Business sportiv

Business sportiv. ​Cât contează sportul în învăţământ? În 11 judeţe din ţară nu există nici măcar un liceu cu profil sportiv

10.06.2022, 17:30 Autor: Georgiana Mihalache

Doar 36 de licee cu profil de educaţie fizică şi sport sunt la nivel naţional, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Cifra este similară cu situaţia de acum 20 de ani, când numărul acestor unităţi de învăţământ era de 31 de licee pentru întreaga ţară.

Sunt judeţe în care există chiar două astfel de licee, cum ar fi Alba, Argeş, Bacău, Neamţ, dar şi zone întregi neacoperite de această ofertă educaţională.

Liceele cu profil sportiv sunt încadrate la filiera vocaţională în sistemul românesc de învăţământ, având la dispoziţie şi o infrastructură sportivă pe care tinerii se pot antrena.

Potrivit ofertei unui liceu cu profil sportivă din Cluj-Napoca, după ce promovează examenul de bacalaureat, elevii obţin un atestat care oferă posibilitatea încadrării într-un post de instructor sportiv, pot fi administratori de baze sportive, organizatori de competiţii.


​Judeţele fără niciun liceu cu profil sportiv: Caraş-Severin, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Vâlcea. Sursa: INS


Potrivit informaţiilor de pe site-ul Liceului cu program sportive Mircea Eliade din Bucureşti, printre foştii elevi ai şcolii se numără Alina Dumitru, campioană olimpică la judo, George Ogăraru, fost fotbalist în România şi în străinătate.

Astfel, cu toate că nu garantează performanţa sportivă, liceele cu acest profil pot reprezenta o rampă bună de lansare pentru tinerii care vor sau deja practică sport.

În plus, în restul şcolilor nu se fac mai mult de două ore de sport pe săptămână. România are o infrastructură sportivă slab dezvoltată, iar incurajarea sportului în şcoli nu este o prioritate pentru autorităţi. Copiii nu pot practica diverse sporturi pentru că au nevoie de echipamente, ale căror costuri depăşesc în multe situaţii bugetele familiilor. Fără un sprijin din partea statului, e dificil ca pe viitor România să se mai poată lăuda cu sportivi de performanţă.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet