sportivii după încheierea carierei sunt să rămână în sistem ca antrenori sau specialişti, ceea ce se şi întâmplă în multe situaţii, să devină antreprenori, dar de multe ori businessurile sunt tot în zona sportului, sau să treacă printr-o reconversie profesională.

Cristina Pîrv, una dintre cele mai bune jucătoare de volei din România, a făcut tranziţia de la sportiv de performanţă la antreprenor, însă tot în aceeaşi zonă. Ea a deschis Academia de Volei din Turda, judeţul Cluj, însă spune că pentru a face acest lucru ea s-a pregătit din timp.

„Cred că este foarte important să îţi menţii echilibrul în momentul în care începi să câştigi bani. Eu provin dintr-o familie modestă şi sunt nişte necesităţi pe care vrei să ţi le îndeplineşti când câştigi mai mulţi bani. După doi ani de stat în Italia (n.red. Cristina Pîrv a jucat la trei echipe de volei din Italia în perioada 1991-1997), mi-am tot cumpărat lucruri şi am cheltuit mulţi bani, dar apoi mi-am dat seama că trebuie să am un echilibru şi să încep să strâng bani. Am făcut mereu raportul între cât câştig şi cât vreau să pun deoparte“, spune Cristina Pîrv.

Ea este de părere că educaţia financiară este importantă pentru tranziţia unui sportiv de la cariera în sport la o alta. Mai mult, ea consideră că programe pentru pregătirea încheierii carierei unui sportiv ar trebui realizate şi puse în practică inclusiv de către Ministerul Sportului.

Astfel de programe nu există la nivelul ministerului, însă au existat diverse colaborări între entităţile sportive şi firme de recrutare. Spre exemplu, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a avut în urmă cu câţiva ani o colaborare cu compania de recrutare Adecco.

Mihai Covaliu, preşedintele COSR, recomandă sportivilor să rămână în sistem fie ca antrenori fie ca specialişti, existând o nevoie mare la nivelul sportului românesc pentru astfel de oameni.

„Din punctul meu de vedere, i-aş sfătui să rămână în sistem pentru că avem nevoie foarte mare de oameni pregătiţi, de oameni care cunosc bine ceea ce se întâmplă în disciplina pe care ei au practicat-o, dar şi în sport în tot ansamblul acestui sistem. Este o lipsă de specialişti, la mai multe niveluri şi pe diferite competenţe, aici vorbim de preparatori fizici, kinetoterapeuţi, analişti video, sunt multe specializări de care federaţiile sportive naţionale au nevoie şi nu numai, dar şi cluburile sportive şi orice entitate care se ocupă de sport“, spune Mihai Covaliu.

Sportivii care şi-au încheiat cariera ar fi potriviţi pentru astfel de poziţii, având în vedere că s-au confruntat direct cu nevoile pe care le are un sportiv. Chiar şi pentru tranziţia către antrenor sau specialist în sistemul sportiv, un fost campion sau sportiv de performanţă are nevoie de anumite traininguri, iar Mihai Covaliu spune că COSR pune la dispoziţia sportivilor astfel de cursuri.

Preşedintele COSR este de părere că un sportiv trebuie să se pregătească pentru momentul de după încheierea carierei sportive încă de la 30 de ani.

Mulţi sportivi rămân în sistem sau aleg să meargă pe calea antreprenoriatului, însă de cele mai multe ori, fie îşi deschid un club sportiv, fie înfiinţează un business tot în zona sportului.

Cu toate acestea, există şi sportivi care aleg o reconversie profesională.

„Se întâmplă să rămână în sport ca antrenor, acesta este dezideratul multora din această zonă. Îşi încheie cariera mult mai repede şi intră într-o perioadă în care nu ştiu să reîncepeă integrarea în câmpul muncii. Acum ca şi practici pe care le-am avut, au avut parte de consiliere în carieră, asta înseamnă să aibă o discuţie cu un consultant care ştie ce se întâmplă în piaţă. Multe competenţe dezvoltate în timpul practicării spotului sunt folositoare în câmpul muncii, spirit de echipă, capacitatea de a depăşi anumite limite“, spune Florin Godean, country manager la Adecco România.

El precizează faptul că anumiţi sportivi făceau încă din timp anumite cursuri sau traininguri pentru pregătirea într-un alt domeniu, ceea ce le permite ca ulterior să facă o tranziţie foarte uşoară către o altă carieră.

Tranziţia de la cariera sportivă către un alt parcurs profesional trebuie pregătit din timp astfel înct tranziţia să fie cât mai uşor de realizat, iar impactul asupra sportivului să fie cât mai mic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO